Αέριο: Επιταχύνει ο ΔΕΣΦΑ την «άφιξη» σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Επιταχύνει ο ΔΕΣΦΑ την «άφιξη» σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία
Εγκαινιάστηκε στο Άσπρο Σκύδρας την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, του πρώτου περιφερειακού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG για την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής, πριν τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Δυτικής Μακεδονίας.

Επιταχύνει την «άφιξη» του φυσικού αερίου στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία ο ΔΕΣΦΑ, αξιοποιώντας τη λύση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Για αυτό τον σκοπό, την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, ο Διαχειριστής εγκαινίασε ένα νέο Σταθμό Αποθήκευσης και Αεριοποίησης LNG στο Άσπρο Σκύδρας, με τον οποίο αποκτά ήδη από τώρα η περιοχή πρόσβαση στο καύσιμο.

Ο Σταθμός θα ανεφοδιάζεται με LNG μέσω ειδικών βυτίων, τα οποία θα μεταφέρουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο οδικώς, από την ειδική υποδομή φόρτωσης (Truck Loading station) που έχει κατασκευάσει ο ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Επομένως, θα λειτουργήσει ως σημείο τροφοδοσίας βιομηχανιών, κρίσιμων υποδομών και τοπικών δικτύων διανομής στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σταθμός αποτελεί υποδομή-γέφυρα, μέχρι την οριστική λύση που έχει προκριθεί για να αποκτήσει η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία πρόσβαση στο καύσιμο. Η λύση αυτή είναι ο Αγωγός Δυτικής Μακεδονίας, το εμβληματικό έργο του ΔΕΣΦΑ με την οποίο το εθνικό σύστημα μεταφοράς θα επεκταθεί στην περιοχή.

Ο αγωγός θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στην εποχή μετά τον λιγνίτη. Παράλληλα, καθώς το έργο θα είναι «Hydrogen Ready» θα δώσει σε επόμενη φάση πρόσβαση στην περιοχή σε υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα αέρια.

Ευέλικτες υποδομές

Ο νέος Σταθμός Αποθήκευσης και Αεριοποίησης LNG στο Άσπρο Σκύδρας που ανέπτυξε ο ΔΕΣΦΑ για την προμήθεια της περιοχής της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας συνιστά τον πρώτο περιφερειακό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG για την τροφοδοσία τοπικού δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Το πλεονέκτημα των συγκεκριμένων υποδομών είναι πως είναι ευέλικτες και μεταφέρονται, παρέχοντας ενέργεια σε οποιαδήποτε περιοχή χωρίς πρόσβαση στο δίκτυο υπάρχει ανάγκη για τροφοδοσία με φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΕΣΦΑ συνεργάζεται στενά με τους διαχειριστές μέσης και χαμηλής πίεσης προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Σταθμός παρέχει μία ακόμα αξιόπιστη και βιώσιμη ενεργειακή επιλογή σε πλήθος νέων περιοχών και χρηστών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ενεργειακής απομόνωσης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής βιομηχανίας.

Από τη νέα εγκατάσταση θα επωφεληθούν σε πρώτη φάση σημαντικοί βιομηχανικοί χρήστες της περιοχής αλλά και καίριες δομές όπως το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, αλλά και ο Σταθμός διανομής - Δίκτυο χαμηλής πίεσης Σκύδρας και ο Σταθμός διανομής - Δίκτυο χαμηλής πίεσης Έδεσσας.

Στα σκαριά και άλλες εγκαταστάσεις

Η εγκατάσταση αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG του Άσπρου αποτελεί την πρώτη από μία σειρά αντίστοιχων εγκαταστάσεων που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα από τον ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032 της εταιρείας.

Η ειδική υποδομή φόρτωσης βυτίων αποτελεί την πρώτη υποδομή LNG μικρής κλίμακας (small scale LNG) του ΔΕΣΦΑ, που έκανε πραγματικότητα και στη χώρα μας τη δυνατότητα αξιοποίησης του υγροποιημένου αερίου για την τροφοδοσία «σημειακών» βιομηχανικών καταναλωτών και τοπικών δικτύων, τα οποία δεν συνδέονται μέσω αγωγού με το εθνικό σύστημα μεταφοράς.

Ο ανεφοδιασμός γίνεται με την οδική μεταφορά LNG, ώστε το καύσιμο να φτάσει στους Σταθμούς Αεριοποίησης, στα σημεία κατανάλωσης, και να χρησιμοποιηθεί αφού επανέλθει σε αέρια κατάσταση. Κάτι που σημαίνει πως με αυτό τον τρόπο αποκτούν πρόσβαση στο καύσιμο ολόκληρες περιοχές αλλά και εταιρείες οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή μακριά από το σύστημα αγωγών που διατρέχει την ελληνική επικράτεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider