447 κατσίκες έφυγαν ακτοπλοϊκώς από Λένιγκραντ για Βόρειο Κορέα!

Δημήτρης Αντωνόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
447 κατσίκες έφυγαν ακτοπλοϊκώς από Λένιγκραντ για Βόρειο Κορέα!
Ένα σημαντικό δώρο Πούτιν στην αποκλεισμένη από το εμπόριο ζώων Βόρειο Κορέα.

Κατσίκες για κανόνια; Λέτε το γνωστό δίλημμα που διδάχθηκαν στο παρελθόν οι σπουδαστές των Οικονομικών σχολών όλου του κόσμου «βούτυρο αντί για όπλα» να αλλάξει υπό την πίεση πιο... βιώσιμων λύσεων;

Η Rosselkhoznadzor, η εποπτεύουσα αρχή της Ρωσίας σε θέματα υγείας ζώων και φυτών, ανακοίνωσε ότι στις 9 Αυγούστου, 447 κατσίκες -εκ των οποίων οι 432 θηλυκές και 15 τράγοι- αναχώρησαν ακτοπλοϊκώς για το λιμάνι Rason της B. Κορέας, ένα ταξίδι 6.000 μιλίων, στο οποίο δεν είναι γνωστό πόσες θα ήταν οι απώλειες. Η αποστολή αυτή, βασίζεται στις συμφωνίες που υπέγραψε ο πρόεδρος Πούτιν τον περασμένο Ιούνιο, κατά την επίσκεψή του στην Πιονγιάνγκ. Ο τομέας της γεωργίας ήταν ένας από αυτούς που υπεγράφησαν συμφωνίες αλληλοβοήθειας μεταξύ των δύο χωρών.

Η απομονωμένη από το σύνολο σχεδόν του υπολοίπου κόσμου Β. Κορέα, αντιμετωπίζει πολλά και σύνθετα προβλήματα διατροφής του πληθυσμού της. Εκτιμάται οτι 1 στα 6 παιδιά αντιμετωπίζουν εμφανή προβλήματα ανάπτυξης οφειλόμενα σε υποσιτισμό. Κοινή μελέτη του ΟΗΕ, του WHO και της Διεθνούς Τράπεζας το 2021 εκτίμησαν τον αριθμό των παιδιών σε υποσιτισμό σε 285.000. Επεσήμαναν όμως οτι έχει σημαντικά μειωθεί από τις 411.300 παιδιά που ήταν σε παρόμοια κατάσταση το 2012! Συνολικά 10,7 εκατ. κάτοικοι, επί συνόλου 25,9 εκατ. αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα υποσιτισμού.

Στην αγωνιώδη προσπάθεια της Κορέας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, έχει δημιουργηθεί μια σχετική υποδομή σε σταβλικές εγκαταστάσεις, αλλά η έλλειψη επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο συνεπάγεται την αδυναμία εισαγωγής βελτιωμένων φυλών που θα αναβαθμίσουν το ντόπιο ζωικό κεφάλαιο. Η αιγοτροφία, εισήχθη στη χώρα πριν από 30 περίπου χρόνια, αλλά σύμφωνα με τον ειδικό ζωοτέχνη Cho Hyun, δεν ήταν επιτυχής: «Επειδή η χώρα στερείται επαφών με τον υπόλοιπο κόσμο, τα ζώα πάσχουν από αιμομιξία», δήλωσε στη The New York Sun.

Άρα μπορεί να υποθέσει κανείς, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό, ότι οι 447 αυτές κατσίκες θα είναι κάποιας βελτιωμένης φυλής και προορίζονται για τη δημιουργία ενός βασικού κοπαδιού, που σκοπό έχει να προμηθεύσει άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με βελτιωμένο γενετικό υλικό. Το φορτίο μετά την άφιξη στο λιμάνι, θα προωθηθεί 500 ακόμη χιλ. στην ενδοχώρα, στην περιοχή του Nampho, όπου έχουν κατασκευαστεί οι κατάλληλοι στάβλοι, σύμφωνα με κρατικά βορειοκορεάτικα μέσα.

Εκτιμάται ότι τόσο σε επίπεδο επικοινωνίας άμεσα αλλά και ουσίας μεσοπρόθεσμα, η κίνηση αυτή θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα, με την προϋπόθεση ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Η κατσίκα είναι ένα θαυματουργό παραγωγικό ζώο, με εύκολη διαχείριση, που ταιριάζει σε όλο το φάσμα παραγωγής, από την οικόσιτη εκτροφή μέχρι τις μεγάλες εσταβλισμένες μονάδες.

Άραγε θα υπάρξει και η απαραίτητη τεχνική βοήθεια από μεριάς Ρώσων προς Βορειοκορεάτες;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider