ΗΠΑ: Οριακή άνοδος στις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Οριακή άνοδος στις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο
Οι λιανικές πωλήσεις αποτελούν μεγάλο μέρος των καταναλωτικών δαπανών και προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για την ισχύ της οικονομίας. 

Απροσδόκητη αλλά οριακή άνοδος παρατηρήθηκε στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ τον Αύγουστο, χάρη κυρίως στις διαδικτυακές αγορές, με τα στοιχεία να δείχνουν σχετικά ανθεκτική ζήτηση των νοικοκυριών στα μέσα του τρίτου τριμήνου παρά το γεγονός ότι οι προσλήψεις και η αύξηση των μισθών δείχνουν σημάδια συγκράτησης

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 0,1%, έναντι πρόβλεψης για μείωση κατά 0,3% και μετά από αύξηση κατά 1% τον Ιούλιο. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και της βενζίνης, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,2% (έναντι 0,4% τον Ιούλιο) και παρουσίασαν ρυθμό ανόδου για 4ο συναπτό μήνα. 5 από τις 13 κατηγορίες του λιανεμπορίου κινήθηκαν ανοδικά, ενώ άλλες -όπως τα ηλεκτρονικά είδη και οι συσκευές- τα είδη ένδυσης και τα έπιπλα, υποχώρησαν.

Παράλληλα, οι εισπράξεις από τα πρατήρια βενζίνης μειώθηκαν 1,2% έναντι ανόδου 0,5% τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 2,1% τους τελευταίους 12 μήνες κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από την πανδημία, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 3,6% ετησίως.

Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed των ΗΠΑ, τα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης μια οικονομία σε σταθερή βάση, καθώς συζητούν πόσο θα μειώσουν τα επιτόκια την Τετάρτη. Σύμφωνα με διεθνή μέσα, οι λιανικές πωλήσεις αποτελούν ένα ακόμη δείγμα πως οι καταναλωτικές δαπάνες αν και συγκρατημένες, παραμένουν ανθεκτικές, ειδικά από την στιγμή που η αμερικανική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα και η ανεργία αυξάνεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Η τροπική καταιγίδα Γκόρντον σχηματίζεται κοντά στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου

TikTok: Αντισυνταγματικός ο νόμος που υποχρεώνει την ByteDance να πουλήσει την εφαρμογή στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Κυρώσεις και απαγόρευση χορήγησης βίζας σε Γεωργιανούς για την καταστολή διαδηλώσεων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider