Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 27 ορόσημα και οι δύο στόχοι που θα «ξεκλειδώσουν» την πέμπτη δόση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 27 ορόσημα και οι δύο στόχοι που θα «ξεκλειδώσουν» την πέμπτη δόση
Στόχος του ΥΠΕΘΟ είναι η αίτηση να υποβληθεί τον Οκτώβριο και όπως έχει τονιστεί πολλές φορές δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για καθυστερήσεις. Για να εκταμιευθεί το 100% των διαθέσιμων χρημάτων η χώρα μας θα πρέπει να υποβάλλει δύο αιτήματα κάθε χρόνο μέχρι το 2026. 

Σε διαρκή αγώνα δρόμου βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για να συμπληρωθεί έγκαιρα ο κατάλογος με τα 27 ορόσημα και τους δύο στόχους που απαρτίζουν τα προαπαιτούμενα για την υποβολή του αιτήματος για την πέμπτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στόχος του ΥΠΕΘΟ είναι η αίτηση να υποβληθεί τον Οκτώβριο και όπως έχει τονιστεί πολλές φορές δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για καθυστερήσεις, καθώς για να εκταμιευθεί το 100% των διαθέσιμων χρημάτων η χώρα μας θα πρέπει να υποβάλλει δύο αιτήματα κάθε χρόνο μέχρι το 2026.

Σε ό,τι αφορά την πέμπτη δόση η χώρα μας θα πρέπει να έχει καλύψει δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση των αρχείων κατά τουλάχιστον 30% και ο δεύτερος με την ολοκλήρωση της δημόσιας ανάρτησης του 85% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο.

Από κει και πέρα για την πέμπτη δόση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα εξής 27 ορόσημα:

1. Κοινοποίηση της ανάθεσης όλων των συμβάσεων που αφορούν έργα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για αναβαθμίσεις με στόχο την ανθεκτικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να καταστεί δυνατή η περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών.

2. Κοινοποίηση της ανάθεσης όλων των συμβάσεων που αφορούν έργα του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με δίκτυα εναέριων γραμμών σε δασικές περιοχές.

3. Κοινοποίηση της ανάθεσης όλων των συμβάσεων που αφορούν έργα του ΔΕΔΔΗΕ για την αύξηση της δυναμικότητας των υποσταθμών υψηλής τάσης / μεσαίας τάσης.

4. Ανακαινίσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης που ολοκληρώθηκαν για τον συγκεκριμένο αριθμό κατοικιών, οι οποίες ισοδυναμούν με μείωση της ενέργειας κατά 16 χιλ. ΤΙΠ ετησίως και με εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον 30 % κατά μέσο όρο.

5. Κοινοποίηση της ανάθεσης του 100 % του συνόλου των συμβάσεων (για όλες τις παρεμβάσεις): 1. Εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων· 2. Εκπόνηση ειδικών πολεοδομικών σχεδίων· 3. Εκπόνηση ανεξάρτητων σχεδίων για τον καθορισμό των ζωνών υποδοχής συντελεστών δόμησης· 4. Εκπόνηση ανεξάρτητων σχεδίων για την οριοθέτηση οικισμών· και 5. Εκπόνηση ανεξάρτητων σχεδίων για τον χαρακτηρισμό δημοτικών οδών. Οι δράσεις θα αφορούν συνολικά 750 δημοτικές ενότητες.

6. Κοινοποίηση ανάθεσης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τις υποβληθείσες αιτήσεις που εγκρίθηκαν όσον αφορά την εγκατάσταση σημείων φόρτισης με εγκατεστημένη ισχύ 300 000 kW για τουλάχιστον 4 500 σημεία φόρτισης.

7. Κοινοποίηση ανάθεσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις εγκεκριμένες αιτήσεις που υποβλήθηκαν για περισσότερες από 10 βιομηχανικές μονάδες («Produc-E Green»). Οι αιτήσεις θα επιλεγούν σύμφωνα με κριτήρια επιλογής/επιλεξιμότητας και θα διασφαλίζουν ότι τα επιλεγμένα έργα συμμορφώνονται με την τεχνική καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01) μέσω της χρήσης καταλόγου αποκλεισμού και της απαίτησης συμμόρφωσης με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία

8. Στελέχωση και κτιριακός εξοπλισμός της νέας εθνικής ρυθμιστικής αρχής για τα απόβλητα.

9. Στελέχωση και κτιριακός εξοπλισμός της νέας εθνικής ρυθμιστικής αρχής για τα ύδατα και τα λύματα.

10. Κοινοποίηση της ανάθεσης όλων των συμβάσεων για τα εξής: 1. Αποκατάσταση 5 700 εκταρίων υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα μέσω φύτευσης δενδρυλλίων με τη χρήση τουλάχιστον 50 % αυτόχθονων ειδών· και 2. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των τεσσάρων δασικών φυτωρίων· και 3. Πιλοτική εφαρμογή του εθνικού σχεδίου αναδάσωσης· και 4. Αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα στον Έβρο και στη Ροδόπη που καλύπτουν συνολικά 5 000 εκτάρια αντιδιαβρωτικών έργων και 175 000 m² αντιπλημμυρικών έργων μέσω του προγράμματος antinero.

11. Κοινοποίηση ανάθεσης σύμβασης για έργα διαχείρισης λυμάτων και λυματολάσπης: 1. Υποδομή δικτύου αποχέτευσης και μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. 2. Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υδάτων. 3. Υλοποίηση υποδομών διαχείρισης λυματολάσπης από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.

12. Κοινοποίηση ανάθεσης της σύμβασης για την αγορά δύο ελικοπτέρων Sikorsky για τις ανάγκες πολιτικής προστασίας και πυρόσβεσης.

13. Ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των αξόνων εργασιών απλούστευσης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρέχεται στο 4ετές εθνικό πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων της ψηφιοποίησης των διαδικασιών εκτίμησης επιπτώσεων, της έναρξης ατομικών επιχειρήσεων, της απλούστευσης των διαδικασιών που σχετίζονται με τα σημαντικά γεγονότα της ζωής των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της γέννησης, του θανάτου και του διαζυγίου, της απλούστευσης των δικαστικών διαδικασιών που αφορούν δικηγόρους, των δικαστικών αποφάσεων, των ψηφιακών υπογραφών, των πιστοποιητικών που εκδίδονται από δικαστήρια, της ανανέωσης αδειών οδήγησης και της λειτουργίας του ιστοτόπου myfoto.gov.gr, καθώς και της ηλεκτρονικής κυκλοφορίας εγγράφων εντός της δημόσιας διοίκησης (όπως βεβαιώνονται από εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί).

14. Ολοκλήρωση ψηφιοποίησης 8 000 000 σελίδων A3/A4 αρχείων του ΟΑΕΔ, όπως επιβεβαιώνεται από έκθεση της ΔΥΠΑ. (σ.σ. το ορόσημο αυτό έχει ήδη εκπληρωθεί και αντικατέστησε ορόσημο της τέταρτης δόσης).

15. Πανεπιστήμια αριστείας: — ανάθεση σύμβασης με τα επιλεγμένα πανεπιστήμια για την αναβάθμιση και βελτίωση των ερευνητικών και εκπαιδευτικών υποδομών τους την επέκταση σε νέους ερευνητικούς τομείς και τη βελτίωση της παρεχόμενης κατάρτισης.

16. Σύσταση και πλήρης λειτουργία 56 επιπλέον Μονάδων Ψυχικής Υγείας (υλοποίηση μέσω ανακαίνισης των υφιστάμενων μονάδων) με τη στήριξη του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Υποστήριξη της Ψυχικής Υγείας (από σύνολο 106 Μονάδων Ψυχικής Υγείας) όπως πιστοποιείται από εκθέσεις που τεκμηριώνουν την ολοκλήρωση και την έναρξη λειτουργίας των υποέργων 1, 2, 3, 4, 5 και 6.

17. Ενεργοποίηση i. Του συστήματος myDATA και της διασύνδεσής του και της χρήσης τραπεζικών πληροφοριών τρίτων, με στόχο τη βελτίωση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με τους φορολογικούς κανόνες, τη διευκόλυνση της αυτόματης συμπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων. ii.Της πλατφόρμας myDATA για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τη διασύνδεση όλων των φορολογικών ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματά της.

18. Εφαρμογή της πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει να συμπληρώνονται ηλεκτρονικά όλες οι αιτήσεις επιστροφής, όταν δεν εμπίπτουν στο δείγμα ελέγχου μέσω της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου (τουλάχιστον 90 % του συνόλου των αιτήσεων ετησίως).

19. Έναρξη ισχύος πρωτογενούς δικαίου για τη θέσπιση συστήματος διαχείρισης στόχων το οποίο αποσκοπεί στη δίκαιη και συνεπή ανταμοιβή των δημόσιων οργανισμών μετά την επίτευξη προκαθορισμένων στόχων. Τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος θα είναι σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο (νόμος 4354/2015).

20. Έναρξη ισχύος, μέσω παράγωγου δικαίου, της τροποποιημένης εθνικής στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις 2021-2025.

21. Έναρξη ισχύος πρωτογενούς δικαίου για την αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη όσον αφορά την πολιτική και ποινική δικαιοσύνη.

22. Προσαρμογή του καταλόγου των έργων σύμφωνα με τον νόμο για την αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη. Έναρξη διαδικασίας υποβολής προσφορών για τα έργα που αφορούν πολιτικά και ποινικά δικαστήρια τα οποία περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο κατάλογο ανακαινίσεων. Οι όροι της διαδικασίας υποβολής προσφορών ορίζουν ότι τα νέα κτίρια που θα κατασκευαστούν πληρούν πρωτογενή ενεργειακή ζήτηση (ΟΕΥΠ) η οποία είναι τουλάχιστον κατά 20 % χαμηλότερη από την απαίτηση ΚΣΜΚΕ (κτίριο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, εθνικές οδηγίες).

23. Έναρξη λειτουργίας της δικαστικής αστυνομίας ως προς όλες τις αρμοδιότητές της, τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης όσο και σε περιφερειακό επίπεδο εντός των δικαστηρίων.

24. Ανάθεση σύμβασης για το μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων.

25. Η επιλογή των εμβληματικών επενδύσεων πραγματοποιείται κατά χρονολογική σειρά προτεραιότητας σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 2022-2025.

26. Έναρξη ισχύος πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου με σκοπό: i) την ευρεία επέκταση της υποχρεωτικής αποδοχής των άμεσων ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά λιανικής· ii) την ευθυγράμμιση των απαιτήσεων ανταλλαγής πληροφοριών για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών με τους ορισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να διευκολυνθεί η συλλογή πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ· iii) τη θέσπιση νέων υποχρεώσεων υποβολής στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA για τις επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολουμένων) που πρέπει να εφαρμόζονται στις δηλώσεις ΦΠΑ· και iv) την ολοκλήρωση της έκθεσης σχετικά με τις επιλογές για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των αυτοαπασχολουμένων.

27. Έναρξη ισχύος υπουργικής απόφασης για την έναρξη των ακόλουθων προγραμμάτων στήριξης: 1. Ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων κατοικιών, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης διαδικασίας επιλογής για τη διασφάλιση της μείωσης της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας από τις κατοικίες κατά τουλάχιστον 30 % σε σύγκριση με τις αρχικές επιδόσεις της κατοικίας, υπολογιζόμενες σε kWh/m2 . Τα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά θα λάβουν στήριξη με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων. 2. Ενεργειακή απόδοση των κτιρίων του δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού τομέα (μη οικιστικά κτίρια), συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης διαδικασίας διασφάλιση της μείωσης της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας από τους δικαιούχους κατά τουλάχιστον 30 % σε σύγκριση με τις αρχικές επιδόσεις του κτιρίου, υπολογιζόμενες σε kWh/m2 . 3. Φωτοβολταϊκά συστήματα για αυτοκατανάλωση σε κτίρια κατοικιών και στον γεωργικό τομέα. 4. Συστήματα θέρμανσης νερού από ανανεώσιμες πηγές για νοικοκυριά, με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε κτίρια κατοικιών με τους εξής τρόπους: i) αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμαντήρων νερού που χρησιμοποιούν παλαιά τεχνολογία με νέους ηλιακούς θερμαντήρες νερού, αντλίες θερμότητας και συστήματα ΑΠΕ που χρησιμοποιούν νέα σύγχρονη τεχνολογία· και ii) ανακύκλωση των παλαιών θερμαντήρων νερού που αντικαθίστανται. Τα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά θα λάβουν στήριξη με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων. 5. Προώθηση μέτρων ενεργειακής απόδοσης στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης μέσω i) της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας των αντλιοστασίων και των κινητήρων αντλιών· και ii) της εκπόνησης μελετών για τη βέλτιστη υλοποίηση των δράσεων για την περαιτέρω βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εν λόγω επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε θολό τοπίο η αποκλιμάκωση των τιμών

Ecofin: Η Ελλάδα φτάνει στο 50% της απορρόφησης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Χατζηδάκης: Εκείνοι που ντύνονται πρόσκαιρα Αη Βασίληδες αποδεικνύονται Δρακουμέλ 

gazzetta
gazzetta reader insider insider