Η δολαριοποίηση επιστρέφει στην Τουρκία και θέτει σε επιφυλακή τους επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η δολαριοποίηση επιστρέφει στην Τουρκία και θέτει σε επιφυλακή τους επενδυτές
Οι καταθέσεις σε τουρκική λίρα συρρικνώνονται καθώς αυξάνονται οι πληθωριστικές προσδοκίες.

Οι πολίτες της Τουρκίας άρχισαν και πάλι να αγοράζουν δολάρια, περιπλέκοντας τη μάχη που δίνει η κεντρική τράπεζα κόντρα σε έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στον κόσμο και θέτοντας επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group, σε επιφυλακή για πιθανή διάβρωση της αξίας των assets της λίρας.

Τις προηγούμενες πέντε εβδομάδες, οι καταθέσεις των Τούρκων σε συνάλλαγμα αυξήθηκαν κατά 4,1 δισ. δολάρια, με το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης να προέρχεται από εταιρείες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Barclays Plc από τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας και των τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών. Την περασμένη εβδομάδα μπήκαν στον «χορό» και τα νοικοκυριά, καθώς αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης των καταθέσεων κατά 1,7 δισ. δολάρια.

Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια «σημαντική αλλαγή τάσης», σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Barclays, Ercan Erguzel. Από τον Μάρτιο, οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα είχαν μειωθεί κατά περίπου 24 δισ. δολάρια καθώς είχε ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στα περιουσιακά στοιχεία σε τοπικό νόμισμα και στην ικανότητα των αρχών να διατηρήσουν τη λίρα σχετικά σταθερή. Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 13% έναντι του δολαρίου φέτος, κίνηση που σε πραγματικούς όρους αντιστοιχεί σε ανατίμηση καθώς οι μηνιαίες απώλειες του νομίσματος παρέμειναν κάτω από τον ρυθμό πληθωρισμού.

Η «δολαριοποίηση» είναι ένα μακροχρόνιο φαινόμενο στην Τουρκία και μια πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής, με τους πολίτες να μετατρέπουν συχνά τις αποταμιεύσεις τους σε δολάρια, ευρώ ή χρυσό για να τις προστατεύσουν από τον χρόνιο πληθωρισμό. Η συναλλαγματική ισοτιμία θεωρείται από το κοινό ως βαρόμετρο της οικονομικής υγείας του έθνους και μερικές φορές ακόμη και μικρές απώλειες στη λίρα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στην αποταμιευτική συμπεριφορά.

Η τάση δολαριοποίησης είναι «ενδεικτική της επιδείνωσης των προσδοκιών, κατά την άποψή μας», σημείωσαν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Clemens Grafe και Basak Edizgil. Η Goldman, η οποία αναμένει την πρώτη μείωση των επιτοκίων έως τον Σεπτέμβριο, εκτιμά ότι η δυναμική της συσσώρευσης στα δολάρια και η άνοδος των πληθωριστικών πιέσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider