Το ΟΣΔΕ 2024 έχει δρόμο ακόμα…

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΟΣΔΕ 2024 έχει δρόμο ακόμα…
Με τις οριστικοποιημένες δηλώσεις να προσεγγίζουν τις 400.000 περίπου σε σύνολο 600.000 δηλώσεων φαίνεται πως το ΟΣΔΕ έχει πολύ «δρόμο» ακόμα μπροστά του.

Με τις οριστικοποιημένες δηλώσεις να προσεγγίζουν τις 400.000 περίπου σε σύνολο 600.000 δηλώσεων φαίνεται πως το ΟΣΔΕ έχει πολύ «δρόμο» ακόμα μπροστά του.

Πολλοί επαγγελματίες που δουλεύουν στη σύνταξη δηλώσεων καλλιέργειας αναφέρουν πως πολλές από αυτές τις δηλώσεις που φαίνονται οριστικοποιημένες έχουν σημαντικές εκκρεμότητες και ξανανοίγουν για να συμπληρωθούν αυτές. Επιπλέον οι δηλώσεις που οριστικοποιούνται αρχικά είναι αυτές που δεν χρήζουν επεξεργασίας πολλών δεδομένων, οι λεγόμενες «μικρές» δηλώσεις, αντίθετα με αυτές που αναφέρονται σε μεγάλες εκτάσεις και γίνονται συνήθως αργότερα και οι οποίες είναι και σημαντικά χρονοβόρες.

Επομένως αν δούμε το έργο σε επίπεδο αγροτεμαχίων που ζητούν ενισχύσεις και έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, τότε ίσως βρισκόμαστε σε ποσοστό ολοκλήρωσης πολύ παρακάτω από το ποσοστό που μας δίνει ο αριθμός οριστικοποιημένων δηλώσεων.

Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θέλοντας να ενημερώσει τους παραγωγούς για την λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας στις 12 Σεπτεμβρίου 2024 και να τους προτρέψει να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους το συντομότερο δυνατό και κατά συνέπεια τις δηλώσεις καλλιέργειας τους, απέστειλε στα κινητά των παραγωγών μηνύματα μέσω viber αλλά και sms. Παρόλα αυτά το έργο δεν έχει προχωρήσει σημαντικά.

Πάντως, είναι δεδομένο πως φέτος οι δηλώσεις υποβολής εκκίνησαν επί τις ουσίας πιο αργά από ποτέ (τέλη Ιουλίου), ενώ η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας διορθώθηκε αρκετά και κατέστη λειτουργική σε μεγάλο ποσοστό μετά τα μέσα Αυγούστου.

Επίσης, ακόμα και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο και 3 μέρες πριν την ολοκλήρωση του έργου εκκρεμούν σημαντικές αποφάσεις, όπως αυτή για παράδειγμα της παρέκκλισης αγρανάπαυσης. Την ευθύνη έκδοσης αυτής και άλλων ενδεχομένως φέρει το ΥΠΑΑΤ και καλείται να την εφαρμόσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και βάσει λογικής, οδεύουμε προς μια σημαντική παράταση του έργου υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας μέχρι και τις αρχές Οκτώβρη, ώστε να καταστεί εφικτή η πληρωμής της προκαταβολής ενισχύσεων τέλη Οκτωβρίου με όσο το δυνατόν λιγότερα σφάλματα.

Ωστόσο για να ολοκληρωθεί το έργο, έχοντας πλέον γίνει οι καταχωρήσεις συνδεδεμένων ενισχύσεων, οικολογικών σχημάτων, μέτρων αγροτικής ανάπτυξης κλπ, φαίνεται πως θα το σύστημα υποβολής θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και αρχές Νοεμβρίου, ίσως και Δεκεμβρίου και τελικά να γίνει η εξόφληση ενισχύσεων τέλη του χρόνου (ενδεχομένως και αργότερα για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις).

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τις ενισχύσεις του 2023, όταν και το ΟΣΔΕ 2023 είχε παραμείνει ανοιχτό μέχρι και τις αρχές του 2024.

Μέχρι στιγμής πάντως ο ΟΠΕΚΕΠΕ τηρεί «σιγή ασυρμάτου»... πιέζοντας χρονικά παραγωγούς και γραφεία υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας (ΚΥΔ), με αυξημένο κίνδυνο λάθους... Αναμένουμε εξελίξεις τις επόμενες μέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι είναι το παραγωγικό δάσος και πώς μπορούμε να ωφεληθούμε έστω και τώρα

Αγρότες: Τι αλλάζει σε φόρους και δάνεια – Κίνητρα για τα θερμοκήπια και τις εξαγωγές

gazzetta
gazzetta reader insider insider