Χατζηδάκης: Να εκμεταλλευθούμε την πολιτική σταθερότητα ως το 2027 για πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Να εκμεταλλευθούμε την πολιτική σταθερότητα ως το 2027 για πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη
Άρθρο του υπουργού Οικονομικών στο επετειακό τεύχος για την Μεταπολίτευση του Περιοδικού της Βουλής «Επί του... περιστυλίου!». 

«Στην Οικονομία, έχουμε πράγματι ανέβει πολλά σκαλιά τα τελευταία πέντε χρόνια. Όμως εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν πρέπει ούτε λεπτό να σταματήσουμε την προσπάθεια να καταστήσουμε τη χώρα μας ακόμη πιο ανθεκτική στις σημερινές και στις αυριανές προκλήσεις. Ακόμη περισσότερο, οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε το γεγονός ότι διαθέτουμε πολιτική σταθερότητα μέχρι το 2027, προκειμένου να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα».

Αυτό τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης σε άρθρο του στο επετειακό τεύχος για την Μεταπολίτευση του Περιοδικού της Βουλής «Επί του... περιστυλίου!».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι «η πραγματική σύγκλιση των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί για την επόμενη περίοδο την μεγάλη πρόκληση, για αυτό και η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πολυεπίπεδο σχέδιο: Πρώτον, με μία σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, που είναι το θεμέλιο κάθε προσπάθειας. Δεύτερον, με πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Τρίτον, με την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τέταρτον, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Πέμπτον με την ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων και της καινοτομίας. Και, έκτον, με την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας».

Κοινωνική πολιτική

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής κυρίως στα επιδόματα, την στεγαστική πολιτική και το δημογραφικό στα οποία θα υπάρξουν ενισχύσεις, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Γι’ αυτό, για παράδειγμα, επεξεργαζόμαστε παρεμβάσεις στην πολιτική επιδομάτων έτσι ώστε -χωρίς, φυσικά, να μειωθεί ο προϋπολογισμός- αυτά να κατευθύνονται σε αυτούς που πράγματι τα έχουν περισσότερο ανάγκη και να αντιμετωπιστούν προβλήματα κατάχρησης. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη στεγαστική της πολιτική, καθώς και την πολιτική της σχετικά με το δημογραφικό».

Οι παθογένειες στο δημόσιο

Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο ο Κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι «στο Δημόσιο οφείλουμε να συγκρουστούμε με τις παθογένειες. Το έχουμε ήδη κάνει στην Ολυμπιακή, στην ΔΕΗ, στον ΕΦΚΑ. Οφείλουμε να το κάνουμε και παντού αλλού, διότι το Δημόσιο δεν δημιουργήθηκε για να ταλαιπωρεί, αλλά για να εξυπηρετεί τον πολίτη. Γι’ αυτό και την τρέχουσα τετραετία εντείνουμε την προσπάθεια για ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Φυσικά με ψηφιοποίηση. Η ψηφιοποίηση, όμως, δεν αρκεί. Γι’ αυτό μεταξύ των άλλων φέραμε και τον καινούργιο νόμο για τις θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου με βάση καλές πρακτικές όπως π.χ. οι αλλαγές που έγιναν στη ΔΕΗ».

Οι παρεμβάσεις σε υγεία, δικαιοσύνη, Παιδεία

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει περισσότερα στην υγεία: «Παραπάνω προσλήψεις, φυσικά. Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. Αλλά όχι μόνο αυτά. Χρειάζεται, επίσης, ορθολογικότερος σχεδιασμός, που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, αλλά και σωστή αξιοποίηση των δαπανών που προωθούμε από κοινού το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικά για την δικαιοσύνη υπογραμμίζει ότι τα μέτρα του Υπουργείου Δικαιοσύνης προχωρούν προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση της απονομής της. «Όχι μόνο για να αισθάνονται οι επενδυτές ότι η ταχύτητα λήψης των αποφάσεων εκ μέρους της Δικαιοσύνης δεν υπονομεύει τις δραστηριότητές τους. Αλλά και για να αισθάνεται κάθε πολίτης ότι ζει σε ένα κράτος που οι συνεχείς αναβολές και οι ατελείωτες καθυστερήσεις στα δικαστήρια θα αντιμετωπιστούν επιτέλους με ένα τρόπο αποφασιστικό», εξηγεί.

Όσο αφορά τα μέτρα στην Παιδεία αναφέρει: «Αντιμετωπίσαμε επιτέλους, μετά από δεκαετίες, την πολιτική ανορθογραφία σε σχέση με τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η προσπάθεια, όμως, πρέπει να συνεχιστεί: ώστε να πάρουν σάρκα και οστά και μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και αφορούν το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο. Μεταρρυθμίσεις που δεν μπορεί να βασιστούν, παρά μόνο στην άμιλλα, την προσπάθεια, την αξιοκρατία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανείσπρακτα ενοίκια: Τελευταία ευκαιρία για να γλιτώσετε φόρο – Οι δυο κρίσιμες κινήσεις

Κοντογεώργης: Ορόσημο για τις κυβερνητικές προτεραιότητες η ΔΕΘ

gazzetta
gazzetta reader insider insider