Μπορέλ: Κυρώσεις σε Ισραηλινούς υπουργούς - Η Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπορέλ: Κυρώσεις σε Ισραηλινούς υπουργούς - Η Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ πρότεινε στα 27 κράτη μέλη να επιβάλουν κυρώσεις σε μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ πρότεινε στα 27 κράτη μέλη να επιβάλουν κυρώσεις σε κυρώσεις σε «μερικούς ισραηλινούς υπουργούς».

«Άρχισα τη διαδικασία να ερωτώ τα κράτη μέλη αν θεωρούν πως πρέπει να περιλάβουμε στον κατάλογο των κυρώσεών μας μερικούς ισραηλινούς υπουργούς οι οποίοι εξαπολύουν απαράδεκτα μηνύματα μίσους εναντίον των Παλαιστινίων και προτείνουν πράγματα που αντιβαίνουν σαφώς στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος δεν κατονόμασε τους υπουργούς στους οποίους αναφερόταν.

Ωστόσο, όπως πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο από αξιωματούχους της ΕΕ λίγο πριν από τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, oι προτεινόμενες κυρώσεις έχουν στόχο τον ισραηλινό υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Τόσο ο Σμότριτς όσο και ο Μπεν-Γκβιρ προκάλεσαν πρόσφατα σάλο με αντιπαλαιστινιακές δηλώσεις. Είναι ακροδεξιοί εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αμφότεροι υποστηρίζουν την πολιτική εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών, την οποία το κορυφαίο δικαστήριο του ΟΗΕ θεωρεί παράνομη.

Ο Μπεν-Γκβιρ ζήτησε πρόσφατα να σταματήσουν οι αποστολές βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας για να ασκηθεί πίεση στην ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Ο Σμότριτς έκανε μια παρόμοια δήλωση, προτείνοντας αποκλεισμό της βοήθειας μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι ισραηλινοί όμηροι που κρατάει η Χαμάς. Υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δικαιολογείται ηθικά, έστω κι αν σημαίνει ότι θα κινδυνεύσει η ζωή 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Χαμάς εξακολουθεί να κρατάει 107 ομήρους στη Γάζα. Τουλάχιστον το ένα τρίτο αυτών πιστεύεται ότι δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

«Η Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ»

Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα ευρωτουρκικά ζητήματα.

Προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που προσκαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ και ευχαρίστησε όλους όσους επέτρεψαν να ληφθεί αυτή η απόφαση.

«Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις των κρατών-μελών μας - της Κύπρου - που έχει δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ , σημειώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσπαθήσουμε να λύσουμε την κατάσταση είναι ο διάλογος.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών έχει προσκληθεί στο γεύμα εργασίας των 27 υπουργών εξωτερικών της ΕΕ και στο περιθώριο θα έχει διμερείς συνομιλίες με ορισμένους υπουργούς. Ο Ζ. Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι συνομιλίες θα είναι θετικές ως προς την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχει η ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία. «Αυτή είναι μια καλή πρωτοβουλία. Όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο και καλή θέληση», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σουηδία: Η οικονομία συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν στο β' τρίμηνο

Ο Καναδάς 4ος παγκοσμίως ως προς τις εκπομπές CO2 το 2023

Χούθι: Συμφωνούν στη ρυμούλκηση του Sounion σε ασφαλές λιμάνι

gazzetta
gazzetta reader insider insider