Τουρισμός: Διψήφια άνοδος και μεγαλύτερη διασπορά των τουριστών τα χαρακτηριστικά του 2024

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός: Διψήφια άνοδος και μεγαλύτερη διασπορά των τουριστών τα χαρακτηριστικά του 2024
Οι προορισμοί outsiders που κερδίζουν έδαφος και όσοι σημειώνουν αρνητικό πρόσημο. Οι ενδείξεις για την συνέχεια της τουριστικής σεζόν. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του 2024 αυξάνουν τις προσδοκίες και για τα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου.

Με ποσοστό ανόδου που τείνει να γίνει διψήφιο και θετικό πρόσημο από όλες τις βασικές αγορές - τροφοδότες προχωρά η σεζόν για τον τουρισμό.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δε, που αυξάνουν τις προσδοκίες και για τα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου, περιλαμβάνονται η επέκταση της τουριστικής σεζόν αλλά και η διασπορά των τουριστών σε περισσότερους ελληνικούς προορισμούς σε σχέση με το παρελθόν.

Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ η άνοδος στις προγραμματισμένες θέσεις για διεθνείς πτήσεις προς την χώρα μας φτάνει το 8,2% σε σχέση με το 2023, με το 53% αυτή της ανόδου να αφορά στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Παρότι δε το ποσοστό μεταβολής το α’ τρίμηνο του έτους κινείτο σε χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο και τον Μάιο έφτασε το 12,3% και 14,3% ενώ τους επόμενους μήνες πέφτει πέριξ του 10% καθώς δεδομένης της αύξησης λόγω υψηλής σεζόν.

Την ανοδική πορεία των αφίξεων επιβεβαιώνουν και οι φορείς του τουρισμού, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ιωάννη Χατζή, να επισημαίνει πρόσφατα ότι η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων τρέχει με 12%, ενώ σε ολική επαναφορά και ανάπτυξη της τάξης του 12% βρίσκονται και οι οδικές αφίξεις που μέχρι και πέρυσι αναπλήρωναν τα προ πανδημίας μεγέθη με μικρότερο ρυθμό.

Πάνω από το 2019 τα πραγματικά έσοδα από τον τουρισμό

Σύμφωνα με τον κ. Χατζή μάλιστα τα πραγματικά έσοδα της φετινής χρονιάς αναμένεται να ξεπεράσουν αυτά του 2019.

Ενθαρρυντικά στοιχεία της φετινής τουριστικής χρονιάς είναι δε η επέκταση της σεζόν όχι μόνο προς το τέλος αλλά και προς την αρχή του έτους αλλά και η διασπορά των τουριστών σε περισσότερους ελληνικούς προορισμούς, από ότι πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο οι προορισμοί που ξεχωρίζουν και φέτος υποδεχόμενος τον μεγαλύτερο όγκο του τουριστικού ρεύματος είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Χαλκιδικής και οι Κυκλάδες κλπ.

Ενδεικτικά σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata tracker οι προγραμματισμένα θέσεις σε διεθνείς πτήσεις προς την Αθήνα τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 15,1%, προς το Ηράκλειο καταγράφηκε αύξηση 8,7% και προς τη Ρόδο αύξηση της τάξης του 9,7%, αντίστοιχη με την αύξηση της τάξης του 9,6% και του 9% των προγραμματισμένων θέσεων σε πτήσεις προς την Κέρκυρα και την Ζάκυνθο.

Κερδίζουν έδαφος προορισμοί outsiders

Την μεγαλύτερη θετική μεταβολή ωστόσο παρουσίασαν προορισμοί που μέχρι και πέρυσι δεν παρουσίαζαν θεαματικές επιδόσεις όπως η Καλαμάτα (21,4%), Μυτιλήνη (65,6%), Άραξος (30%) και Αγχίαλος (32,8%).

Αρνητικό πρόσημο ως προς τις προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις το προαναφερθέν διάστημα παρουσίασαν το Άκτιο (-11,1%), η Κάρπαθος (-27%), η Μύκονος και η Σαντορίνη (-6,8% και -2,9%) αλλά και η Θεσσαλονίκη και Κεφαλλονιά (-2,1%).

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για τις αφίξεις το πρώτο πεντάμηνο του έτους με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Κυκλάδες σημειώνοντας 158 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -3,1%.

Στο σύνολό τους οι αφίξεις του πρώτου πενταμήνου της χρονιάς, καταγράφηκαν 5,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις,ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Μαΐου 2023 κατά +12,8% ενώ κατά 13,3% αυξήθηκαν οι οδικές αφίξεις.

Αύξηση κατέγραψαν οι επιμέρους γεωγραφικές ενότητες την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2024 με εξαίρεση τις Κυκλάδες.

Ειδικότερα στην γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 957 χιλ. καταγράφοντας αύξηση κατά +87 χιλ./+10,0%. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 763 χιλ. σημειώνοντας αύξηση +92 χιλ./+13,8%. Στην γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων καταγράφηκε αύξηση κατά +60 χιλ./+12,9% ενώ καταγράφηκαν 526 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΕΛΚΑ: 1 στους 2 Έλληνες δεν θα κάνει διακοπές λόγω ακρίβειας

Έλληνες ξενοδόχοι ενισχύουν τους μηχανισμούς προστασίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές

Klarna: Η αύξηση του κόστους ζωής και οι «πιθανές» καλοκαιρινές διακοπές των Ελλήνων

gazzetta
gazzetta reader insider insider