Τη σημαντική γεωγραφική επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου θα σηματοδοτήσει το 2024, καθώς εντός του έτους πρόκειται να αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο 11 πόλεις σε 13 περιοχές. Όπως επισημαίνει η Enaon EDA σε κείμενο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, η θυγατρική του ιταλικού ομίλου Italgas συνεχίζει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών διανομής αερίου σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με την Enaon EDA, για φέτος ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει τη σύνδεση 13 νέων περιοχών με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Πρόκειται για 11 πόλεις: Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά και Άργος Ορεστικό στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Ορεστιάδα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Γιαννιτσά, Βέροια και Αλεξάνδρεια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Άμφισσα, Καρπενήσι και Λιβαδειά στη Στερεά Ελλάδα, καθώς την ΒΙ.ΠΕ. Πατρών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ η ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων στην Περιφέρεια Ηπείρου θα τροφοδοτηθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Η αρχή έγινε από τα Γρεβενά όπου το δίκτυο έχει ήδη ενεργοποιηθεί τον Μάρτιο 2024, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η σύνδεση της Λιβαδειάς, της Φλώρινας, της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού, των Γιαννιτσών, της Άμφισσας και της Βέροιας, καθώς και της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών. Θα ακολουθήσει, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η σύνδεση του Καρπενησίου, της Ορεστιάδας, και της Αλεξάνδρειας.
Κατασκευές σε 24 πόλεις
Σημειώνεται ότι, σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη κατασκευαστικές εργασίες σε συνολικά 24 πόλεις ανά την Ελλάδα (εκτός της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας).
Εκτός των παραπάνω 11 νέων πόλεων, οι εργασίες συνεχίζονται και στις ακόλουθες πόλεις που έχουν, ήδη, συνδεθεί με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου: Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη, Γρεβενά, Λαμία, Χαλκίδα και Θήβα. Επίσης, ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του δικτύου στην πόλη του Αγρινίου, που προγραμματίζεται να συνδεθεί με το δίκτυο εντός του 2025.
Τα Ιωάννινα
Η εταιρεία επισημαίνει πως η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στα Ιωάννινα έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου, αρχίζοντας με τα έργα του δικτύου Μέσης Πίεσης που θα συνδέσει την βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων και την περιοχή Ελεούσα με την πόλη. Όπως προσθέτει, η υλοποίηση των έργων υποδομής καθυστέρησε, εν αναμονή της ολοκλήρωσης του Διαγωνισμού για τον Ανάδοχο Παροχής Υπηρεσιών Διοίκησης Έργου και Επίβλεψης (ΑΠΥΔΕΕ) για ολόκληρη την Περιφέρεια Ηπείρου.
Ο Διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος δύο φορές, αλλά ο τρίτος Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Μάρτιο του 2024. Ο στόχος πλέον είναι να τροφοδοτηθεί η πόλη των Ιωαννίνων με φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του 2025, ενώ η βιομηχανική ζώνη θα τροφοδοτηθεί πολύ νωρίτερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Ο Διαγωνισμός για τις δύο εγκαταστάσεις LNG, που πρόκειται να κατασκευαστούν εντός της βιομηχανικής ζώνης, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Ιουλίου 2024. Προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία ενεργοποίησης του δικτύου διανομής, η Enaon EDA προκήρυξε, κατόπιν αποστολής σχετικής ενημέρωσης προς την Αρχή, διαγωνισμό για την ανάδειξη Προμηθευτή Φυσικού Αερίου που θα έχει την κυριότητα του φυσικού αερίου από την εγκατάσταση Truck-loading της Ρεβυθούσας έως το Σημείο Εισόδου του Απομακρυσμένου Δικτύου Διανομής, και θα αναδείξει τον Χρήστη ΟΔΥΦΑ τις επόμενες ημέρες, μετά τη δημοσίευση της προαναφερθείσας Απόφασης. Παράλληλα, η Enaon EDA έχει επίσης ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για τη μεταφορά LNG.
Οι υπόλοιπες περιοχές της Ηπείρου
Σε σχέση με τον αρχικό σχέδιο για την «έλευση» του αερίου στα Ιωάννινα, σύμφωνα με την εταιρεία έχει εγκριθεί ένα επιπλέον έργο με προϋπολογισμό 2.025.772 ευρώ, μέρος του οποίου καλύπτεται από το ΠΔΕ (1.338.630 ευρώ). Το νέο έργο αφορά την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου περαιτέρω στη νότια περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων, για τη σύνδεση και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Ένας νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί για αυτό το επιπλέον έργο.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της Ηπείρου που πρόκειται να «αεριοδοτηθούν», στο κείμενο υπογραμμίζεται πως, για τις πόλεις της Άρτας και της Πρέβεζας, οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και οι ανάδοχοι έχουν επιλεγεί. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές οι συμβάσεις είναι βραχείας διάρκειας (12 μήνες) και η ύπαρξη ΑΠΥΔΕΕ είναι προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών, η έναρξη των αντίστοιχων συμβάσεων κατασκευής θα πραγματοποιηθεί επίσης τον Σεπτέμβριο, ενώ η κινητοποίηση των αναδόχων αναμένεται εντός του 2024.
Για την Ηγουμενίτσα, ο σχετικός πρώτος διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου κατασκευής ήταν ανεπιτυχής (χωρίς υποβολή προσφορών) και θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός (προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους), ταυτόχρονα με τον διαγωνισμό για τις 3 εγκαταστάσεις LNG στις τρεις πόλεις.