Μπορεί αρκετοί από εμάς να είμαστε σε διακοπές, άλλοι σε θερινούς προορισμούς, άλλοι στα σπίτια μας γιατί δε βγαίνει ο λογαριασμός. Οι αγρότες ωστόσο και πολύ περισσότερο οι κτηνοτρόφοι, βρίσκονται πλέον σε κόκκινο συναγερμό...
Από τη μία οι πληγές του Daniel που δεν έχουν κλείσει ακόμα και από την άλλη ήρθε η Πανώλη η οποία δημιουργεί επίσης σημαντικά προβλήματα σε μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Χιλιάδες άρρωστα ζώα έχουν σφαγιασθεί ενώ θα θανατωθούν και άλλα πολλά. Από την άλλη τεράστιος αριθμός ζώων θα παραμείνουν κλεισμένα (λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από το κράτος) στους στάβλους και τελικά θα ανεβάσουν το κόστος παραγωγής για όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα που έχουν να κάνουν με την αιγοπροβατοτροφία, κόστος που θα επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους φυσικά.
Για όλα τα παραπάνω έχουν ανακοινωθεί και ανακοινώνονται καθημερινά νέα μέτρα στήριξης. Ωστόσο από τον Daniel μέχρι και σήμερα η πλειοψηφία των ανακουφιστικών, για τους κτηνοτρόφους, μέτρων δεν έχουν «τρέξει» όπως ακριβώς είχαν ανακοινωθεί.
Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και κυρίως από την Αρωγή εκκρεμούν και μάλιστα σε σημαντικά ποσοστά, ενώ οι ημερομηνίες εξόφλησης αυτών «φεύγουν» όλο και πιο πίσω.
Πολλοί είναι οι δυσαρεστημένοι αλλά και πολλοί είναι αυτοί που τελικά ωφελήθηκαν από όλη αυτή την κατάσταση, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο από όσο πρέπει, από τα διάφορα μέτρα αποκατάστασης. Υπάρχουν μέτρα εκατομμύριων που παραμένουν στον «πάγο», όπως είναι το υπομέτρο 5.2 που αναφέρεται στην αποκατάσταση ζημιών κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών μονάδων και την ευθύνη υλοποίησης του έχει ο ΕΛΓΑ. Δυστυχώς το παραπάνω υπομέτρο παίρνει παρατάσεις συνεχώς και να σκεφτεί κανείς πως κοντεύουμε να κλείσουμε ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία. Αιτία των παρατάσεων; …Μάλλον τα κενά στο θεσμικό πλαίσιο.
Εκτός των άλλων, η υπερέκθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του προβλήματος της πανώλης, απομακρύνει τους καταναλωτές από το αιγοπρόβειο κρέας.
Η μειωμένη προσφορά κρέατος λόγω του κλεισίματος των σφαγίων και η ταυτόχρονη μείωση της ζήτησης του οδηγούν την αγορά κρέατος σε αχαρτογράφητα νερά και ιδιαίτερα αυτή την εποχή που η κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος στα Αυγουστιάτικα πανηγύρια είναι αυξημένη (ή μάλλον ήταν αυξημένη…).
Μπορεί εμείς οι αστοί να μην το νιώθουμε, ωστόσο οι κτηνοτρόφοι είναι κυριολεκτικά «στα κάγκελα». Δεν είναι λίγοι αυτοί που εγκαταλείπουν τις μονάδες τους ή σκέφτονται σοβαρά να τις εγκαταλείψουν γιατί δεν μπορούν πλέον να επανορθώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί. Επίσης, πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν μεγάλο «άνοιγμα» στις τράπεζες, σε δάνεια τα οποία μάλλον αδυνατούν να εξυπηρετήσουν και με τους τόκους να τρέχουν. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως από τις πωλήσεις αμνοεριφίων αυτό τον καιρό περίμεναν να κάνουν ταμείο και οι γεωργοί, οι οποίοι έχουν συνεργασία με τους κτηνοτρόφους και οι οποίοι προμηθεύουν αυτούς με ζωοτροφές. Η κτηνοτροφία και η γεωργία είναι δύο κλάδοι άρρηκτα συνδεδεμένοι και τα προβλήματα στην κτηνοτροφία αυτομάτως δημιουργούν και αντίστοιχα προβλήματα στη γεωργία… έμμεσα ή άμεσα.
Κλείνοντας θα έλεγα ότι είναι δεδομένη η αύξηση τιμών στο αιγοπρόβειο κρέας και η όλη αναστάτωση, εκτός από το πλήγμα που θα επιφέρει στον κτηνοτροφικό κλάδο, θα έχει σίγουρα δυσμενείς επιπτώσεις και στις «τσέπες» των καταναλωτών, αφού το αρνάκι θα γίνει μάλλον είδος πολυτελείας… όχι πως δεν ήταν ήδη για τους Έλληνες καταναλωτές…