Στα 11,67 λεπτά ανά kWh μειώνεται η τιμή του πράσινου τιμολογίου της ΔΕΗ τον Απρίλιο, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, σημειώνοντας πτώση κατά 24,6%. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα η τιμή του ειδικού προϊόντος ήταν 15,48 λεπτά ανά kWh.
Για μηνιαίες καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 500 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 12,874 λεπτά ανά kWh. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αποκλιμάκωση ανέρχεται σε 19%, καθώς η τιμή τον προηγούμενο μήνα ήταν 15,962 λεπτά ανά kWh. Στις νέες ζώνες χαμηλής χρέωσης, η τιμή του Γ1Ν πράσινου τιμολογίου μειώνεται σε 8,57 λεπτά ανά kWh και έτσι οι πελάτες της ΔΕΗ που έχουν διζωνικούς μετρητές, μπορούν να επωφελούνται από επιπλέον χαμηλότερες τιμές κατά 27% τις ώρες χαμηλότερης χρέωσης.
Στις παραπάνω τιμές ενσωματώνεται η πολύ μεγάλη μείωση του χονδρεμπορικού κόστους που καταγράφηκε μέσα στον Μάρτιο. Πιο συγκεκριμένα, η χονδρεμπορική αγορά έκλεισε τον προηγούμενο μήνα στα 105,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καταγράφοντας βουτιά κατά 31%. Τον Φεβρουάριο η χονδρεμπορική τιμή είχε διαμορφωθεί στα 154,09 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η κατακόρυφη πτώση της χονδρικής αφορά αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της θετικής επίπτωσης που έχει στις τιμές η υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ. Κι αυτό γιατί πίσω από τη βουτιά της αγοράς βρίσκεται το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες τον προηγούμενο μήνα είχαν ως συνέπεια οι ανανεώσιμες πηγές να πρωταγωνιστήσουν στο ενεργειακό μίγμα, περιορίζοντας παράλληλα τη ζήτηση για ρεύμα.
Ενδεικτικά, μέχρι και την Παρασκευή, 21 Μαρτίου, η «πράσινη» συμμετοχή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας άγγιζε το 60%, όταν τον Φεβρουάριο είχε συγκρατηθεί στο 33% - λόγω παρατεταμένης συννεφιάς και άπνοιας. Ως συνέπεια, οι θερμικές μονάδες περιορίζονταν στο 38,5%, όταν τον προηγούμενο μήνα είχαν αγγίξει το 55%.
Όταν λόγω καιρικών συνθηκών ή υψηλής ζήτησης «κυριαρχεί» το αέριο, τότε οι χονδρεμπορικές τιμές εκτινάσσονται – καθώς οι διεθνείς τιμές του καυσίμου κινούνται σε υπερδιπλάσια επίπεδα από ό,τι πριν από την ενεργειακή κρίση. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει ανάγλυφα ότι έχουμε μπει για τα καλά σε μία περίοδο με πολύ ακραία σκαμπανεβάσματα των χονδρεμπορικών τιμών - οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα φτάνουν μέχρι και σε κατάρρευση την άνοιξη και το φθινόπωρο, ενώ θα κινούνται σε υψηλά επίπεδα κυρίως στην «καρδιά» του χειμώνα και το καλοκαίρι. Σκαμπανεβάσματα που θα εξομαλυνθούν σε κάποιο βαθμό με την «έλευση» των μονάδων αποθήκευσης και, σε δεύτερο χρόνο, με την ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, η αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής του Μαρτίου αποτυπώνεται και στις τιμές που θα δουν οι Έλληνες πολίτες στους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου, διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες» που προεξοφλούσαν σταθερές ή αυξημένες τιμές ρεύματος.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξοικειωθούν οι καταναλωτές με τον τρόπο υπολογισμού της τελικής τιμής ανά μήνα. Η τιμή του ρεύματος είναι ευθέως ανάλογη με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής, καθώς και τις διεθνείς εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Συνεπώς, οι πτωτικές προβλέψεις που επιβεβαιώθηκαν αυτόν τον μήνα δεν προδικάζουν απαραίτητα την εξέλιξη για τον επόμενο. Οι αυξομειώσεις των τιμών είναι μια νέα, ευρωπαϊκή πραγματικότητα, την οποία πρέπει να αναγνωρίσουμε. Σε μια αγορά με πολλές, διαφορετικές επιλογές.
«Η κυβέρνηση, όπως και στο παρελθόν, παρακολουθεί τις παραπάνω διακυμάνσεις και παρεμβαίνει διορθωτικά, αποκαθιστώντας ουσιαστικά την ισορροπία στις τιμές ρεύματος», καταλήγουν οι πηγές του ΥΠΕΝ.