Στουρνάρας: Η νομισματική μας πολιτική παραμένει περιοριστική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Η νομισματική μας πολιτική παραμένει περιοριστική
Την εκτίμησή του ότι ο πληθωρισμός θα οδηγηθεί σε περαιτέρω αποκλιμάκωση, εξέφρασε ο κεντρικός τραπεζίτης. Δεν σχολίασε πιθανές περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων κατά το τρέχον έτος.

Την εκτίμησή του ότι ο πληθωρισμός θα οδηγηθεί σε περαιτέρω αποκλιμάκωση, εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης σε ομιλία του στο Brussels Hellenic Network, Argo, ανέφερε ότι «οι μακροοικονομικές προβολές του Ιουνίου 2024 υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, συγκλίνοντας σταδιακά προς το στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025, καθώς αναμένεται εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων». Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024 και 2,2% το 2025, ενώ το 2026 θα υποχωρήσει σε επίπεδο κάτω από το στόχο μας, φθάνοντας στο 1,9%.

Συμπλήρωσε ότι «τα προσεχή τρίμηνα ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα σημερινά επίπεδα, αντανακλώντας, μεταξύ άλλων, επιδράσεις βάσης από τις τιμές της ενέργειας».

Η νομισματική μας πολιτική παραμένει περιοριστική

Σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Οι παρεμβάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας «αποδείχθηκαν ρεαλιστικές, ευέλικτες και ιδιαίτερα αποτελεσματικές».

«Καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει το στόχο του 2%, ενώ η οικονομική ανάκαμψη και η πιστωτική επέκταση παραμένουν αδύναμες, αποφασίσαμε ότι ο βαθμός αυστηροποίησης δεν είναι πλέον σκόπιμο να διατηρηθεί. Όπως γνωρίζετε, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον προηγούμενο μήνα κάναμε το πρώτο βήμα για να μειώσουμε τα επιτόκια από τα πρωτοφανή υψηλά επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Όμως, συμπλήρωσε, ότι «η νομισματική μας πολιτική παραμένει περιοριστική και θα συνεχίσει να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα».

Όπως ανέφερε, υπό αυτές τις περιστάσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ καλείται να βρει τη χρυσή τομή στο εξής δίλημμα:

«Θέλουμε να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας μέχρι το τέλος του 2025. Αυτό θα απαιτήσει περιοριστική νομισματική πολιτική τους προσεχείς μήνες.

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την οικονομική ανάκαμψη που έχει ξεκινήσει και να διακινδυνεύσουμε να ωθήσουμε τον πληθωρισμό σε επίπεδα χαμηλότερα από το στόχο του 2%».

Μάλιστα ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι δεν θα σχολιάσει τις πιθανές περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, και συμπλήρωσε ότι «θα επισημάνω μόνο ότι, πρώτον, πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα στοιχεία και, δεύτερον, ακόμη και με περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική».

Οι μισθοί

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, ο ρυθμός αύξησης των μισθών αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το 2024, με κάποιες διακυμάνσεις. Οι εξελίξεις αυτές αντανακλούν τη σταδιακή διαδικασία προσαρμογής των μισθών, καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να ανακτούν τις μισθολογικές απώλειες που έχουν υποστεί σε πραγματικούς όρους από προηγούμενες αυξήσεις των τιμών.

Ωστόσο συμπλήρωσε ότι, «οι πρόδρομοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η αύξηση των μισθών που καταγράφηκε νωρίτερα το 2024 μπορεί να αποτέλεσε το μέγιστο και ότι στο υπόλοιπο του έτους οι μισθολογικές αυξήσεις θα είναι ηπιότερες».

Εύθραυστη η ανάπτυξη

Ο κεντρικός τραπεζίτης φάνηκε επιφυλακτικός αναφορικά με την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, χαρακτηρίζοντάς την ως «εύθραυστη». «Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους είμαι επιφυλακτικός όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές», ανέφερε.

«Πρώτον, οι παγκόσμιες εξελίξεις και οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν αρνητικά την εμπιστοσύνη και την οικονομική δραστηριότητα.

Δεύτερον, η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομία με μεγάλες και ποικίλες χρονικές υστερήσεις. Οι επιδράσεις από την προηγηθείσα αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να μεταδίδονται δυναμικά στις ευρύτερες συνθήκες χρηματοδότησης και στην πραγματική οικονομία».

Συμπλήρωσε ότι η περιοριστική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής σε μια δεδομένη χρονική στιγμή συνεχίζει να επηρεάζει τον πληθωρισμό και το προϊόν επί ένα ή δύο έτη μετά. Στο πλαίσιο αυτό, η προηγηθείσα αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσει να ασκεί σημαντική περιοριστική επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης και στον πληθωρισμό.

«Αυτό εξηγεί γιατί η πιστωτική επέκταση είναι ακόμη υποτονική και θα παραμείνει έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μακέδος (ΤΜΕΔΕ): Συμβάλλαμε καθοριστικά στη διάσωση και την εξυγίανσή της Attica Bank

«Appodixi»: Μπόνους έως 3.000 ευρώ και προστασία για όσους «καρφώνουν» φοροδιαφυγή

Ξεκινά η ανάκτηση των υπερεσόδων των προμηθευτών – Στα 230 εκατ. το συνολικό ποσό

gazzetta
gazzetta reader insider insider