Goldman Sachs: Τι θα πράξει η Fed στα επιτόκια - Αφήνει πίσω πληθωρισμό, εστιάζει σε αγορά εργασίας

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Τι θα πράξει η Fed στα επιτόκια - Αφήνει πίσω πληθωρισμό, εστιάζει σε αγορά εργασίας
«Φωτιά» έχουν πάρει τα στοιχήματα σχετικά με το μέγεθος της πρώτης τάξεως κίνηση της Fed στα επιτόκια, εκκινώντας τον κύκλο χαλαρώσης της νομισματικής της πολιτικής.

«Φωτιά» έχουν πάρει τα στοιχήματα σχετικά με το μέγεθος της πρώτης τάξεως κίνηση της Fed στα επιτόκια που εκκινεί τον κύκλο χαλαρώσης της νομισματικής της πολιτικής.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs προκρίνουν μια μείωση 25 μονάδων βάσης, έναντι 50 μονάδων βάσης που τιμολογεί η αγορά ομολόγων, με δύο ακόμη μειώσεις αντίστοιχου μεγέθους το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, οδηγώντας έτσι τα επιτόκια στο 3,25% - 3,5% μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Αν και θεωρούν πως μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης (στη σημερινή συνεδρίαση) θα αποτελούσε μια λογική, προληπτική περισσότερο, απάντηση έναντι της περαιτέρω εξασθένισης της αγοράς εργασίας, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν αναφερθεί στην αρκετά «dovish» αγορά ομολόγων που τιμολογεί μειώσεις επιτοκίων μεταξύ 25 - 50 μονάδων βάσης για μια σειρά συνεδριάσεων, γεγονός που μειώνει επίσης τα επιτόκια δανεισμού σήμερα.

Η τροχιά αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού διατηρείται και αναμένεται να ξεπεράσεις τις εκτιμήσεις Ιουνίου της FOMC. Οι υψηλότερες μετρήσεις στην αρχή του έτους δείχνουν όλο και περισσότερο προς μια σύντομη εποχικότητα παρά για μια επανεπιτάχυνση. Ως εκ τούτου, βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης θα είναι η ξεκάθαρη στροφή της Fed προς την αγορά εργασίας έναντι του πληθωρισμού, προηγουμένως.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για τις ΗΠΑ, Jan Hatzius, δεν εκφράζει ανησυχία για το πλαίσιο της αγοράς εργασίας αλλά και ευρύτερα της αμερικανικής οικονομίας, καθώς οι απολύσεις παραμένουν χαμηλές και οι θέσεις εργασίας παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, το ΑΕΠ αυξάνεται με έναν «υγιή» ρυθμό και δεν υπήρξαν μεγάλα αρνητικά «σοκ».

Αντιθέτως, όπως σημειώνει ο ίδιος, η όποια εξασθένισης της αγοράς εργασίας φαίνεται να αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την πρόκληση της απορρόφησης της αυξημένης αύξησης της προσφοράς εργασίας που οφείλεται στο κύμα μετανάστευσης, το οποίο πλέον επιβραδύνεται αρκετά απότομα. Ακόμα κι έτσι, η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας έχει επίσης επιβραδυνθεί και αποτελεί ένα αρκετά δύσκολο ερώτημα εάν η ζήτηση εργασίας θα αποδειχθεί αρκετά ισχυρή ώστε να απορροφήσει πλήρως τους νεοεισερχόμενους και να σταματήσει την αργή αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Ώστε να αντικατοπρίζει αυτή τη μετατόπιση της διαχείρισης κινδύνων, η FOMC πιθανότατα θα αναθεωρήσει τη δήλωσή της ώστε περάσει ένα πιο σίγουρο μήνυμα ως προς την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, θα περιγράψει τους κινδύνους για τον πληθωρισμό και την απασχόληση ως πιο ισορροπημένους και θα τονίσει εκ νέου τη δέσμευσή της για διατήρηση της μέγιστης απασχόλησης. Η επικοινωνιακή γραμμή ως προς το «χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος» των μελλοντικών προσαρμογών των επιτοκίων θα καθιστούσε σαφές ότι είναι δυνατές μεγαλύτερες μειώσεις.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, το dot plot θα συνεπάγεται τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, ακολουθούμενες από τριμηνιαίες μειώσεις προς τα επίπεδα των 4,625% - 3,625% - 2,875% - 2,875% στα τέλη 2024 - 2027, αν και περισσότεροι αξιωματούχοι αναμένεται θα κινηθούν προς τη γραμμή των 100 και άνω μειώσεων των επιτοκίων το επόμενο έτος σε σχέση με τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Αν η FOMC πραγματοποιήσει μια μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, οι αναλυτές του οίκου θα ανέμεναν μια μέση μείωση κατά 100 μονάδες βάσης φέτος (δηλαδή ακόμη 25 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις). Οι οικονομικές προβλέψεις πιθανότατα θα δείξουν μια υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ το 2024 σε σχέση με τον Ιούνιο, μια υψηλότερη τροχιά στο ποσοστό ανεργίας και μια περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Tupperware: Υπέβαλε και επίσημα αίτηση πτώχευσης

efood local: Τα σχέδια της efood για τη μικρή λιανική και τα νέα καταστήματα που έρχονται

Deutsche Bank: Οι 5 λόγοι για να είναι αισιόδοξες οι αγορές παρά την πρόσφατη αστάθεια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider