Τριαντόπουλος: Συνεχίζονται οι αυτοψίες – 104 τα ακατάλληλα σπίτια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τριαντόπουλος: Συνεχίζονται οι αυτοψίες – 104 τα ακατάλληλα σπίτια
Συνεχίζονται οι αυτοψίες που είναι πλέον στοχευμένες.

Mέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr, για πληγείσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ συνεχίζονται οι αυτοψίες που είναι πλέον στοχευμένες, ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Όπως ανέφερε στο ΕΡΤnews μεταξύ άλλων: «Και σήμερα πραγματοποιούνται αυτοψίες και μάλιστα στοχευμένες πλέον, έχοντας τα στοιχεία που έχουν συλλέξει δήμοι, από τα τηλέφωνα που έχουμε δώσει στους πολίτες να απευθυνθούνε καθώς έχει γίνει σάρωση περιοχών στους οκτώ δήμους, άρα το μεγαλύτερο κομμάτι έχει ολοκληρωθεί των αυτοψιών και της καταγραφής και μένει αυτά στα οποία έχουμε ζητήσει από τους δήμους αλλά και από πολίτες, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν είναι οι ιδιοκτήτες εκεί για διάφορους λόγους, δεν ήταν και πριν την πυρκαγιά γιατί ενδεχομένως να λείπουνε, οπότε έχουμε ζητήσει από τους δήμους και βγάζουμε ανά κατά διαστήματα δελτία τύπου με τα τηλέφωνα σε κάθε δήμο που οι πολίτες από τη στιγμή που το επιθυμούνε θα ζητήσουν την συνδρομή της αρμόδιας υπηρεσίας για να γίνει η αυτοψία.

Μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί έχουν γίνει 184 αυτοψίες σε κτίρια, 158 αφορούν κατοικίες από αυτές τις 158 σε 104 σπίτια έχουμε τον χαρακτηρισμό του ακατάλληλου προς χρήση, είτε δηλαδή κίτρινο, είτε κόκκινο, διευκρινίζω ότι όταν ένα σπίτι έχει το σήμα κίτρινο σημαίνει ότι είναι προσωρινά ακατάλληλο για χρήση και πρέπει να γίνουν επισκευές για να καταστεί κατάλληλο ενώ όταν είναι κόκκινο ταυτόχρονα βγαίνει και το πρωτόκολλο κατεδάφισης, σημαίνει ότι το σπίτι έχει πάθει δομικές ζημιές οπότε θα πρέπει να γκρεμιστεί και να κατεδαφιστεί.

Και στις δύο περιπτώσεις ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής και είναι και δικαιούχος ο πολίτης γι’ αυτό και θέλουμε να γίνουν όσο πιο γρήγορα οι αυτοψίες και να ολοκληρωθούν, για να έχουν όλοι οι πολίτες μέσα το έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας ότι είναι πυρόπληκτοί άρα είναι και δικαιούχοι της πρώτης αρωγής.

Στα μέσα της εβδομάδας που έρχεται ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής έτσι ώστε να έχουν –για τις περιπτώσεις των σπιτιών – την πρώτη αρωγή της στεγαστικής συνδρομής, που είναι 5.000 και 10.000, τα πρώτα έξοδα επί της ουσίας είναι αυτά για να μπορέσουν οι πολίτες να αναθέσουν τον φάκελο τους σε ένα μηχανικό και να τον υποβάλλουν στην υπηρεσία, είτε για επισκευή είτε για ανακατασκευή.

Στη σύσκεψη με τους δημάρχους τους αναλύσαμε τα μέτρα στήριξης, ένα εξ αυτών είναι ότι την κατεδάφιση των κτιρίων, όπως και στις άλλες περιοχές θα την αναλάβουν με έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος, οι δήμοι, ενώ μέχρι πρότινος το αναλάμβαναν οι ίδιοι οι ιδιώτες να γκρεμίσουν τα σπίτια που είχαν καταστραφεί, έτσι απαλύνουμε και ευελπιστούμε να πάει πιο γρήγορα η διαδικασία αυτή».

Επιτόπιοι έλεγχοι και χορήγηση βεβαιώσεων

Ακολούθως ο κ. Τριαντόπουλος επισήμανε ότι: «Όσον αφορά τα σπίτια παίρνουν το έγγραφο από τα κλιμάκια του υπουργείου μας επιτόπου, άρα πηγαίνουν στο σπίτι, βλέπουν τον κύριο Τριαντόπουλο που είναι στο σπίτι ο ιδιοκτήτης, καταγράφουν τα στοιχεία του, κάνουν τις μετρήσεις πιστοποιούν τη ζημιά του δίνουν το έγγραφο που κρατάνε και αυτοί, άρα ο πολίτης έχει ένα έγγραφο που τον καθιστά δικαιούχο όλων των μέτρων στήριξης.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είναι οι επιτροπές της περιφέρειας της κρατικής αρωγής, έχουμε 30 επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ως τώρα, επιχειρήσεις και θερμοκήπια, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των αυτοψιών από την πλευρά της περιφέρειας και έχουν ενημερωθεί και οι πολίτες με σχετικό έγγραφο».

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Για το θέμα αυτό τόνισε μεταξύ άλλων πως αναμένεται να ανοίξει μέχρι τις 21/8 η πλατφόρμα, ενώ γίνονται προσπάθειες να ανοίξει μία ημέρα νωρίτερα. Ήδη οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις του πλαισίου που ανακοινώθηκε από την πρώτη στιγμή έχουν δημοσιευθεί.

Έχει ανακοινωθεί, έχει δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση Κοινή Υπουργική Απόφαση όσον αφορά τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων για τις περιοχές αυτές.

Έχει δημοσιευθεί και ξεκίνησε το μέτρο στήριξης όσον αφορά την αναστολή των συμβάσεων εργασίας με αντίστοιχη επιχορήγηση προς μέσω του ΕΡΓΑΝΗ προς τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων.

Τι σημαίνει αυτό; Αν μια επιχείρηση είναι το έχει βγάλει και σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Αν μια επιχείρηση έχει πληγεί από την πυρκαγιά, δεν μένει χωρίς ξεκρέμαστους εργαζόμενους, μπαίνει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, καταχωρεί τα στοιχεία του εργαζόμενου που θέλει να τον βγάλει σε αναστολή για κάποιες μέχρι τρεις μήνες και ο εργαζόμενος από τη στιγμή που γίνει η διασταύρωση με την περιφέρεια ότι όντως είναι υγιής αυτή η επιχείρηση, λαμβάνει την επιχορήγηση, την επιδότηση από το κράτος και μετά ακολουθούν μέτρα του ΟΑΕΔ σε αντίστοιχες των περιπτώσεων, οπότε ενεργοποιήθηκε και αυτή και αυτό το μέτρο και είναι άλλα δύο σε σειρά έκδοσης.

Ως υπουργικές αποφάσεις είναι η υπουργική απόφαση που αφορά την αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης των πλειστηριασμών και η τέταρτη αναστολή που αφορά τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις και θα βγουν και οι κοινές Υπουργικές αποφάσεις. Έχουν δρομολογηθεί για το άνοιγμα της πλατφόρμας της πρώτης αρωγής

Γιατί ουσιαστικά η πλατφόρμα με το που μπαίνει ένας πολίτης με τα στοιχεία που έχει το ΤΑΧΙSnet του βγάζει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει, δηλαδή μέχρι τώρα προσαρμόζουμε τα στοιχεία της πλατφόρμας στην περίμετρο των δικαιούχων, άρα δεν μπορεί να μπει κάποιος από την Καρδίτσα για παράδειγμα, θα μπει κάποιος από τις πληγείσες περιοχές και αυτόματα στην σελίδα που θα μπει θα του βγάλει όλα τα περιουσιακά στοιχεία οπότε εκεί πέρα θα επιλέξει ποιο από αυτά έχει πάθει ζημιά.

Άρα θα πει ότι το σπίτι μου, μπορεί να έχει δύο σπίτια στην περιοχή, μπορεί να έχει δύο σπίτια και ένα χωράφι, δηλωθέντα στην ΑΑΔΕ, γιατί η πλατφόρμα γίνεται σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ. Εκεί κλικάρει λοιπόν και λέει ότι το σπίτι μου αυτό είναι που έχει πάθει τη ζημιά και κάνει upload με μια απλή διαδικασία, το έγγραφο που έχει πάρει από την αυτοψία της υπηρεσίας που πιστοποιεί ότι όντως έχει πάθει ζημιά.

Πίσω από αυτή τη διαδικασία οι υπηρεσίες εδώ της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης, Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής κάνουν τη διασταύρωση, δηλαδή τσεκάρουν την αίτηση με το έγγραφο.

Για ποιο λόγο γίνεται η διασταύρωση; Γιατί κατά το παρελθόν είχαμε αλλοιωμένα έγγραφα. Ανέβαιναν δηλαδή στις πλατφόρμες έγγραφα τα οποία ήταν είτε πειραγμένα με ειδικά προγράμματα, δεν αντιστοιχούσαν σε δικαιούχο, να πω απλά. Οπότε γίνεται αυτή η διασταύρωση. Στόχος μας είναι πριν κλείσει ο μήνας Αύγουστος να ξεκινήσουν οι πληρωμές της πρώτης αρωγής.

Για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

ς προς το θέμα αυτό ο υφυπουργός δήλωσε: «Ένα πλαίσιο συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων το κομμάτι που αφορά τον πάγιο εξοπλισμό τα θερμοκήπια ή τον πάγιο εξοπλισμό στα χωράφια εντάσσεται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής άρα προσεγγίζουμε και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τα θερμοκήπια ως επιχειρήσεις οπότε και εκεί και για τους ίδιους τους αγρότες ισχύει ότι ισχύει για τις επιχειρήσεις.

Άρα προσεγγίζουμε και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα θερμοκήπια ως επιχειρήσεις, οπότε και εκεί και για τους ίδιους τους αγρότες ισχύει ό, τι ισχύει για τις επιχειρήσεις, επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας ως επιχειρήσεις και πλατφόρμα, έτσι ώστε να τους δώσουμε όπως κάναμε και με τον Ντάνιελ και με άλλες φυσικές καταστροφές, χορηγήσαμε μέσα στην πρώτη εβδομάδα με αυτοματοποιημένο τρόπο κάτι περισσότερο από 24 – 25 εκατομμύρια σε πληγέντες και συνεχίζουμε.

Συνεχίζαμε τότε σε εβδομαδιαία βάση και συνεχίζουμε ακόμα να καταβάλλουμε. Μόνο στη Θεσσαλία έχουν διοχετευθεί από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής 250 εκατομμύρια σε πληγέντες με διάφορα εργαλεία.

Παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί και ο ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο ενώ μένει το κομμάτι του φυτικού κεφαλαίου που και για αυτό θα μεριμνήσει το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για την Κυριακή

gazzetta
gazzetta reader insider insider