Στα πράσινα και κίτρινα οικιακά τιμολόγια θα εφαρμοστεί τον Αύγουστο η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, όπως ανέφερε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, σε συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση της στήριξης των καταναλωτών που ανακοίνωσε σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ο πρωθυπουργός.
Η στήριξη θα παρασχεθεί οριζόντια, δηλαδή σε όλα τα νοικοκυριά και κατοικίες (κύριες, εξοχικές), ενώ θα καλύψει μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες. Το ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί από τους προμηθευτές οι χρεώσεις των κυμαινόμενων προϊόντων τους για τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.
«Όταν χρειάζεται, η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να συνδράμει τους καταναλωτές. Εξαντλούμε τη δημιουργικότητά μας υπέρ των καταναλωτών, καθώς τα ευρωπαϊκά εργαλεία είναι περιορισμένα και οι δεσμεύσεις αυστηρές. Το ΥΠΕΝ υπάρχει για να υπερασπίζεται τον καταναλωτή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Φόρος στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή
Όπως εξήγησε ο υπουργός, η επιδότηση αποτελεί το ένα από τα τρία μέτρα που αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. Μία ακόμη παρέμβαση είναι η έκτακτη επαναφορά του τέλους στο φυσικό αέριο το οποίο προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή. Ο φόρος θα επιβληθεί προσωρινά για δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με τα έσοδα να αξιοποιούνται για τις επιδοτήσεις.
Το ακριβές ύψος του θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, στο πλαίσιο της νομοθέτησης του μέτρου. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, ειδικά όταν υπάρχουν "ουρανοκατέβατα κέρδη", δηλαδή κέρδη τα οποία προέκυψαν όχι επειδή κάποιος έχει αυξημένο κόστος, αλλά από την αύξηση της ζήτησης και την αδυναμία προσφοράς. Αυτά τα "ουρανοκατέβατα κέρδη" δεν μπορούν να πλήξουν τους καταναλωτές», πρόσθεσε.
Το τρίτο μέτρο αφορά την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας, που προβλέπει ενεργοποίηση μέτρων σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης, στο πλαίσιο της οποίας στόχος είναι να ενσωματωθεί ένας επιπλέον μηχανισμός παρέμβασης, σε περίπτωση στρεβλώσεων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από το πλαίσιο που περιλαμβάνει η εν λόγω Ντιρεκτίβα. Για τον σκοπό αυτό, θα ζητηθεί έγκριση της Κομισόν.
Απαλλαγή από το αναδρομικό ΕΤΜΕΑΡ
Ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξει επιδότηση στις επιχειρήσεις, καθώς για αυτό τον σκοπό θα χρειαζόταν έγκριση της Κομισιόν, αφού θα επρόκειτο για κρατική ενίσχυση. Όπως αποκάλυψε, στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα υπάρξει πολύ σημαντικότερη ελάφρυνση, καθώς θα καλυφθεί το σύνολο των υποχρεώσεων για τις εκκαθαρίσεις του αναδρομικού ΕΤΜΕΑΡ.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, μόνο για το 2019-2020, τα ποσά που έπρεπε να δώσουν οι υπόχρεες εταιρείες κινούνται στα επίπεδα των 130 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, υπάρχουν εταιρείες που για τη συγκεκριμένη διετία θα καλούνταν να πληρώσουν ποσά 80.000 και 300.000 ευρώ. Επίσης, εκκρεμούν οι αναδρομικές εκκαθαρίσεις (και νέα χρέη) για τα έτη 2021, 2023 και 2023.
Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, ο υπουργός εξήγησε πως οφείλεται σε συνδυασμό του καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα, του μη αναμενόμενου καύσωνα από την Ουκρανία μέχρι και όλα τα Βαλκάνια, της αυξημένης ζήτησης από την Ουκρανία (λόγω της καταστροφής των παραγωγικών υποδομών) και της μη εκτόνωσης προς τη Δύση της αυξημένης ζήτησης από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.
Λήγει ο συναγερμός
Υπογράμμισε πως οι διασυνδέσεις της Ανατολικής Ευρώπης με τη Δυτική είναι πιο αδύναμες. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Αυστρία έχει τιμές 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, τη στιγμή που η Ουγγαρία έχει τις απογευματινές ώρες 800 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Γίνεται αποσύζευξη των ενεργειακών συστημάτων, η ανατολική Ευρώπη παύει να μπορεί αν εισάγει φθηνή ενέργεια από τη Δύση.
Ως συνέπεια, οι πανάκριβες τιμές σε Ουγγαρία και Ρουμανία «κατεβαίνουν» προς το Νότο και συμπιέζουν και τις εγχώριες τιμές. Όσον αφορά τη διάρκεια της κρίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, προβλέπεται πως θα κρατήσει μερικές ημέρες ακόμη.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, Περιφερειακή ενεργειακή κρίση, που εκδηλώνεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις τελευταίες 10 με 15 ημέρες. Πρόκειται για μία «τέλεια καταιγίδα» για τις αγορές της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Α.Σδούκου: Άμεσα αντανακλαστικά της κυβέρνησης
Ως αποτέλεσμα, εκτοξεύεται το κόστος χονδρεμπορικής σε μία σειρά από χώρες, με τις οποίες διασυνδέεται η χώρα μας. «Η Ελλάδα δεν είναι στη χειρότερη θέση, ωστόσο αυτό δεν αποτέλεσε για εμάς άλλοθι, για αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να αντιδράσουμε, καθώς έχουμε και την πολιτική βούληση και των τεχνογνωσία να αντιδράσουμε άμεσα προς όφελος του καταναλωτή, ώστε να μην επιβαρυνθεί από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η κυβέρνηση δείχνει τα άμεσα αντανακλαστικά της», πρόσθεσε.
Σημείωσε πως η ανάκτηση των ουρανοκατέβατων κερδών θα γίνει με έκτακτη ειδική εισφορά ανά θερμική Μεγαβατώρα υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, στις εταιρείες που διαθέτουν μονάδες με καύσιμο το φυσικό αέριο. Υπενθύμιζε πως το μέτρο εφαρμόστηκε από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Η διάρκεια επαναφοράς του θα είναι τουλάχιστον δίμηνη, με έναρξη τον Ιούλιο. Θα υπολογίζεται στην ποσότητα του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπογράμμισε πως σκοπός του μέτρου είναι να υποστηριχτούν οι καταναλωτές για το υψηλό ενεργειακό κόστος, μέσω της οριζόντιας επιδότησης.
«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τις τιμές σε ένα προσιτό επίπεδο, εξαντλώντας τα διαθέσιμα εργαλεία. Η κυβέρνηση παρακολουθεί, θα εκτιμήσει την κατάσταση και τον επόμενο μήνα. Είμαστε σε εγρήγορση για ενδεχόμενες εμπορικές συμπεριφορές κάποιων που μπορεί να μπουν στον πειρασμό να εκμεταλλευτούν αυτή τη διεθνή συγκυρία. Ήδη η ΡΑΑΕΥ έχει εντατικοποιήσει την εποπτεία της αγοράς για καταχρηστικές στρατηγικές», κατέληξε η υφυπουργός.