Στις 23 Αυγούστου η «μάχη» των ισχυρών κατασκευαστών για το αρδευτικό ΣΔΙΤ 210 εκατ. στην Ξάνθη 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις 23 Αυγούστου η «μάχη» των ισχυρών κατασκευαστών για το αρδευτικό ΣΔΙΤ 210 εκατ. στην Ξάνθη 
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΘΑΛΗΣ - ΑΒΑΞ - ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - INTRAKAT ετοιμάζονται να διεκδικήσουν το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς». Ποια είναι τα οφέλη.

Στις 23 Αυγούστου, αν δεν δοθεί παράταση, ορίστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η «μάχη» στον διαγωνισμό για την κατασκευή αρδευτικού έργου στην πεδιάδα της Ξάνθης, μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού άνω των 210 εκατ. ευρώ (στα 169,5 εκατ. χωρίς ΦΠΑ). Ειδικότερα, στα τέλη του επόμενου μήνα οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (πλέον Metlen) – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΘΑΛΗΣ - ΑΒΑΞ - ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – INTRAKAT καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς». Το αντικείμενο της σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των έργων απόληψης νερού από τον ποταμό Νέστο (φράγμα Τοξοτών) και διάθεσής του στην πεδιάδα της Ξάνθης. Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης θα ανέρχεται κατά μέγιστο σε 25 έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της. Επιπρόσθετα, αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2 (που εμπεριέχει τις αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου-Αβδηρών-Βελόνης-Μάνδρας- Πεζούλας) η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν περίπου το 22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης. Στο έργο προβλέπεται να εφαρμοστούν και έξυπνα αρδευτικά συστήματα (συστήματα τηλεμετρίας – τηλε-ελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, κ.λπ.).

Η γεωργία είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα του πληθυσμού της Ξάνθης και οι αγρότες αποτελούν το 1/3 του εργατικού δυναμικού του Νομού. Η Σύμπραξη αναμένεται να επιδράσει θετικά στη γεωργική ανάπτυξη της περιοχής μέσω της μείωσης των κινδύνων αυξημένης άντλησης των υπόγειων υδάτων καθώς και των απωλειών με την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων και πρακτικών στον τομέα της γεωργίας. Η κατασκευή ενός δικτύου που θα χρησιμοποιεί και θα διανέμει περισσότερο επιφανειακό νερό θα μειώσει τη ζήτηση υπόγειων υδάτινων πόρων που είναι ευπαθείς σε αγροχημικές μολύνσεις και σε διείσδυση θαλασσινού νερού.

Η αναθέτουσα αρχή θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του έργου με την καταβολή Χρηματοδοτικής Συμβολής που καλύπτει το σύνολο του κατασκευαστικού κόστους του Υποέργου μέχρι του ποσού των 51 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. κατ’ ανώτατο όριο). Ήδη η Χρηματοδοτική Συμβολή προέρχεται από πιστώσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Νέα παράταση για Ταυρωπό

Να σημειώσουμε επίσης ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετέθεσε εκ νέου την ημερομηνία υποβολής προσφορών για το έργο «Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός των δικτύων Άρδευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Ταυρωπού», μέσω ΣΔΙΤ εκτιμώμενης αξίας σχεδόν 128 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί αίτημα κοινοπραξίας που συμμετείχε στη διαδικασία, ειδικότερα της «ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.». Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΕΤΚΑ (όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ) – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΑΒΑΞ.

Το έργο πρόκειται να εξυπηρετήσει την άρδευση των αγροκτημάτων Αρτεσιανού, Γεωργικού, Καναλίων, Καρδίτσας, Καρδιτσομαγούλας, Κρύας Βρύσης, Λοξάδας, Μακρυχωρίου, Μητρόπολης, Μυρίνης, Παλαιοκκλησίου, Προδρόμου, Ρούσσου, Σταυρού, Φαναρίου, Φράγκου, καθώς και μέρος των αγροκτημάτων Αγ. Αναργύρων, Αγ. Θεοδώρων και Ξινονερίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Η συνολική εξυπηρετούμενη έκταση του έργου ανέρχεται σε 115.000 στρέμματα και βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Το Αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και τα δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο). Για την υλοποίηση του έργου δεν υφίσταται ανάγκη για απαλλοτριώσεις γης. Η διάρκεια της σύμπραξης ΣΔΙΤ θα ανέρχεται σε 25 έτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια τεχνική εταιρεία «μπαίνει» στο οδικό έργο «Μπράλος – Άμφισσα» της ΑΒΑΞ 

«Θριάσιο 2»: «Σύννεφα» πάνω από το logistics park αξίας 561 εκατ. ευρώ των Hellenic Train-Damco Energy;

Οι τράπεζες σε εγρήγορση - Μέχρι την Κυριακή... - Τα κοινοτικά κονδύλια στο επίκεντρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider