Να αντιμετωπίσουν επειγόντως μια «παρατεταμένη κρίση» στην αγορά ενέργειας, που απαιτεί επείγουσα «πολιτική απάντηση», καλεί τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως τα ρωσικά πλήγματα στις υποδομές της Ουκρανίας συνέβαλαν στον υπερδιπλασιασμό των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος αυτό το καλοκαίρι στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αναδεικνύοντας παράλληλα τα τρωτά σημεία των αγορών ενέργειας της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρει ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν τον Αύγουστο από 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 130 ευρώ ανά MWh. Καλεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να χρησιμοποιήσει τη δεύτερη πενταετή θητεία της ως πρόεδρος της Επιτροπής για να «αναλάβει το καθήκον να προωθήσει μεγαλύτερη διασυνοριακή δυναμικότητα», ώστε να αποφευχθούν τέτοιες αιχμές στο μέλλον.
Έπειτα από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Ουκρανία αύξησε σχεδόν έξι φορές τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ExPro Electricity. «Αυτό είναι ακόμη ένα κόστος που επιβάλλει στις οικονομίες μας ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας», σημειώνει.
Επιπλέον, ζητά καλύτερη εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία αποκαλεί «ακατανόητο μαύρο κουτί — ακόμη και για τους ειδικούς».
Την αποστολή της επιστολής στην Κομισιόν είχε αποκαλύψει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στην 88η ΔΕΘ. Όπως είχε αναφέρει, υπάρχει μια βασική στρέβλωση σήμερα στην αγορά ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε σχέση με τις τιμές που πληρώνει η Δυτική Ευρώπη για ηλεκτρική ενέργεια.
«Και πρέπει να σας πω ότι τις επόμενες μέρες θα αναδείξω το ζήτημα αυτό με μια επιστολή την οποία θα στείλω στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κ. von der Leyen, εξηγώντας ακριβώς το τι έγινε, όχι μόνο στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία. Και πώς γίνεται να υπάρχουν ώρες της ημέρας όπου η οριακή τιμή του συστήματος να είναι 10 φορές ακριβότερη στα Βαλκάνια από ό,τι είναι στην Αυστρία ή στην Τσεχία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός είχε εκτιμήσει πάντως ότι δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα. «Δεν αναμένω ότι θα υπάρχουν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα αυτό, αλλά τουλάχιστον ας ασχοληθεί κάποιος σοβαρά, να το αναδείξουμε ώστε να φροντίσουμε να μην έχουμε τέτοιες στρεβλώσεις ξανά στο μέλλον», είχε υπογραμμίσει.
Την ίδια στιγμή, για την περιφερειακή ενεργειακή κρίση που πλήττει τη νοτιοανατολική Ευρώπη, έχει ήδη συγκροτηθεί βαλκανικό μέτωπο Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, με κοινό αίτημα να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση. Σε αυτό το πλαίσιο, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, τα υπουργεία Ενέργειας των τριών χωρών αποφάσισαν την αποστολή κοινής επιστολής στην Κομισιόν, η οποία αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Η πρωτοβουλία της χώρας μας για τη δημιουργία της βαλκανικής «συμμαχίας» σχεδιαζόταν ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr, ενώ «κλείδωσε» στο περιθώριο της 88ης ΔΕΘ, όπου παραβρέθηκαν οι υπουργοί Ενέργειας των δύο άλλων βαλκανικών κρατών.