ΥΠΕΝ: Οριζόντια επιδότηση στα πράσινα & κίτρινα τιμολόγια τον επόμενο μήνα – Αρχές Αυγούστου το ύψος της ενίσχυσης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Οριζόντια επιδότηση στα πράσινα & κίτρινα τιμολόγια τον επόμενο μήνα – Αρχές Αυγούστου το ύψος της ενίσχυσης
Η χρηματοδότηση από την έκτακτη επαναφορά του φόρου στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή για Ιούλιο και Αύγουστο, σημείωσε ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη Τύπου. Η επιδότηση για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, αυξημένη στήριξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Το μέτρο δεν καλύπτει τις επιχειρήσεις, καθώς για αυτό θα χρειαζόταν έγκριση της Κομισιόν. Καμία επιβάρυνση στις εταιρείες από τις αναδρομικές εκκαθαρίσεις ΕΤΜΕΑΡ.

Στα πράσινα και κίτρινα οικιακά τιμολόγια θα εφαρμοστεί τον Αύγουστο η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σε συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση της στήριξης των καταναλωτών που ανακοίνωσε σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ο πρωθυπουργός.

Η στήριξη θα παρασχεθεί οριζόντια, δηλαδή σε όλα τα νοικοκυριά και κατοικίες (κύριες, εξοχικές), ενώ θα καλύψει μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες. Το ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί από τους προμηθευτές οι χρεώσεις των κυμαινόμενων προϊόντων τους για τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

«Όταν χρειάζεται, η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να συνδράμει τους καταναλωτές. Εξαντλούμε τη δημιουργικότητά μας υπέρ των καταναλωτών, καθώς τα ευρωπαϊκά εργαλεία είναι περιορισμένα και οι δεσμεύσεις αυστηρές. Το ΥΠΕΝ υπάρχει για να υπερασπίζεται τον καταναλωτή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η επιδότηση αποτελεί τη μία από τις τρεις κινήσεις που αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. Μία ακόμη παρέμβαση είναι η έκτακτη επαναφορά του τέλους στο φυσικό αέριο το οποίο προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή. Ο φόρος θα επιβληθεί προσωρινά για δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Το ακριβές ύψος του θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, στο πλαίσιο της νομοθέτησης του μέτρου. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, ειδικά όταν υπάρχουν «ουρανοκατέβατα κέρδη» δηλαδή κέρδη τα οποία προέκυψαν όχι επειδή κάποιος έχει αυξημένο κόστος, αλλά από την αύξηση της ζήτησης και την αδυναμία προσφοράς. Αυτά τα "ουρανοκατέβατα κέρδη" δεν μπορούν να πλήξουν τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Επιδότηση τον Αύγουστο στους λογαριασμούς ρεύματος

Χωρίς επιστροφή φόρου 92.150 φορολογούμενοι λόγω… ΙΒΑΝ - Στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ 280 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider