ΔΕΘ: Η Γερμανία τιμώμενη χώρα της φετινής έκθεσης – Οι οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα σε αριθμούς

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΘ: Η Γερμανία τιμώμενη χώρα της φετινής έκθεσης – Οι οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα σε αριθμούς
Η συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενη Χώρα στην 88η ΔΕΘ είναι μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Με την Γερμανία να αποτελεί διαχρονικά έναν από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας μας αλλά και μια από τις βασικές πηγές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η συμμετοχή της ως Τιμώμενη Χώρα στην 88η ΔΕΘ είναι μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη ΔΕΘ- Helexpo στο περίπτερο της Γερμανίας θα στεγαστούν 120 επιχειρήσεις και φορείς από όλο το φάσμα της οικονομίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. «Με καθολική κάλυψη και των 6.000 τ.μ. του περιπτέρου 13 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η Γερμανία υπό το brand «made in Germany» και με σύνθημα hallo Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα περίπτερο προδιαγραφών Παγκόσμιας Έκθεσης (EXPO), το οποίο θα αποτυπώνει μία επίκαιρη και αντιπροσωπευτική εικόνα της σύγχρονης Γερμανίας».

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο Γερμανικό περίπτερο προέρχονται από τους σημαντικότερους κλάδους της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως βιομηχανία, μεταποίηση, υψηλή τεχνολογία, ενέργεια, μεταφορές - logistics, χρηματοπιστωτικός τομέας, φαρμακοβιομηχανία, αγροτική τεχνολογία και τεχνολογία τροφίμων

Οι Ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις

Η παρουσία της Γερμανίας ως Τιμώμενη Χώρα της φετινής ΔΕΘ εκτιμάται ότι θα μπορέσει να ενισχύσει περαιτέρω τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις οι οποίες έχουν ήδη πολύ σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομίας.

Η Γερμανία βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις των χωρών από τις οποίες προέρχονται Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στις χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες επενδύσεις νομικών και φυσικών προσώπων κατοίκων της Γερμανίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 7,7 δισ. το 2022. Ιδιαίτερη δυναμική έχουν οι καθαρές επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα από Γερμανία, με περίπου 160 εκατ. καθαρή επένδυση το 2022 και συνολικά πάνω από 500 εκατ. ευρώ από το 2016.

Σημαντική είναι η παρουσία των γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα μας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο, το 2022 δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα 154 επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων, οι οποίες απασχολούσαν 28.000 εργαζομένους και είχαν ετήσιο κύκλο εργασιών 9,43 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας βρίσκονται οι: Deutsche Telekom,Abo Wind,Allianz, Bayer, Böhringer-Ingelheim, DHL, Mercedes Benz, NokiaSiemens Networks, Siemens, Lidl, Robert Bosch, RWE, Siemens, Beiersdorf, Osram, Henkel, SAP, Fraport AG, Big Dutchman, Next.e.GO Mobile SE, Volkswagen, RWE, Team Viewer CGS, Comquent, P&I, Onelity, Prodyna, MVI, Infoteam κ.α.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου η συμβολή της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας στο ελληνικό ΑΕΠ, βάσει στοιχείων του 2022, υπολογίζεται στα 7,9 δισ. ευρώ ή περίπου στο 3,8%.

Το διμερές εμπόριο

Σημαντικές είναι και οι εμπορικές μας σχέσεις, αν και οι εισαγωγές είναι σημαντικά υψηλότερες από τις εξαγωγές προς τη Γερμανία διαμορφώνοντας εμπορικό έλλειμμα αγαθών στο διμερές εμπόριο.

Στις εισαγωγές, η Γερμανία επανήλθε στην πρώτη θέση το 2023, από την δεύτερη θέση το 2022, πρώτη θέση που κατείχε σταθερά μεταξύ 2015 και 2021, ενώ κατατάσσεται τρίτη στην κατάταξη των προορισμών για τις ελληνικές εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία ανήλθαν το 2023 στα 3,3 δισ. έναντι 3,4 δισ. το 2022 και 2,8 δισ. το 2021. Η αξία των εισαγωγών προϊόντων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2023 στα 8,4 δισ., έναντι επίσης 8,4 δισ. το 2022 και 6,9 δισ. το 2021. Έτσι, το εμπορικό έλλειμμα αγαθών στο διμερές εμπόριο Ελλάδας - Γερμανίας διευρύνθηκε ελαφρώς στα 5,1. δισ. το 2023 έναντι 4,9. δισ. το 2022.

Το μερίδιο της Γερμανίας στις συνολικές εισαγωγές της Ελλάδας διαμορφώθηκε το 2023 στο 10,4%, από 9,2% το 2022 και 11% το 2021, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Γερμανία ενισχύθηκε το 2023 στο 6,6%, από 6,4% το 2022 και 7,3% το 2021.

Ανά κατηγορία προϊόντων, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τη Γερμανία αφορούν κυρίως καταναλωτικά αγαθά, με τη συγκεκριμένη κατηγορία να αντιπροσωπεύει το 55,3% των συνολικών εξαγωγών προς τη Γερμανία. Στις εισαγωγές τα κεφαλαιουχικά αγαθά και οι βιομηχανικές προμήθειες αποτελούν την κυριότερη κατηγορία, με το μερίδιο να διαμορφώνεται σε 50,4%.

Σε αντίθεση με το εμπόριο αγαθών στις υπηρεσίες, η Ελλάδα καταγράφει διαχρονικά πλεόνασμα (3 δισ. το 2022) λόγω του τουρισμού. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία ενισχύθηκαν το 2023 στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 4,9 δισ., έναντι 4,3 δισ. ευρώ το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΘ: Στιγμιότυπα που σημάδεψαν τη «μητέρα» των εκθέσεων στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider