Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν οι Γάλλοι διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων: Έδωσαν 1,5 δισ. ευρώ για να καθαρίσουν (;) τον Σηκουάνα ώστε να γίνουν εκεί κάποια αθλήματα, οι αθλητές όμως που μετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού, διαμαρτύρονται από την πρώτη ημέρα άφιξής τους στο Ολυμπιακό χωριό, ότι το φαγητό δεν είναι ούτε αρκετό, ούτε καλό!
Αυτό που φαίνεται ότι λείπει περισσότερο από όλα είναι τα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, τα αυγά που χρειάζονται οι αθλητές, κυρίως στο πρωινό τους. Ο όμιλος Sodexo Live! που έχει αναλάβει τη σίτιση των αγώνων και ο όμιλος Carefοur που έχει αναλάβει την προμήθεια των φρέσκων προϊόντων, διαβεβαίωσαν ότι σύντομα το όλο θέμα θα διευθετηθεί.
Ο Etienne Thobois CEO της Οργανωτικής Επιτροπής, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, λέγοντας τα εστιατόρια έχουν ενισχυθεί με ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες και 700 κιλά αυγών και 1000 κιλά κρέατος έχουν ήδη φτάσει στην κουζίνα του Ολυμπιακού χωριού και το πρόβλημα θα λυθεί.
Το θέμα ίσως και να θεωρείτο λήξαν και χωρίς παρενέργειες αλλά συνέβη κάτι που ξεπερνάει τα εσκαμμένα: Οι Άγγλοι, ναι οι Άγγλοι που φημίζονται για την κακή τους κουζίνα, ήταν αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν πρώτοι ότι το φαγητό στο Παρίσι δεν είναι ούτε πολύ, ούτε καλό! Ο Andy Anson, επικεφαλής της αγγλικής ομάδας, επεσήμανε ότι εκτός των ελλείψεων σε αυγά, κοτόπουλο και συγκεκριμένες τροφές απαραίτητες στους αθλητές, το κρέας ήταν ωμό! Προφανώς αυτό ήταν που πείραξε περισσότερο τους Γάλλους διοργανωτές και το θέμα έφτασε μέχρι τον επικεφαλής της διοργάνωσης. «Να μας την πουν οι Άγγλοι...».
Να δούμε εάν θα σταματήσει εκεί ή θα πυροδοτήσει καυστικά σχόλια στα πλαίσια της παραδοσιακής αντιπαλότητας των δύο λαών.
Το θέμα της γαλλικής πρότασης για την σίτιση των αθλητών των αγώνων παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Έχουν υποσχεθεί ότι θα παρέχουν τροφή με το μισό του συνήθους ανθρακικού αποτυπώματος. Να δούμε τι θα επιτύχουν τις επόμενες ημέρες και θα επανέλθουμε να δούμε τι κατάφερε το έθνος με την μεγαλύτερη γαστρονομική παράδοση στον κόσμο.
Ακολουθώντας όμως το γνωστό γνωμικό Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι κι εμείς εδώ έχουμε τα προβλήματά μας. Κι αυτά είναι οι ελλείψεις αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος εδώ στην Ελλάδα που προκύπτουν σταδιακά, μετά την απαγόρευση σφαγής των αιγοπροβάτων λόγω της ενσκήψασας πανώλης των αιγοπροβάτων. Το ενδιαφέρον είναι ότι το κρέας αυτό καταναλώνεται κατά κόρον στις εορτές και τα πανηγύρια, δηλαδή τον Αύγουστο. Η κλασική ερώτηση των ντόπιων για τα πανηγύρια είναι «πόσα αρνιά είχε η ταβέρνα ή το καφενείο;».
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στα γαμήλια γεύματα, με αποκορύφωμα στην Κρήτη, όπου οι Χανιώτες αναρωτιούνται εάν μπορούν να σφάξουν αρνιά, αφού στο νομό τους δεν παρουσιάστηκε κανένα κρούσμα!
Εντύπωση μας προκάλεσε μια τυχαία συνάντηση με κτηνοτρόφο, ο οποίος παντρεύει τον ανιψιό του την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Οι απαγορεύσεις σφαγής δείχνουν πιθανή έλλειψη αρνιών. Τον ίδιο, δεν τον απασχολούσε αυτό, αφού θα προσέφερε το κρέας από δικά του αρνιά. Ο ιδιοκτήτης όμως της ταβέρνας που θα γινόταν το γλέντι του έκοψε τον αέρα: Εάν δεν αρθούν τα μέτρα, αρνί δεν μπαίνει στο μαγαζί…
Ξαφνικά η παράδοση που θέλει αρνίσιο κρέας σαν ένδειξη αφθονίας και αβρότητας πάει περίπατο.