ΗΠΑ: Λιγότερες oι νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο - Στο 4,2% η ανεργία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Λιγότερες oι νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο - Στο 4,2% η ανεργία
Ελαφρώς λιγότερες ήταν οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, γεγονός που αντανακλά την επιβράδυνση της αγοράς εργασίας.

Ελαφρώς λιγότερες ήταν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, γεγονός που αντανακλά την επιβράδυνση της αγοράς εργασίας, με την αντίστροφη μέτρηση για την πολυαναμενόμενη μείωση επιτοκίων από πλευράς Fed να έχει ξεκινήσει και τους επενδυτές να προσδοκούν την 18η Σεπτεμβρίου και την απόφαση της FOMC, που θα ακολουθηθεί από Συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ.

Οι μη γεωργικές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 142.000 στη διάρκεια του Αυγούστου, από 89.000 τον Ιούλιο και κάτω από την πρόβλεψη των 161.000 του Dow Jones, σύμφωνα με έκθεση της Παρασκευής από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,2%, όπως αναμενόταν. Το εργατικό δυναμικό διευρύνθηκε κατά 120.000 άτομα για το μήνα, συμβάλλοντας στη μείωση του επιπέδου των ανέργων κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, αν και το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού διατηρήθηκε στο 62,7%. Ένα εναλλακτικό μέτρο που καταμετρά τους αποθαρρυμένους εργαζόμενους και όσους κατέχουν θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης για οικονομικούς λόγους αυξήθηκε στο 7,9%, την υψηλότερη μέτρηση από τον Οκτώβριο του 2021.

Ενώ οι αριθμοί του Αυγούστου ήταν κοντά στις προσδοκίες, τους δύο προηγούμενους μήνες υπήρξαν σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα κάτω. Το BLS μείωσε το σύνολο του Ιουλίου κατά 25.000, ενώ τον Ιούνιο έπεσε στις 118.000, με αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 61.000.

Ο κατασκευαστικός τομέας ηγήθηκε με 34.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας. Άλλοι κερδισμένοι κλάδοι ήταν η υγειονομική περίθαλψη, με 31.000, και η κοινωνική μέριμνα, η οποία σημείωσε αύξηση 13.000. Η βιομηχανία έχασε 24.000 θέσεις εργασίας τον μήνα.

Όσον αφορά τους μισθούς, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,4% τον μήνα και 3,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και οι δύο υψηλότερες από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για 0,3% και 3,7%. Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν σε 34,3.

Εν αναμονή των μειώσεων των επιτοκίων

Η έκθεση βρίσκει την αμερικανική αγορά να είναι «σε αναμμένα κάρβουνα» σχετικά με το επόμενο βήμα της Fed, η οποία αναμένεται να προβεί σε μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023, αφού έχει αρχίσει μία εκστρατείας απότομης ανόδου του κόστους δανεισμού για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Η ADP ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ιδιωτικές εταιρείες προσέθεσαν μόλις 99.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο. Από την άλλη, η Gray & Christmas ανέφερε ότι οι απολύσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Αύγουστο και οι προσλήψεις είχαν φθάσει στον πιο αργό ρυθμό από το έτος μέχρι σήμερα, που χρονολογείται τουλάχιστον από το 2005.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Επενδύσεις 1,34 δισ. ευρώ από τον ΔΕΣΦΑ την επόμενη 3ετία

HELLENiQ ENERGY: Στηρίζει το έργο του ΕΕΣ με Δωρεά 11 Απινιδωτών στο Παράρτημα Λαμίας

Συνεργασία ΣΕΒΕ, Export Credit Greece και Attica Bank για προχρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider