Την υλοποίηση φοιτητικών εστιών σε 4 περιοχές αρμοδιότητάς του, ειδικότερα σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα, προωθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Για τον σκοπό αυτό, δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίησης του έργου «Ανέγερση Φοιτητικών Εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ», ύψους 84,95 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
Η προθεσμία παραλαβής των αιτήσεων συμμετοχής ορίστηκε για τις 06/09/2024. Η διάρκεια της σύμπραξης θα ανέρχεται κατά μέγιστο σε 30 έτη, εκ των οποίων τα 3 θα είναι η περίοδος κατασκευής του έργου. Συνολικά, προτείνονται εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούν περίπου 750 φοιτητές.
Πάλι από την αρχή ο διαγωνισμός
Αυτό πάντως, που επίσης φαίνεται να έχει ενδιαφέρον, είναι ότι ο διαγωνισμός αυτός επί της ουσίας προκηρύσσεται εκ νέου και μάλιστα, κατά πληροφορίες, με διαφοροποιημένους όρους.
Όπως στο παρελθόν έχει αναφέρει το insider.gr, η προκήρυξη έγινε αρχικά τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ τον Φεβρουάριο του 2024 εμφανίστηκαν 5 συμμετοχές στο πλαίσιο του σταδίου εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως είχαμε αναφέρει και τότε, μεταξύ τους οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ και Μυτιληναίος κ.α.
Ωστόσο, αν και προχώρησαν κάποιες διαδικασίες, στην πορεία η προηγούμενη προκήρυξη ακυρώθηκε και πλέον το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προχωρά σε νέο διαγωνισμό. Όπως και άλλες φορές έχει συμβεί π.χ. σε κτηριακά ΣΔΙΤ, συχνά υπάρχουν δυστοκίες, προβληματισμοί από συμμετέχοντες αλλά και αναθέτουσες αρχές, αλλαγές σε χρηματοοικονομικά και τεχνικά ζητήματα κ.α., ενώ αρκετοί τέτοιου είδους διαγωνισμοί είτε καθυστερούν να ολοκληρωθούν, είτε προσελκύουν μικρό ενδιαφέρον, είτε, εν τέλει, ακυρώνονται.
Οι 4 περιοχές (Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα) και οι συν 750 κλίνες
Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) αναμένεται να υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των παρακάτω κτιριακών εγκαταστάσεων του ΠΔΜ:
• Ανέγερση φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη ΖΕΠ Κοζάνης. Η ανάπτυξη των φοιτητικών εστιών έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα εντός ενός Οικοδομικού Τετραγώνου της Πανεπιστημιούπολης Κοζάνης, η οποία βρίσκεται εντός της Ζ.Ε.Π. Κοζάνης, σε απόσταση 4 χλμ. δυτικά από την πόλη της Κοζάνης. Το Ο.Τ.5 εντός του οποίου που έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστούν οι φοιτητικές εστίες βρίσκεται στο βόρειο όριο της ιδιοκτησίας του ΠΔΜ. Τα κτίσματα των φοιτητικών εστιών και της λέσχης προτείνεται να κατασκευαστούν στην κατιούσα νότια και ανατολική πλευρά του Ο.Τ. 5. Το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 350 ατόμων. Η φοιτητική λέσχη αναμένεται να μπορεί να εξυπηρετεί τη σίτιση 700 – 800 ατόμων καθημερινά, ανεξάρτητα αν διαμένουν σε κάποια φοιτητική εστία του συγκροτήματος.
• Ανέγερση φοιτητικών εστιών στη Φλώρινα. Το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 150 ατόμων και φοιτητική λέσχη δυναμικότητας 350 ατόμων. Το συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών Φλώρινας προτείνεται να ανεγερθεί εντός ακινήτου του ΠΔΜ, συνολικής έκτασης 49.999 τ.μ., το οποίο ευρίσκεται βόρεια σε απόσταση περίπου 3 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας επί της κεντρικής λεωφόρου Μοναστηρίου.
• Ανέγερση φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη Καστοριάς. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του έργου προγραμματίζεται να ανεγερθούν εντός της Πανεπιστημιούπολης Καστοριάς, σε κεντρικό σημείο του ακινήτου πίσω από τις υφιστάμενες υποδομές των εκπαιδευτηρίων. Το εν λόγω ακίνητο εξυπηρετείται περιμετρικά από οδικό δίκτυο και έχει συνολικό εμβαδό 68.469 τ.μ. Η τοποθεσία του οικοπέδου είναι εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός των ορίων του οικισμού Μανιακών και συμπεριλαμβάνεται στην περιοχή 2 της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) της Καστοριάς. Το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 150 ατόμων. Η φοιτητική λέσχη αναμένεται να μπορεί να εξυπηρετεί τη σίτιση 400 ατόμων καθημερινά, ανεξάρτητα αν διαμένουν σε κάποια φοιτητική εστία του συγκροτήματος.
• Ανέγερση φοιτητικών εστιών στην Πτολεμαΐδα. Το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 100 ατόμων. Η θέση του οικοπέδου όπου αναμένεται να κατασκευαστεί το νέο συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών Πτολεμαΐδας, χωροθετείται εντός του ακινήτου του πρώην στρατοπέδου «ΦΟΥΦΑ» και βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης. Το οικόπεδο βρίσκεται στο 1ο χλμ. Πτολεμαΐδας – Ασβεστόπετρας και η χρήση τμήματος αυτού έχει παραχωρηθεί από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στον Δήμο Εορδαίας, ενώ αναμένεται άμεσα η ολοκλήρωση της παραχώρησης αυτού από το Δήμο Εορδαίας προς το ΠΔΜ. Το συγκεκριμένο οικόπεδο προγραμματίζεται από την τοπική διοίκηση να αποτελέσει σημείο ορόσημο για την ανάπτυξη της πόλης της Πτολεμαΐδας. Όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση του οικοπέδου, πολλά από τα κτίρια του στρατοπέδου έχουν κατεδαφιστεί. Η χωροθέτηση του συγκροτήματος της φοιτητικής μέριμνας προτείνεται να υλοποιηθεί εντός του Ο.Τ. 724, συνολικού εμβαδού 6.639,87 τ.μ.
Όπως αναφέρεται, το έργο αναμένεται πως θα αυξήσει τη δυναμικότητα του ΠΔΜ σε χώρους διαμονής κατά 750 κλίνες οι οποίες θα κατανεμηθούν σε πόλεις παρουσίας του Πανεπιστημίου λαμβάνοντας υπόψιν το υφιστάμενο κενό υποδομών καθώς και τη δυναμικότητα του αριθμού των φοιτητών. Μέσω της υλοποίησης του έργου η Αναθέτουσα Αρχή αποσκοπεί στη δημιουργία σύγχρονων φοιτητικών εστιών υψηλού επιπέδου και «κοινοτήτων», που θα επιτρέπουν την εξοικονόμηση χρόνου των φοιτητών και του ακαδημαϊκού προσωπικού από άποψη μετακινήσεων.
Οι γενικές χρήσεις και οι διαμορφώσεις
Τα προτεινόμενα συγκροτήματα φοιτητικών εστιών σε κάθε περιοχή παρέμβασης, θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά τις παρακάτω χρήσεις:
• Χώρους μόνιμης διαμονής και φιλοξενίας σπουδαστών και καθηγητών, που προτείνεται να αποτελούνται από μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, δωμάτια ΑΜΕΑ, χώρους υγιεινής και κοινόχρηστους χώρους που αναμένεται να αποτελούνται από καθιστικά τα οποία θα παρέχουν τη δυνατότητα για εκτόνωση, πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες με όλες τις λευκές συσκευές ενώ έχει γίνει πρόβλεψη και για χώρους αναγνωστηρίου.
• Φοιτητική λέσχη για την κάλυψη αναγκών καθημερινής σίτισης των φοιτητών, που θα περιλαμβάνει χώρους κύριας χρήσης (εστίαση, χώρος προετοιμασίας γευμάτων, καθώς και όλους του απαραίτητους βοηθητικούς χώρους που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη και αυτόνομη λειτουργία του κτιρίου, όπως χώρους αποθήκευσης και υγιεινής.
• Κοινόχρηστους χώρους που θα προορίζονται για διάφορες δραστηριότητες όπως μελέτη και ψυχαγωγία και θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά βιβλιοθήκη, γραφεία συνεργασίας των φοιτητών και βοηθητικούς χώρους, όπως WC και αποθήκες.
• Χώρο διοίκησης/ υποδοχής.
Στις περιοχές των φοιτητικών εστιών θα πρέπει να προβλεφθούν διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου σε κάθε συγκρότημα, οι οποίες ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν εσωτερική οδοποιία, συνδέσεις με δίκτυα ΟΚΩ, χώρους στάθμευσης και ηλεκτροφόρτισης οχημάτων, δίκτυα ποδηλατοδρόμων, ηλεκτροφωτισμό, χώρους στάσης, πέργκολες και έργα πρασίνου.
Ο σχεδιασμός των νέων κτιρίων θα συμμορφώνεται με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα προβλέπεται χρήση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, δημιουργώντας κτίρια τουλάχιστον μηδενικής κατανάλωσης Zero Energy Building (Ζ.Ε.Β.).
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας απαρτίζεται από επτά (7) Σχολές, οι οποίες καλύπτουν σημαντικό εύρος γνωστικών αντικειμένων και εξειδίκευσης, με τον συνολικό αριθμό των Τμημάτων να ανέρχεται σε είκοσι δύο.
Η κατανομή των Σχολών και των Τμημάτων εντοπίζεται σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς διαθέτει εγκαταστάσεις στην Κοζάνη όπου, εκτός από τα ακαδημαϊκά τμήματα, στεγάζονται και οι διοικητικές υπηρεσίες, στη Φλώρινα, την Καστοριά, την Πτολεμαΐδα και τα Γρεβενά. Το Πανεπιστήμιο εξυπηρετεί περίπου 18 χιλιάδες σπουδαστές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές) αποτελώντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, ενώ είναι στελεχωμένο από περίπου 600 άτομα εξειδικευμένου ακαδημαϊκού προσωπικού.