Βιομηχανία: Ενεργοποιείται το μέτρο για «πράσινο» ρεύμα – Στις ράγες έργα ΑΠΕ 2,4 GW

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιομηχανία: Ενεργοποιείται το μέτρο για «πράσινο» ρεύμα – Στις ράγες έργα ΑΠΕ 2,4 GW
Υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση για fast-track όρους σύνδεσης σε «πράσινες» μονάδες που θα τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια ενεργοβόρες επιχειρήσεις όπως οι Viohalco, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Metlen και ΑΓΕΤ. Ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος σε μακροχρόνια βάση.

Σε εφαρμογή τίθεται η παρέμβαση του ΥΠΕΝ για την κάλυψη σημαντικού μέρους των αναγκών εγχώριων βιομηχανιών από την παραγωγή ΑΠΕ, ώστε να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος σε μακροχρόνια βάση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία θα αποκτήσουν με απόλυτη προτεραιότητα πρόσβαση σε ηλεκτρικό «χώρο» έργα ΑΠΕ τα οποία έχουν συνάψει «πράσινα» PPAs με ενεργοβόρους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών που θα ενταχθεί στη διαδικασία fast-track αδειοδότησης, έχει συνολική ισχύ 2,4 GW (μετά το προβλεπόμενο «κούρεμα» κατά 20%, ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότερες συμβάσεις). Ωστόσο, το νούμερο αυτό είναι πιθανόν στην πορεία να «διορθωθεί» ελαφρώς προς τα κάτω, λαμβάνοντας υπόψη την ακριβή ζήτηση κάθε ωφελούμενης βιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται πως προϋπόθεση για ένταξη στο μέτρο ήταν η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή να προορίζεται για ενεργοβόρες επιχειρήσεις, και πιο συγκεκριμένα για επιχειρήσεις από τους κλάδους που έχουν ενταχθεί στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης (TCTF).

Οι ωφελούμενες βιομηχανίες

Όπως έχει γράψει το insider.gr, στα «πράσινα» PPAs που είχαν υποβληθεί προς προτεραιοποίηση, και περιλαμβάνονται στα 2,4 GW, συγκαταλέγονται και αυτά που έχει υπογράψει η ΔΕΗ τόσο με τη Viohalco όσο και με την ΤΙΤΑΝ. H συμφωνία αγοραπωλησίας «πράσινης» ενέργειας με τη Viohalco αφορά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος έως 520 MW, ενώ με την ΤΙΤΑΝ 300 MW, με τα πάρκα να αναπτύσσονται σε συνεργασία της ΔΕΗ με τη Motor Oil.

Οι παραπάνω συμβάσεις περιλαμβάνονταν στην πρώτη ομάδα προτεραιότητας για fast-track πρόσβαση σε ηλεκτρικό χώρο. Κι αυτό γιατί, όπως προέβλεπε η σχετική ρύθμιση, απόλυτη προτεραιότητα θα έχουν οι ΑΠΕ που αντιστοιχούν σε «πράσινα» PPAs τα οποία ήδη εξυπηρετούνται και προβλέπουν συγκεκριμένες «πράσινες» μονάδες για την κάλυψη των καταναλωτών με «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια.

Για τις ΑΠΕ των «πράσινων» PPAs που εντάχθηκαν στη δεύτερη «ομάδα» προτεραιότητας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται να προτεραιοποιηθεί το σύνολο των συμβάσεων που υποβλήθηκαν προς ένταξη στο μέτρο και οι οποίες τηρούσαν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Σε αυτά τα deal δίνει το «παρών» ένα ακόμη «πράσινο» PPA της Viohalco, αυτή τη φορά με την ΤΕΡΝΑ.

Επίσης fast-track πρόσβαση σε ηλεκτρικό «χώρο» θα αποκτήσουν έργα ΑΠΕ τα οποία θα παρέχουν «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια στη Helleniq Energy και στη Metlen (για το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στα Άσπρα Σπίτια), μέσω ενδο-ομιλικών PPAs και στις δύο περιπτώσεις. Ένταξη στο μέτρο εξασφάλισαν και ΑΠΕ για τις οποίες είχαν συναφθεί συμβάσεις με την ΑΓΕΤ και τη Χαλυβουργία Ελλάδος (συμφερόντων Μάνεση).

Επιπλέον bonus

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο όφελος για τις διμερείς συμβάσεις που θα προκριθούν είναι η άμεση κατακύρωση δυναμικότητας στα δίκτυα, παρακάμπτοντας τις σειρές προτεραιότητας κατά την εξέταση των αιτήσεων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Την ίδια στιγμή, ένα επιπλέον bonus αποτελεί το γεγονός ότι τα αντίστοιχα έργα ΑΠΕ δεν θα υφίστανται μόνιμους «κόφτες» στην ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα (δηλαδή δεν θα υπόκεινται στους λεγόμενους στατικούς περιορισμούς έγχυσης).

Το μέτρο θεσπίσθηκε με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε στις 15 Μαρτίου. Με βάση τη ρύθμιση, μέσα στις επόμενες 35 ημέρες (δηλαδή έως την Παρασκευή, 19 Απριλίου) οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να υποβάλουν τα σχετικά έγγραφα στους δύο αρμόδιους φορείς – δηλαδή στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων του ΥΠΕΝ, καθώς και στον ΑΔΜΗΕ.

Μεταξύ των απαιτούμενων εγγράφων, για να είναι πλήρεις οι αιτήσεις, έπρεπε να κατατεθούν και υπεύθυνες δηλώσεις των αντισυμβαλλόμενων βιομηχανιών, σχετικά με την απολογιστική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα τελευταία τρία έτη λειτουργίας τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δραματική μείωση των αποθεμάτων νερού στην Αττική – Τι μέτρα λαμβάνουν ΥΠΕΝ και ΕΥΔΑΠ

Πρεμιέρα για το «καλάθι του μαθητή»

Διπλή ώθηση στις αντλίες θερμότητας με επιδότηση από νέα προγράμματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider