Ευρωπαϊκές τράπεζες: Βάζουν στην άκρη κεφάλαια για πιθανές ζημίες λόγω κλιματικής αλλαγής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκές τράπεζες: Βάζουν στην άκρη κεφάλαια για πιθανές ζημίες λόγω κλιματικής αλλαγής
Ολοένα και περισσότερα χρήματα βάζουν στην άκρη οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να αφομοιώσουν τις πιθανές απώλειες από την κλιματική αλλαγή, ανταποκρινόμενες στην πίεση από την κορυφαία ρυθμιστική αρχή τους.

Ολοένα και περισσότερα χρήματα βάζουν στην άκρη οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να αφομοιώσουν τις πιθανές απώλειες από την κλιματική αλλαγή, ανταποκρινόμενες στην πίεση από την κορυφαία ρυθμιστική αρχή τους.

Περίπου το 55% των τραπεζών λαμβάνουν πλέον υπόψη τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους όταν δημιουργούν τις λεγόμενες προβλέψεις, από 16% πέρυσι, επισημαίνει σε δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη Δευτέρα στη Φρανκφούρτη, η οποία επιβεβαιώνει το σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg επάνω στο θέμα τον Μάιο.

Η ΕΚΤ ηγήθηκε των προσπαθειών προετοιμασίας των τραπεζών για ζημίες από νέους τύπους κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων και των επιπτώσεων της μετάβασης σε μια πιο πράσινη οικονομία στους πελάτες. Ορισμένοι τράπεζες αντέδρασαν σε αυτή την κίνηση, προειδοποιώντας ότι τα πρόσθετα περιβαλλοντικά και κλιματικά αποθέματα τις θέτουν σε μειονεκτική θέση για τους ανταγωνιστές στις ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχουν τέτοιες απαιτήσεις.

Το αυξανόμενο ποσοστό των τραπεζών που συνυπολογίζουν τους κλιματικούς κινδύνους είναι ένα αρχικό σημάδι ότι οι συστάσεις της ΕΚΤ «έγιναν κατανοητές και αποδεκτές», τονίζεται στην δήλωση. Ωστόσο, «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος» όσον αφορά τη διαχείριση του κλίματος και άλλων κινδύνων, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι τράπεζες δεν είναι ανάλογες με την έκθεσή τους και είναι ακόμη και αντιφατικές σε πολλές περιπτώσεις, ανέφερε η ΕΚΤ. Ανέφερε το γεγονός ότι, ενώ οι τράπεζες χρησιμοποιούν συγκεκριμένα δεδομένα για τον υπολογισμό των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών, πολλές αγνοούν αυτές τις πληροφορίες όταν πρόκειται να αποφασίσουν εάν η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων τους έχει επιδεινωθεί. Αυτή η ανάλυση γίνεται κυρίως σε επίπεδο μεμονωμένων δανειοληπτών «με πολύ περιορισμένη χρήση συλλογικής αξιολόγησης», ανέφερε η ΕΚΤ.

Άλλα ευρήματα στην έκθεση σχετικά με τα δεδομένα και τις πρακτικές προβλέψεων για «νέους κινδύνους» στο τέλος του 2023 είναι:

- Πολλές τράπεζες δεν είναι προετοιμασμένες για γεωπολιτικούς κινδύνους, καθώς η χρήση προσαρμογών δεν είναι ανάλογη με τις «αυξανόμενες αβεβαιότητες».

- Οι προβλέψεις για δάνεια για εμπορικά ακίνητα είναι «ένα ιδιαίτερα αδύναμο σημείο»

- «Μόνον οι μισές τράπεζες περιέγραψαν ότι έχουν μια κλαδική προσέγγιση για τη μέτρηση του αντίκτυπου του επιτοκιακού κινδύνου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ρεκόρ περιστατικών νοθείας στην ΕΕ - Εντοπίστηκαν από ορυκτέλαια μέχρι θραύσματα γυαλιού

Philips: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η κερδοφορία το β' τρίμηνο

Θετική η Deutsche Bank για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Καμπανάκι για την υψηλή μεταβλητότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider