Αυξημένο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο εξάμηνο – Άλμα 12,2% στις τουριστικές εισπράξεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξημένο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο εξάμηνο – Άλμα 12,2% στις τουριστικές εισπράξεις
Στα 8,8 δισ. ευρώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το α' εξάμηνο, καθώς σημείωσε άνοδο κατά κατά 693,4 εκατ. ευρώ. Στα 2,1 δισ. ευρώ οι ΑΞΕ. Στήριξη από τον τουρισμό με άνοδο στις αφίξεις κατά 15,5% και στις εισπράξεις κατά 12,2% στα 6,9 δισ. ευρώ.

Στα 8,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το α' εξάμηνο του έτους, αυξημένο κατά 693,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, και αυτό παρά το πλεόνασμα του Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών και αύξησης των εισαγωγών. Ειδικότερα σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 2,9% ( 5,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,4% (3,8% σε σταθερές τιμές). Σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 4,4%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 4,0% (7,3% και 4,4% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Αντισταθμιστικά λειτούργησε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών που διευρύνθηκε, λόγω της βελτίωσης κατά βάση του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών. Σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 15,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 12,2% (στα 6,9 δισ. ευρώ από 6,2 δισ. ευρώ το 2023).

Πλεόνασμα τον Ιούνιο

Σε ό,τι αφορά τον Ιούνιο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα ύψους 270,8 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και αυτό γιατί το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε λόγω της ταυτόχρονης αύξησης των εξαγωγών και μείωσης των εισαγωγών.

Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3% (-2,0% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,4% (-3,1% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 5,8% (-9,2% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα υποχώρησαν κατά 1,5% (-1,8% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο, λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 8,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 7,7% (σε ποσά έφτασαν στα 3,1 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2023).

Στα 2,1 δισ. ευρώ οι ΑΞΕ

Το πρώτο εξάμηνο του 2024, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν καθαρές ροές ύψους 885,4 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, σημείωσαν καθαρές ροές ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην άνοδο κατά 4,0 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 5,9 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, καθώς και την αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές εγχώριων επιχειρήσεων.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση κατά 4,9 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση κατά 879,9 εκατ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους και τη στατιστική προσαρμογή για την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 464,0 εκατ. ευρώ).

Η μείωση των υποχρεώσεών τους συνδέεται με την υποχώρηση κατά 3,0 δισ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους, που αντισταθμίστηκε ως ένα βαθμό από την αύξηση κατά 2,5 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και τη στατιστική προσαρμογή για την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 464 εκατ. ευρώ).

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Ιούνιο του 2024, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 347,0 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, όταν είχε καταγραφεί έλλειμμα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων διευρύνθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 9,4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με προπληρωμένη κάρτα το επίδομα ανεργίας – Μπόνους και λοταρίες για να κοπούν τα μετρητά

Αιτήσεις για 300 θέσεις ειδικών φρουρών στην ΕΛΑΣ - Έρχεται προκήρυξη και για 200 συνοριοφύλακες

Με τεχνητή νοημοσύνη εμπλουτίζεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider