Σε χαμηλό 1 έτους ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Αύγουστο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλό 1 έτους ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Αύγουστο
Ο «πυρήνας» ή δομικός πληθωρισμός συγκρατήθηκε στο 2,7%.

Σε χαμηλό 12 μηνών αποκλιμακώθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ισπανία τον Αύγουστο, ακολουθώντας την επιβράδυνση που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το το Bloomberg, ο εναρμονισμένος ισπανικός ΔΤΚ επιτάχυνε με 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ η άνοδος είναι μικρότερη από τη μέση εκτίμηση του 2,5% που συμμετείχαν οικονομολόγοι.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία επιβράδυνση που προήλθε χάρη στη μείωση του κόστους των καυσίμων, των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών. Παράλληλα, ο «πυρήνας» ή δομικός πληθωρισμός συγκρατήθηκε στο 2,7%. Σε εθνικό επίπεδο, ο πληθωρισμός της Ισπανίας έφτασε το 2,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 2,8% τον Ιούλιο, σύμφωνα με το INE.

«Ο ισπανικός πληθωρισμός πέτυχε νέο, βραδύτερο ρυθμό ανόδου τον Αύγουστο και πιθανότατα θα αγγίξει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα. Όχι όμως για πολύ. Οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης θα αρχίσουν να επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις, την οικονομία και τα νοικοκυριά αργότερα μέσα στο έτος. Προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει σταδιακά κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2024» τόνισε η οικονομολόγος Άνα Αντράντε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ήπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο

Φιντάν: Στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ μετά από πέντε χρόνια

Μπορέλ: Κυρώσεις σε Ισραηλινούς υπουργούς - Η Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider