Πράσινα τιμολόγια: «Σήματα» για υψηλές χρεώσεις και τον Σεπτέμβριο – Ράλι και στο αέριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινα τιμολόγια: «Σήματα» για υψηλές χρεώσεις και τον Σεπτέμβριο – Ράλι και στο αέριο
Με αποκλιμάκωση μόλις κατά 9% «τρέχει» η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, συγκριτικά με το υψηλό του Ιουλίου για το 2024, με τις χρεώσεις Σεπτεμβρίου να «βάζουν δύσκολα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Απαισιόδοξα είναι τα «σήματα» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναφορικά με το ύψος στο οποίο θα «κλειδώσουν» οι χονδρεμπορικές τιμές τον Αύγουστο. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και σήμερα Τετάρτη (14 Αυγούστου), η αγορά «τρέχει» με μείωση μόλις κατά 9% σε σχέση με το ρεκόρ για το 2024, που καταγράφηκε τον Ιούλιο.

Αν συνεχιστεί η ίδια τάση και τις υπόλοιπες μέρες που απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Αύγουστος, όπως είναι φυσικό η διαμόρφωση του χονδρεμπορικού κόστους σε υψηλά επίπεδα θα διατηρήσει ενισχυμένες τις χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων και τον Σεπτέμβριο. Επομένως, οι τιμές και τον επόμενο μήνα θα συνεχίσουν να «βάζουν δύσκολα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τον επόμενο μήνα, παρά το γεγονός ότι οι ανατιμητικές πιέσεις δεν θα είναι το ίδιο μεγάλες με τον Αύγουστο.

Η ελληνική χονδρεμπορική αγορά κινείται έως και αυτή τη στιγμή στα 122,48 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, κινούμενη όλο τον μήνα (με εξαίρεση μία ημέρα) σε τριψήφια νούμερα. Με δεδομένο ότι τον Ιούλιο «κλείδωσε» στα 135,18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, η μικρή «ψαλίδα» αποτελεί δυσοίωνο μήνυμα για τις λιανικές τιμές.

Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «επίδοση» των 135,18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, εντός του Αυγούστου, κατατάσσει την ελληνική αγορά δεύτερη ακριβότερη στην Ε.Ε. Υψηλότερα κινείται μόνο η Ιταλία, με 127,92 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον μήνα που διανύουμε.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ένας σημαντικός λόγος για τις υψηλές εγχώριες χονδρεμπορικές τιμές είναι η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι εξίσου ενισχυμένη με τον Ιούλιο. «Σύμμαχος» τον Αύγουστο στη μικρή αποκλιμάκωση της αγοράς είναι η αυξημένο συμμετοχή των αιολικών έναντι του προηγούμενου μήνα – καθώς η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών μεγιστοποιείται όλο το καλοκαίρι. Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση δεν βοηθά στο να περιοριστεί σημαντικά η συμμετοχή των μονάδων αερίου, γεγονός το οποίο θα βοηθούσε σε σημαντική «βουτιά» των τιμών.

Μάλιστα, αυτό τον μήνα η λειτουργία των εγχώριων μονάδων αερίου έχει γίνει ακριβότερη, και επομένως υψηλότερες οι προσφορές τους. Κι αυτό γιατί βρίσκεται σε εφαρμογή η έκτακτη εισφορά στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή που επέβαλε από το ΥΠΕΝ για τον Αύγουστο (σε πρώτη φάση). Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη εισφορά καθορίστηκε στα 10 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα καυσίμου, η οποία «μεταφράζεται» σε «καπέλο» 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εκτιμήσεις για τη λιανική

Στο ερώτημα για το τι θα σήμαινε για τα πράσινα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου μία χονδρεμπορική τιμή των 122 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για τον Αύγουστο, μία σημαντική παράμετρος που -και προς ώρας δεν μπορεί να εκτιμηθεί- είναι η εκπτωτική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι στα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου αρκετοί πάροχοι προχώρησαν σε «γενναία» discount, απορροφώντας σημαντικό μερίδιο της ανατίμησης του χονδρεμπορικού κόστους. Ενδεικτικά, η ΔΕΗ προχώρησε σε αύξηση στο 53% της έκπτωσης επί της βασικής τιμής προμήθειας. Επίσης, για να κρατήσουν σταθερές τις χρεώσεις τους, η Protergia ενίσχυσε το discount στο 66%, ενώ η ΗΡΩΝ «κούρεψε» τη βασική χρέωση προμήθειας κατά 10,9 λεπτά ανά kWh, με την έκπτωση συνέπειας.

Σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, στο σενάριο που οι εταιρείες επιστρέψουν στην προ Αυγούστου εμπορική στρατηγική τους, τότε τα πράσινα προϊόντα Σεπτεμβρίου θα διαμορφώνονταν στα επίπεδα των 16 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Πρόκειται για τα ίδια επίπεδα με τις τιμές Αυγούστου μετά την επιδότηση της πολιτείας – επίπεδα τα οποία σίγουρα δεν δηλώνουν εκτίναξη της λιανικής, ωστόσο θα πιέσουν για έναν ακόμη μήνα τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Άγνωστο Χ» αποτελεί, βέβαια, και η απόφαση της κυβέρνησης, για το αν θα προκρίνει να υπάρξει επιδότηση των κυμαινόμενων τιμολογίων και τον Σεπτέμβριο. Ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ εξάλλου για τη συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων έχει προβλεφθεί στη σχετική ρύθμιση η δυνατότητα παράτασης της έκτακτης εισφοράς στο αέριο, για άλλους δύο μήνες μάξιμουμ. Ωστόσο, όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα, μία τέτοια παράταση θα παρέτεινε χρονικά και τις «υψηλές πτήσεις» των χονδρεμπορικών τιμών.

«Νάρκη» από το αέριο για τα τιμολόγια Οκτωβρίου

Ο λόγος είναι πως στην αρνητική εικόνα που διαμορφώνεται για την αγορά τον Αύγουστο, έρχονται να προστεθούν «μηνύματα» τα οποία καθιστούν βάσιμη την ανησυχία ότι ανάλογο θα είναι το τοπίο της χονδρεμπορικής και τον Σεπτέμβριο. Τα «μηνύματα» αυτά αφορούν τις τιμές αερίου, οι οποίες έχουν ενισχυθεί μέσα στον μήνα που διανύουμε, αγγίζοντας έπειτα από πολλούς μήνες τα επίπεδα των 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Βασικός λόγος για την αύξηση είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς οι εχθροπραξίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην περιοχή όπου βρίσκεται η μοναδική πλέον «πύλη» εισόδου στην Ευρώπη αερίου αγωγού από τη Μόσχα – και οι φόβοι για ξαφνική διακοπή των εισαγωγών. Μάλιστα, τυχόν αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να οδηγήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα.

Σε κάθε περίπτωση, μία τιμή του φυσικού αερίου στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θα σήμαινε πως ούτε τον Σεπτέμβριο θα αποκλιμακωνόταν αισθητά η αγορά, «κλειδώνοντας» στα 110-115 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως, ούτε τα πράσινα τιμολόγια Οκτωβρίου θα είναι σημαντικά μειωμένα, με συνέπεια να χρειαστεί τουλάχιστον ένας ακόμη μήνας για να «διορθωθούν» προς τα κάτω. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αναλυτές, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να συνεχίσει την έκτακτη εισφορά (για να παρατείνει τις επιδοτήσεις), η αγορά τον Σεπτέμβριο θα «επέστρεφε» στα δεδομένα του Ιουλίου, κλείνοντας στα 130-135 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider