Goldman Sachs: Φοβάται η Ευρωζώνη την εκλογή του Τραμπ;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Φοβάται η Ευρωζώνη την εκλογή του Τραμπ;
Τις επιπτώσεις για την Ευρωζώνη από μια δεύτερη προεδρική θητεία Τραμπ εξετάζει η Goldman Sachs, υπό τη βάση ενός νέου «εμπορικού πολέμου» και των πιέσεων σε ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και εσωτερικών πολιτικών επιλογών των ΗΠΑ.

Τις επιπτώσεις για την Ευρωζώνη από μια δεύτερη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει η Goldman Sachs, υπό τη βάση ενός νέου «εμπορικού πολέμου» και της διάχυσης τυχόν πιέσεων σε ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και εσωτερικών πολιτικών επιλογών των ΗΠΑ.

Ένα πρώτο βασικό σημείο είναι η δεύσμευση Τραμπ για επιβολή ενός γενικού δασμού 10% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης), κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση του δείκτη αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής, όπως συνέβη το 2018 - 2019. Ο οίκος υπολογίζει ότι η υψηλότερη αβεβαιότητα εμπορικής πολιτικής τείνει να έχει μεγάλες και επίμονα αρνητικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα της Ευρωζώνης, ενώ οι επιπτώσεις των πραγματικών αυξήσεων των δασμών είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστούν. Ενώ, η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής συνήθως μειώνει τον πληθωρισμό, οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι οι υψηλότεροι δασμοί τείνουν να είναι πληθωριστικοί, αν και οι επιπτώσεις είναι μικρές.

Η απότομη αύξηση της αβεβαιότητας στην εμπορική πολιτική μείωσε τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης κατά περίπου 2% το 2018 - 2019, με μια μικρότερη υποχώρηση από τις πραγματικές αυξήσεις των δασμών. Η ανάλυση του οίκου υποδηλώνει πως είναι υπαρκτό ένα χτύπημα στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης της τάξεως του 1% περίπου. Διαπιστώνουν ότι η υψηλότερη αβεβαιότητα στην εμπορική πολιτική ήταν αποπληθωριστική κατά την περίοδο 2018 - 2019, ενώ οι πραγματικές αυξήσεις των δασμών ώθησαν ελαφρώς υψηλότερα τις τιμές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής είναι μεγαλύτερες στη Γερμανία από ό,τι σε άλλη χώρα στην Ευρωζώνη, αντανακλώντας το μεγαλύτερο άνοιγμα και εξάρτησή της από τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Δεύτερον, η επανεκλογή του Τραμπ πιθανότατα θα συνεπαγόταν νέες πιέσεις σε επίπεδα άμυνας και ασφάλειας για την Ευρώπη. Η ικανοποίηση της απαίτησης του ΝΑΤΟ να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και η αντιστάθμιση της μειωμένης στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα μπορούσε να κοστίσει στην ΕΕ επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ ετησίως. Οποιαδήποτε λοιπόν ώθηση σε επίπεδο ανάπτυξης, πιθανότατα θα περιοριστεί από τους μέτριους πολλαπλασιαστές των στρατιωτικών δαπανών στην Ευρώπη, την ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερου βάθους από τα υψηλότερα ελλείμματα και τις αρνητικές επιπτώσεις σε επίπεδο εμπιστοσύνης εξαιτίας του αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου.

Τρίτον, οι νέες φορολογικές μειώσεις και η απορρύθμιση υπό τον Τραμπ θα μπορούσαν να επεκταθούν στην Ευρώπη μέσω της ισχυρότερης ζήτησης των ΗΠΑ και των μεταβολών στις χρηματοοικονομικές συνθήκες. Ο οίκος εκτιμά ότι η φορολογική ελάφρυνση στο πλαίσιο της καθολικής επικράτησης των Ρεπουμπλικανών μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα της Ευρωζώνης κατά περίπου 0,1%. Η καθαρή χρηματοοικονομική διάχυση, ωστόσο, πιθανότατα θα ήταν χαμηλή, καθώς αναμένουν ότι η επίδραση των υψηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα αντισταθμιστεί από ένα σημαντικά ασθενέστερο ευρώ, σύμφωνα με τις μετεκλογικές κινήσεις τον Νοέμβριο του 2016.

Συνολικά, οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs υποδηλώνουν ότι η πολιτική ατζέντα του Τραμπ θα μείωνε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά περίπου 1% και θα ενίσχυε τον πληθωρισμό κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες. Δεδομένης μιας μεγαλύτερης (και πιο επίμονης) επίδρασης στη δραστηριότητα παρά στον πληθωρισμό, οι αναλυτές θα αναμένει ότι η επανεκλογή του Τραμπ θα ενίσχυε τη συνέχιση των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2025, με απλούς κανόνες Taylor να υποδεικνύουν πρόσθετες μειώσεις ύψους 30 - 40 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Τα πάνω κάτω φέρνει η απόπειρα δολοφονίας Τραμπ - Η επόμενη μέρα και η αντίδραση των αγορών

Τραμπ: «Θα έπρεπε να είμαι νεκρός»

Το Bitcoin έλαβε ώθηση από την απόπειρα κατά του Τραμπ - Αυξήθηκαν οι πιθανότητες εκλογής του

gazzetta
gazzetta reader insider insider