Συνεχίζονται οι πιέσεις στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψαν νέα σημαντική πτώση τον Ιούνιο, καθώς οι οικονομίες των χωρών της ΕΕ, που αποτελούν και τους βασικούς μας εμπορικούς εταίρους, εμφανίζουν στασιμότητα ή στην καλύτερη περίπτωση αναιμική ανάπτυξη.
Συνολικά οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,1% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Εξέλιξη όμως η οποία αποδίδεται αποκλειστικά στα πετρελαιοειδή. Χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 8,1% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.
Τον ίδιο μήνα, η αξία των ελληνικών εισαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία υποχώρησε σε μικρότερο βαθμό και συγκεκριμένα κατά 3%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 4,7%.
Αρνητικό το πρόσημο στο εξάμηνο
Η εικόνα για το πρώτο εξάμηνο είναι πιο ανησυχητική, καθώς καταγράφεται ετήσια αύξηση των εισαγωγών εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων της τάξης του 1,5%. Από την άλλη η συνολική αξία των εξαγωγών το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 4,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία αυξήθηκα κατά 9,9% σε σχέση με πέρυσι.
«Εκρηκτικό κοκτέιλ»
Το τοπίο δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα καθώς η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος και ειδικά στην Ευρώπη επηρεάζει τις ελληνικές εξαγωγές. Στα υψηλά επιτόκια και τις πληθωριστικές πιέσεις που διατηρούν στάσιμες τις οικονομίες της ΕΕ έχουν προστεθεί και τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή δημιουργώντας, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που δεν επιτρέπει αντιστροφή της κατάστασης.
Από την άλλη πλευρά η ισχυρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση των επενδύσεων με μοχλό το Ταμείο Ανάκαμψης σημαίνει πως η ζήτηση για εισαγωγές πρόκειται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Κάτι το οποίο σημαίνει πως δε αναμένεται βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, τουλάχιστον όχι άμεσα.