Με τεχνητή νοημοσύνη εμπλουτίζεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τεχνητή νοημοσύνη εμπλουτίζεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Τι προβλέπει το νέο πληροφοριακό σύστημα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που θα δημιουργηθεί και τα οφέλη του

Με νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αλλά και νέο πληροφοριακό σύστημα θα εμπλουτιστεί προσεχώς η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ώστε να ενισχυθεί το ελεγκτικό της έργο. Για το σκοπό αυτό μάλιστα η Κοινωνία της Πληροφορίας ανακοίνωσε προ ημερών την διενέργειας Δημόσιας Διαβούλευσης για το έργο «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ελέγχων και Επιθεωρήσεων και εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης για την περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού έργου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», ύψους 1.520.364 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Η διαδικασία διαβούλευσης θα διεξαχθεί μέσω του Συστήματος ΕΣΗΔΗΣ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.promitheus.gov.gr και το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU

Τι θα αλλάξει με το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΕΑΔ

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην προμήθεια ή ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) που θα ικανοποιεί το σύνολο των επιχειρησιακών αναγκών των οργανικών μονάδων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα υποστηρίζει τον πλήρη κύκλο ζωής των επιθεωρήσεων και ελέγχων που διενεργεί η Αρχή σε όλους τους φορείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ελεγκτικού της έργου.

Στόχος είναι ο πλήρης ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ελεγκτικού έργου της, στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης της Αρχής για πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό.

Για την ψηφιακή υποστήριξη του συνόλου των επιχειρησιακών αναγκών των Επιθεωρητών – Ελεγκτών της Αρχής, μέρος του οποίου αποτελεί και η εξόρυξη και η ανάλυση δεδομένων, κρίνεται αναγκαία η υιοθέτηση μιας ισχυρής αρχιτεκτονικής δεδομένων, που θα επιτρέπει την υιοθέτηση της τεχνικής της ανάλυσης δικτύων αλλά και η ανάπτυξη κοινού αποθετηρίου μεταδεδομένων, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων στα οποία έχει πρόσβαση.

Υπό αυτό το πρίσμα το Πληροφοριακό Σύστημα που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει ένα σύνολο από λειτουργικές απαιτήσεις οι οποίες θα προκύψουν από την προσαρμογή υφιστάμενων λειτουργιών και την υλοποίηση νέων. Θα δημιουργηθούν δηλαδή διάφορες περιπτώσεις χρήσης (use cases) ή/και σενάρια χρήσης (uses scenarios) σε συνεργασία με το κατάλληλο προσωπικό που θα εμπλακεί με την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης από την Αρχή.

Οι επιχειρησιακές διαδικασίες της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων που θα καλυφθούν από την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος είναι οι εξής:

  1. Διαχείριση και αξιολόγηση καταγγελιών.
  2. Διαχείριση Ελέγχων.
  3. Έλεγχοι Περιουσιακής κατάστασης.
  4. Διαδικασία καταλογισμού.
  5. Εποπτεία υλοποίησης των προτάσεων και συστάσεων και της αναζήτησης πειθαρχικών ευθυνών.
  6. Παρακολούθηση Ελεγκτικού Έργου.
  7. Διαχείριση Εισαγγελικών παραγγελιών.
  8. Παρακολούθηση Πειθαρχικής Διαδικασίας και άσκησης Ενδίκων μέσων.
  9. Διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Το Πληροφοριακό σύστημα θα είναι έτσι δομημένο ώστε για κάθε έλεγχο να δημιουργείται ηλεκτρονικός «φάκελος» στον οποίο θα αποτυπώνονται όλες οι ανωτέρω επιχειρησιακές διαδικασίες εφόσον απαιτηθούν, έτσι ώστε οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες να μπορούν να εξάγουν στοιχεία και αναφορές για το ιστορικό και την πορεία του ελέγχου. Για παράδειγμα θα γίνεται αξιολόγηση καταγγελίας >Έλεγχος >Έλεγχος Περιουσιακής Κατάστασης (εάν απαιτηθεί) >Καταλογισμός (εάν απαιτηθεί) > Εποπτεία υλοποίησης των προτάσεων και συστάσεων και της αναζήτησης πειθαρχικών ευθυνών (εάν απαιτηθεί) > Παρακολούθηση Ελεγκτικού Έργου.

Τι θα αλλάξει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Με την δημιουργία του συγκεκριμένου πληροφοριακού συστήματος, πέρα από την ψηφιοποίηση αλλά και απλούστευση των διαδικασιών της Αρχής, θα επιτευχθεί η καθολική αντιμετώπιση των καθημερινών επιχειρησιακών αναγκών των ελεγκτικών οργάνων της ΕΑΔ μέσα από ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον ενώ οι Επιθεωρητές – Ελεγκτές της αρχής θα είναι αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι.

Επιπλέον αναμένεται να ελαχιστοποιηθεί η διακίνησης έντυπου υλικού, τόσο στο εσωτερικό περιβάλλον μεταξύ των οργανικών μονάδων, όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον, π.χ. ενημέρωση λοιπών δημόσιων υπηρεσιών, ενημέρωση καταγγελλόντων για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υποβληθείσα καταγγελία τους, κ.ο.κ.

Η ψηφιοποίηση των εν λόγω διαδικασιών θα προσφέρει και σημαντική επιτάχυνση αλλά και ποιοτικώς αναβαθμισμένο παραγόμενο έργο κατά τη διενέργεια και ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων και ελέγχων της ΕΑΔ.

Επίσης θα υπάρξει βελτίωση της αναζήτησης, αποστολής και λήψης πληροφοριών και δεδομένων κατά τη διενέργεια των επιθεωρήσεων και ελέγχων, μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών διαλειτουργικότητας, ασφαλέστερη διαχείριση και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων και αυξημένο επίπεδο ασφάλειας με χρήση κανόνων κρυπτογράφησης, διαβαθμισμένης και ελεγχόμενης πρόσβασης ακολουθώντας κανόνες ιχνηλασιμότητας και ψηφιακών υπογραφών.

Τέλος, θα υιοθετηθούν και σύγχρονα μεθοδολογικά εργαλεία που σε συνδυασμό με την συγκέντρωση και αξιοποίηση της πληροφορίας θα μπορούν να απεικονίσουν χρήσιμα αποτελεσμάτα (δείκτες, στατιστικά αποτελέσματα, κατανομές, κλπ.) που βοηθούν στην παρακολούθηση δράσεων, στην αποτύπωση της απόδοσης των οργανικών μονάδων, παρακολούθηση του διοικητικού έργου, λήψη αποφάσεων, εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, κλπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Ληγμένα φάρμακα και άλλες παραβάσεις σε ιδιωτικό φαρμακείο

Πώς προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας

Ήρθαν τα «AI spa»: Tα ρομπότ κάνουν μασάζ στους πελάτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider