Δίκαιο μέτρο απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους χαρακτηρίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης το τεκμήριο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, που εφαρμόστηκε στις φετινές φορολογικές δηλώσεις για πρώτη φορά, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή.
Τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ ότι 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν μέσο μηνιαίο 268 ευρώ, απαντούν προφανώς από μόνα τους στην κριτική που δέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται, όπως αναφέρει η εφημερίδα, με τον ίδιο να επιμένει: συνειδησιακά δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα στέκω αδιάφορος απέναντι σε τέτοιες φορολογικές δηλώσεις.
«Η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών είναι μόνο μία από τις 11 πρωτοβουλίες που υιοθετήσαμε. Είναι ένα μέτρο δίκαιο απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους, μια ήπια παρέμβαση, καθώς ανεβάζει την κατά κεφαλήν φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών στο επίπεδο των μισθωτών. Προσωπικά, συνειδησιακά δεν μπορώ να δεχθώ ότι ως υπουργός Οικονομικών θα στέκω αδιάφορος απέναντι σε δηλώσεις, με βάση τις οποίες ένας ελεύθερος επαγγελματίας ζει με 268 ευρώ τον μήνα. Μια τέτοια κυνική και πελατειακή αντίληψη δεν μου ταιριάζει και δεν ταιριάζει στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούσαν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο, το έκαναν όμως μόνο λίγες εκατοντάδες, ένα απειροελάχιστο ποσοστό. Νομίζω αυτό κάτι λέει. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, ακόμη, ότι από τους επιπλέον φόρους ενισχύσαμε την παιδεία και την υγεία. Αν το καταργήσουμε, πού θα βρούμε τα λεφτά;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Επίσης, σχετικά με τις «σημειακές» αλλαγές, στις οποίες έχει αναφερθεί και ο πρωθυπουργός, ο κ. Χατζηδάκης προαναγγέλλει επέκταση της περιμέτρου έκπτωσης 50% που ισχύει στους οικισμούς έως 500 κατοίκους και τα νησιά έως 3.100 κατοίκους.
«Βασικό στοιχείο των παρεμβάσεων αυτών θα είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που σημαίνει μια ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 325 ευρώ τον χρόνο, ενώ θα επεκταθεί η περίμετρος της έκπτωσης του 50%, που ισχύει για μικρά χωριά».
Αναφερόμενος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις επισήμανε πως «έχουν μια μεγάλη χρησιμότητα διότι αυξάνουν τις διαθέσιμες κλίνες και μ' αυτόν τον τρόπο βοηθούν το τουριστικό προϊόν της χώρας και την ίδια ώρα αυξάνουν το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Από την άλλη πλευρά είναι βέβαιο ότι σε μερικές περιοχές, όπως και στο εξωτερικό, δημιουργούν κάποιες δυσπλασίες. Εξετάζουμε προσεκτικά την εικόνα σε όλες τις επιμέρους περιοχές και θα παρέμβουμε μ' ένα πνεύμα δικαιοσύνης, χωρίς να δημιουργούμε θέμα στην αγορά των βραχυχρό νιων μισθώσεων, αλλά και χωρίς να αγνοούμε τις επιπτώσεις που δημιουργούνται σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Αθήνα».
Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι ανάμεσα στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου επιδομάτων, έτσι ώστε -πέρα από την παρέμβαση που θα γίνει τώρα για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και πέρα από τις όποιες παρεμβάσεις για το επίδομα ανεργίας- να υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος για τα επιδόματα, προκειμένου να τα λαμβάνουν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη .
Επίσης, μετά τις 10 αποκρατικοποιήσεις του περασμένου χρόνου, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα προχωρήσουμε στην ουσιαστική πια αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με την αναβάθμιση του Μη- τρώου Ακίνητης Περιουσίας, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ και με τη δημιουργία holding companies, για την ομαδική αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, γιατί αν πάμε με τη λογική του ένα προς ένα, θα καθυστερήσουμε πολύ»..