Θεοδωρικάκος: Golden Visa για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up από 1/1/25

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοδωρικάκος: Golden Visa για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up από 1/1/25
Κεντρικός στόχος η σύγκλιση εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων», επεσήμανε ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την τοποθέτησή του.

«Κεντρικός στόχος η σύγκλιση εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων», επεσήμανε ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την τοποθέτησή του στην εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και στον τουρισμό που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μας, σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση».

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 3 δράσεις, κάνοντας λόγο για άμεση χρηματοδότηση βιοτικών επενδύσεων στον βιομηχανικό τομέα με 170 εκατομμύρια ευρώ, ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και για πρόγραμμα δημιουργίας πράσινων πιλοτικών βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εθνική στρατηγική για ενίσχυση της βιομηχανίας

«Στόχος της εθνικής στρατηγικής είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση των εξαγωγών στον βιομηχανικό τομέα και η υλοποίηση ενός σχεδίου ανάπτυξης σε μια σειρά κρίσιμους τομείς», τόνισε.

Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στο επόμενο δίμηνο εγκρίνει χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις που σχετίζονται με αυτούς τους τομείς και συμβάλλουν και στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας με πόρους του RRF.

Επίσης, υλοποιείται πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, το υπουργείο Ανάπτυξης διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 90,4 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενθάρρυνση δημιουργίας και ανάπτυξης πράσινων καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων.

Μείωση της γραφειοκρατίας

«Ο στόχος είναι η μείωση εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις.

Για το σκοπό αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογή σχέδιο μείωσης της γραφειοκρατίας στις πιο χρονοβόρες και κοστοβόρες διοικητικές διαδικασίες του κράτους με δύο τρόπους:

- Με αυστηρή μεθοδολογία μέτρησης
- Με κατάργηση περιττών διαδικασιών

Επέκταση κινήτρων για καινοτομία

«Βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει η οικονομία μας την ανοδική της πορεία, είναι να πραγματοποιήσει ένα ποιοτικό άλμα, με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Απαραίτητη συνθήκη για να το πετύχουμε αυτό είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν», διαμήνυσε σε αυτό το σημείο ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σχετικά με την επέκταση κινήτρων για έρευνα – καινοτομία και εξαγορών – συγχωνεύσεων για πιο παραγωγικές επιχειρήσεις. ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε:

- Νέες περιπτώσεις χορήγησης έκπτωσης για δαπάνες έρευνας / υπερέκπτωση στο 250% όταν συνεργάζονται με start - uρ ή πανεπιστήμια

- Στο 300% όταν οι δαπάνες είναι άνω του 20% του τζίρου

- Στο 315% όταν οι σχετικές δαπάνες υπερβαίνουν τον μέσο όρο της προηγούμενης διετίας

  • Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για εμπορική εκμετάλλευση της ευρεσιτεχνίας με 10% του φόρου εισοδήματος για άλλα 7 χρόνια
  • Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για λεγόμενους angels investors
  • Μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000€ από 125.000€ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.
  • Θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2024 εφαρμόστηκαν σημαντικά επενδυτικά κίνητρα που περιλαμβάνουν:

- Τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% σε 0,2% με ετήσιο κόστος 22 εκατ. ευρώ.
- Τη μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών με ετήσιο κόστος 21 εκατ. ευρώ.
- Την κατάργηση του φόρου τόκων για τα κρατικά ομόλογα με ετήσιο κόστος 7 εκατ. ευρώ.

Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις

«Από τον Απρίλιο του 2024 αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω τα κριτήρια για τη χορήγηση Golden Visa. Σήμερα, ισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησης Golden visa για εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα. Αυτός ο θεσμός επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις», ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα:

- Από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή golden visa για επένδυση ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Υπεβλήθη το αίτημα επέκτασης του Ηρακλή κατά 1 δισ. - Άνοδος 900 εκατ. στο πρόγραμμα επενδύσεων 2024

Παπαθανάσης: Διπλό αίτημα για δόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Νοέμβριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider