Ψηλά φαίνεται ότι έχει βάλει τον πήχη το υπουργείο Υγείας, όσον αφορά στην τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, οδηγώντας σε δύο παραπομπές της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2023 τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν σε μηνιαία βάση στα 1.237 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο, ποσό που ανήλθε σε 1.367 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2024 (+10,5%). Σημειώνεται ότι το 2023 τα «φέσια» των νοσοκομείων κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα, ωστόσο, σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν και οι δαπάνες τους.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, στόχος είναι να φτάσουν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαπενταετίας προς το τέλος της χρονιάς και να μηδενιστούν μέσα στο 2025.
«Είναι γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Όμως με βάση τα όσα έχουμε δημιουργήσει πιστεύουμε ότι θα κινηθούμε πολύ καλά στο εξής. Ειδικότερα έχουμε δημιουργήσει ένα ψηφιακό σύστημα με βάση το οποίο το λεγόμενο clawback (υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών), το οποίο το υπολογίζαμε μετά από ένα χρόνο ή 18 μήνες, από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υπολογίζεται σε real time. Αυτό θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων, έτσι ώστε να φτάσουμε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαπενταετίας, περίπου στο τέλος χρονιάς. Και αν μπορούμε την επόμενη χρονιά να μηδενιστούν, έτσι ώστε να μην έχουμε ξανά ληξιπρόθεσμα», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
ΕΚΑΠΥ: Έτοιμη η εφαρμογή για το clawback
Ήδη η σχετική πλατφόρμα της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) έχει παραμετροποιηθεί και βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την παραγωγική λειτουργία της. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί μέχρι την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, όλες τις εταιρείες οι οποίες έχουν διακινήσει έστω και μία φορά σκευάσματά τους προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ το πρώτο εξάμηνο του 2023 να εγγραφούν στο πληροφοριακό σύστημά της «Εφαρμογής Clawback».
Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να επιταχυνθεί ο υπολογισμός των υποχρεωτικών επιστροφών και η έκδοση των σχετικών σημειωμάτων, που γίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις, «φουσκώνοντας» τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων και προκαλώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκου. Σημειώνεται πως το γεγονός ότι οι εταιρείες ακόμα δεν έχουν λάβει τελικά στοιχεία για όλο το 2023, σημαίνει έλλειψη προβλεψιμότητας και αδυναμία προγραμματισμού τους.
Η έκδοση του clawback από την ΕΚΑΠΥ, εντάσσεται στο πλαίσιο της κεντρικοποίησης των προμηθειών όλων των νοσοκομειακών φαρμάκων για όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.
Υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος, η ΕΚΑΠΥ διαχειρίζεται τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, οι οποίες διενεργούνται κατόπιν διαγωνισμών που υλοποιεί η ίδια και συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων (περίπου το 20% της συνολικής δαπάνης για το 2023). Στόχος της ΕΚΑΠΥ είναι οι εξοφλήσεις να γίνονται εντός 90 ημερών από την ημερομηνία υποβολής του τιμολογίου, ούτως ώστε να μην παράγονται πλέον ληξιπρόθεσμα.