Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Διορία τριών ημερών για να μην «παγώσει» το έργο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Διορία τριών ημερών για να μην «παγώσει» το έργο
Σύμφωνα με επιστολή του ΑΔΜΗΕ σε ΡΑΕ, ΡΑΕΚ και ΥΠΕΝ, η κατασκευάστρια εταιρεία Nexans ενημέρωσε τον Διαχειριστή πως αν μέχρι την Παρασκευή 30 Αυγούστου δεν πάρει το τελικό «πράσινο φως» για την κατασκευή του καλωδίου, θα αναστείλει επ΄ αόριστον τις εργασίες από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Σε επ' αόριστον αναστολή της παραγωγής του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου πρόκειται να προχωρήσει η γαλλική Nexans από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στην περίπτωση που έως την Παρασκευή 30 Αυγούστου δεν λάβει το τελικό «πράσινο φως» (Full Notice to Proceed) από τον ΑΔΜΗΕ, φορέα υλοποίησης του έργου.

Για το τελεσίγραφο της κατασκευάστριας εταιρείας ενημέρωσε σήμερα ο ΑΔΜΗΕ με επιστολή του τις δύο ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και το ΥΠΕΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nexans επισημαίνει πως για το ενδεχόμενο να μπει επ΄ αόριστον «στον πάγο» το έργο, αποκλειστική υπεύθυνη φέρει η ΡΑΕΚ και οι αβεβαιότητες στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Κύπρου για τη διασύνδεση.

Μάλιστα, η γαλλική εταιρεία επισημαίνει πως στην περίπτωση που έως την Παρασκευή λάβει επίσημες διαβεβαιώσεις για τη διευθέτηση αυτών των ρυθμιστικών αβεβαιοτήτων, τότε η παραγωγή του καλωδίου θα συνεχιστεί ακόμη κι αν δεν λάβει το Full Notice to Proceed από τον ΑΔΜΗΕ.

Παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα, από την κυπριακή πλευρά δεν έχει προκύψει η παραμικρή ένδειξη για μετακίνηση από τις αρχικές θέσεις της. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως έγραψε το Insider.gr, σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξε και η νέα τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, με τη συμμετοχή της Κομισιόν, των ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και τον ΑΔΜΗΕ (φορέα υλοποίησης του έργου). Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως η τηλεδιάσκεψη θα γινόταν σήμερα, 26 Αυγούστου.

Στην τηλεδιάσκεψη η κυπριακή πλευρά εμφανίστηκε εντελώς αρνητική στο να επιλυθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες που, όπως έχει δηλώσει δημόσια ο ΑΔΜΗΕ, καθιστούν το Great Sea Interconnector μη βιώσιμο οικονομικά. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο βασικά «αγκάθια» είναι η ανάκτηση εσόδων από το έργο κατά την περίοδο κατασκευής του, καθώς και η διασφάλιση του φορέα υλοποίησης από το γεωπολιτικό ρίσκο. Στα δύο αυτά θέματα, οι αποφάσεις της ΡΑΕΚ κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προβλέπεις της ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλωματική «ασπίδα» των Βρυξελλών στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Επιστολή της Κομισιόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider