Πορτοκαλί τιμολόγια: Πρεμιέρα τον Νοέμβριο – Ημερήσιο «δελτίο χρεώσεων» για φθηνότερους λογαριασμούς

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πορτοκαλί τιμολόγια: Πρεμιέρα τον Νοέμβριο – Ημερήσιο «δελτίο χρεώσεων» για φθηνότερους λογαριασμούς
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι τα πρώτα δυναμικά τιμολόγια να κυκλοφορήσουν σε ένα δίμηνο. Συνάντηση μέσα στην εβδομάδα και με τους προμηθευτές. Κάθε μεσημέρι στους καταναλωτές η καμπύλη τιμολόγησης για το 24ωρο της επόμενης ημέρας, ώστε να προσαρμόσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωσή τους στις ώρες των χαμηλότερων χρεώσεων.

Την όσο το δυνατόν πιο άμεση κυκλοφορία των πρώτων δυναμικών τιμολογίων ρεύματος, επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε τόσο οι καταναλωτές με «έξυπνους» μετρητές να μπορούν να επωφεληθούν από τις μικρές χονδρεμπορικές τιμές -τις ώρες μεγάλης συμμετοχής των ΑΠΕ- όσο και να περιοριστούν οι περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι, στόχος του ΥΠΕΝ είναι η πρεμιέρα των πορτοκαλί τιμολογίων να γίνει τον Νοέμβριο.

Η ενεργοποίηση της δυναμικής τιμολόγησης αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, των επικεφαλής της ΡΑΑΕΥ και της αρμόδιας Διεύθυνσης Ρύθμισης και Εποπτείας Αγορών Λιανικής και Καταναλωτών, καθώς και της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν να παρουσιαστεί κατ' αρχάς η βασική «αρχιτεκτονική» του Πλαισίου Δυναμικής Τιμολόγησης που καταρτίζει η ΡΑΑΕΥ και το οποίο είναι απαραίτητο για την κυκλοφορία των πορτοκαλί τιμολογίων. Επίσης, ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με παραμέτρους που μένουν προς απόφαση για το Πλαίσιο, ώστε αυτό να οριστικοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι «έξυπνο» μετρητή διαθέτουν αυτή τη στιγμή κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις με μεγάλες καταναλώσεις, οι οποίες θα μπορούν από τον Νοέμβριο να αξιοποιήσουν τα οφέλη των πορτοκαλί τιμολογίων.

Καμπύλη τιμολόγησης

«Στόχος της Αρχής είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αναπτυχθεί να είναι σύμφωνο με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και οι συμβάσεις δυναμικής τιμολόγησης να είναι επωφελείς για τους καταναλωτές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσαρμόσουν την κατανάλωσή τους ανταποκρινόμενοι στα σήματα των τιμών προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα στον λογαριασμό κατανάλωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΡΑΑΕΥ σε ανάρτησή της στο LinkedIn για τη σύσκεψη.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση, οι καταναλωτές που θα συμβληθούν σε πορτοκαλί τιμολόγιο, θα λαμβάνουν κάθε μεσημέρι την καμπύλη τιμολόγησης για την επόμενη ημέρα. Πρακτικά, η καμπύλη αυτή θα δείχνει ποια θα είναι η χρέωση για κάθε ώρα του επόμενου 24ωρου.

Επομένως, γνωρίζοντας πώς θα τιμολογηθούν την επόμενη ημέρα, οι καταναλωτές θα μπορούν να διαχειριστούν την κατανάλωσή τους, «μεταφέροντας» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της τις ώρες με τις χαμηλότερες χρεώσεις. Όπως είναι φυσικό, όσο περισσότερο μπορούν να προσαρμόσουν τη ζήτησή τους για ρεύμα, τόσο περισσότερο θα μπορέσουν να «ξεφουσκώσουν» τους λογαριασμούς τους. Προμηθευτές ρεύματος στην Ευρώπη προσφέρουν έως και τρεις φορές φθηνότερες χρεώσεις, κατά τις ώρες της ημέρας που υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής.

Συνάντηση και με τους προμηθευτές

Στη σύσκεψη αναφέρθηκε επίσης ότι άμεσα -το πιθανότερο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα- στόχος του ΥΠΕΝ είναι να πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τους προμηθευτές. Κι αυτό ώστε οι εταιρείες να ενημερωθούν για τις παραμέτρους εφαρμογής των πορτοκαλί τιμολογίων, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Από τη ΡΑΑΕΥ συμμετείχαν ο Πρόεδρος, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Αντιπρόεδρος του κλάδου Ενέργειας, Δημήτριος Φούρλαρης, και η Διευθύντρια Ρύθμισης Αγορών Λιανικής και Προστασίας Καταναλωτών, Ειρήνη Ιακωβίδου. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΕΔΔΗΕ ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος, Αναστάσιος Μάνος.

Για να γίνει πραγματικότητα το 24ωρο «δελτίο χρεώσεων», οι απόψεις που διατυπώθηκαν στη σύσκεψη συνέκλιναν στο ότι σε πρώτη φάση οι τιμές θα μεταβάλλονται με ωριαία συχνότητα – σε δεύτερο χρόνο, η τιμολόγηση θα αλλάζει ανά 15λεπτο. Για να υπολογιστούν οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς, οι μετρήσεις των (ωριαίων αρχικά) καταναλώσεων, θα διαβιβάζονται από τους «έξυπνους» μετρητές σε μία πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να αποκτήσουν σε αυτές πρόσβαση οι προμηθευτές.

Τα είδη τιμολογίων

Επίσης, για να είναι άμεσα συγκρίσιμα τα ex-ante πορτοκαλί τιμολόγια, η χρέωση θα εξαρτάται αποκλειστικά από την τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας. Κάθε προμηθευτής θα επιλέγει ελεύθερα τον συντελεστή (πολλαπλασιαστή) από τον οποίο θα προκύπτει η τιμή και στον οποίο θα ενσωματώνονται τα υπόλοιπα κόστη καθώς και το κέρδος των εταιρειών. Παράλληλα, θα υπάρξουν και ex-post πορτοκαλί τιμολόγια, οι χρεώσεις των οποίων θα εξαρτώνται από τη Μεσοσταθμική Τιμή Αγοράς.

Όπως είναι γνωστό, σε κάποιο δυναμικό τιμολόγιο θα μπορούν να συμβληθούν όσοι καταναλωτές διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή ρεύματος. Αυτή τη στιγμή, πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις στη μέση τάση, καθώς και για εταιρείες με μεγάλη κατανάλωση στη χαμηλή τάση. Οι καταναλωτές αυτοί αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της συνολικής εγχώριας ζήτησης για ρεύμα – περίπου το 40-45%.

Την ίδια στιγμή, ο ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει να αυξάνει τις παροχές που διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή και που επομένως είναι συμβατές με πορτοκαλί τιμολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διαχειριστής έχει ήδη παραλάβει τους 360.000 «έξυπνους» μετρητές από τον «μίνι» διαγωνισμό που προκήρυξε, ξεκινώντας τις αντικαταστάσεις ισάριθμων αναλογικών «ρολογιών» σε καταναλωτές με μεγάλες καταναλώσεις (σουπερμάρκετ, ενεργοβόρες εταιρείες, κτίρια του Δημόσιου τομέα).

Ως συνέπεια, μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να αυξηθούν στις 650.000 οι παροχές στο δίκτυο που είναι εξοπλισμένες με ψηφιακό «ρολόι», ένας αριθμός που αναλογεί στο 55% της εγχώριας κατανάλωσης. Παροχές που θα δίνουν τη δυνατότητα στους αντίστοιχους καταναλωτές να συμβληθούν σε ένα πορτοκαλί τιμολόγιο. Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται και ο «μεγάλος» διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ, για την αντικατάσταση του συνόλου των 7,5 εκατ. περίπου «ρολογιών» στη χαμηλή τάση. Από το 2025 μέχρι το 2030, θα εγκαθίστανται ετησίως από 800.000 έως 1 εκατ. «έξυπνοι» μετρητές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider