Καύσιμα: Τι θα πληρώσουν οι εξοδούχοι του Αυγούστου – Πότε αναμένεται άνοδος των τιμών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Τι θα πληρώσουν οι εξοδούχοι του Αυγούστου – Πότε αναμένεται άνοδος των τιμών
Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,882 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,634 ευρώ το λίτρο. Πηγές της εγχώριας αγοράς υποστηρίζουν ότι δεν αναμένονται εκπλήξεις στις τιμές των καυσίμων με βάση την τρέχουσα κατάσταση.

Στα σημερινά επίπεδα δηλαδή λίγο κάτω από τα 1,9 ευρώ το λίτρο θα κινηθούν οι τιμές της βενζίνης τις επόμενες ημέρες, ενώ μια απότομη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου – εάν η ένταση στην Μέση Ανατολή κορυφωθεί- θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση τις τιμές αργότερα μέσα στον Αύγουστο, μια πιθανότητα την οποία δεν φαίνεται να υποστηρίζει η αγορά.

Πηγές της εγχώριας αγοράς υποστηρίζουν ότι δεν αναμένονται εκπλήξεις στις τιμές των καυσίμων με βάση την τρέχουσα κατάσταση και το Brent δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 89 δολάρια (ένα σενάριο το οποίο και πάλι απέχει από την σημερινή κατάσταση αν αναλογιστεί κανείς ότι την Πέμπτη το Brent κινήθηκε γύρω στα 80 δολάρια).

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,882 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,634 ευρώ το λίτρο ενώ σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται μικρή αύξηση στις τιμές χονδρικής. Όπως συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, μόνο σε δύο νομούς (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) οι μέσες τιμές έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο, γεγονός που προδιαγράφει ένα λιγότερο επεισοδιακό καλοκαίρι σε σχέση με ό,τι ίσχυε για παράδειγμα πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, παρά τις εκτιμήσεις της αγοράς για συγκράτηση των τιμών, ο γεωπολιτικός κίνδυνος εξακολουθεί να τροφοδοτεί ανησυχίες για επικείμενη άνοδο μετά από το καλοκαίρι.

Φόβοι για εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου λόγω της γεωπολιτικής έντασης

Οι επίμονες γεωπολιτικές πιέσεις, ειδικά ύστερα από την δολοφονία του ηγέτης της Χαμάς, Ismail Haniyeh, την Τετάρτη διατηρούν τις ανησυχίες ανησυχίες ότι ο 10μηνος πόλεμος στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μετατραπεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση που θα μπορούσε να διαταράξει την παροχή πετρελαίου από την περιοχή και να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

«Το αργό πετρέλαιο κατέγραψε ανοδικές τάσεις ύστερα από τις πληροφορίες ότι το Ιράν πραγματοποιεί επαφές με περιφερειακούς εκπροσώπους για να συζητήσουν ένα χτύπημα αντιποίνων κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο Dennis Kissler, ανώτερος αντιπρόεδρος διαπραγμάτευσης στην BOK Financial, προσθέτοντας ότι οι αγορές πετρελαίου δεν θα διαταραχθούν σοβαρά έως ότου οι προμήθειες αργού επηρεαστούν από τη σύγκρουση.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την έναρξη της μείωσης ενός επιπέδου περικοπών της παραγωγής από τον Οκτώβριο, ενώ επανέλαβαν την πάγια θέση τους ότι η ότι η αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να διακοπεί ή να αντιστραφεί εάν χρειαστεί.

Όπως είναι γνωστό, η γραμμή που ακολουθεί ο ΟΠΕΚ+ από τον Ιούνιο είναι η απαίτηση από ορισμένα μέλη να καταργήσουν σταδιακά τις περικοπές των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Σεπτέμβριο του 2025. Ο όμιλος συμφώνησε επίσης να παρατείνει τις προηγούμενες περικοπές 3,66 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα μέχρι το τέλος του 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Ακριβές οι καλοκαιρινές μετακινήσεις για τους Έλληνες παρά την πτώση της βενζίνης

Η τιμή της βενζίνης ανεβάζει το «budget» των διακοπών – Μικρή άνοδο αναμένει η αγορά, τι συμβαίνει στα νησιά

Καύσιμα: Στα ίδια επίπεδα με το περυσινό καλοκαίρι οι τιμές – Πιέσεις στο Brent βλέπει η αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider