Η «Μαύρη Δευτέρα» της 5ης Αυγούστου είχε ταρακουνήσει για τα καλά την Wall Street και όχι μόνο, ωστόσο και οι τρεις βασικοί δείκτες είχαν καταγράψει θετική μηνιαία επίδοση. Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε πολύ μουδιασμένα για τις αγορές, ωστόσο μόλις χθες ο Dow Jones σκαρφάλωσε σε νέα επίπεδα - ρεκόρ όλων των εποχών, καθώς η χρηματαγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), κατά την οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πολυσυζητημένη μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2020.
Οι επενδυτές δεν συμπαθούν την αστάθεια, ωστόσο η Deutsche Bank τονίζει πως παρά αυτά τα σκαμπανεβάσματα, υπάρχουν τα σημάδια που δείχνουν πως η αγορά θα πρέπει να βλέπει τα πράγματα θετικά, όπως αναφέρει το MarketWatch.
«Μην φοβάστε» αναφέρει συγκεκριμένα, ο Χένρι Άλεν, στρατηγικός αναλυτής macro της Deutsche Bank, τονίζοντας πως υπάρχουν πέντε λόγοι για να είστε αισιόδοξοι για τις αγορές.
Πρώτον, η Federal Reserve πρόκειται να ξεκινήσει έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, και όταν αυτό οδηγεί σε μια ήπια οικονομική προσγείωση, «ιστορικά αυτό αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό για τις αγορές», τονίζει ο 'Αλεν.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τον S&P 500 όταν υπήρχαν κύκλοι μείωσης των επιτοκίων σε εποχές ύφεσης και όταν δεν υπήρχε ύφεση. «Δείχνει πώς το μακροοικονομικό υπόβαθρο θα είναι ο μεγαλύτερος καθοριστικός παράγοντας για τις μετοχές των ΗΠΑ από εδώ και πέρα», επισημαίνει ο Άλεν.
Δεύτερον, τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα συνεχίζουν να δείχνουν πως απομακρύνεται η ύφεση. Στις ΗΠΑ, σημειώνει ο Άλεν, τα στοιχεία μισθοδοσίας εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων συνεχίζουν να δείχνουν σταθερή ανάπτυξη «και ήταν πάντα πιθανό να υπάρξει ομαλοποίηση σε μια νέα σταθερή κατάσταση μετά την ανάκαμψη της πανδημίας». Επιπλέον, η πτώση των τιμών της βενζίνης θα προσφέρει στήριξη στους καταναλωτές.
Επίσης, η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι τόσο θλιβερή όσο πιστεύουν ορισμένοι, με τον σύνθετο δείκτη των υπευθύνων αγορών για την ευρωζώνη να παρουσιάζει επέκταση για έξι συνεχόμενους μήνες.
Στη συνέχεια, η προοπτική περικοπών των επιτοκίων της Fed έχει ήδη χαλαρώσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει επίσης να μειώνουν το κόστος δανεισμού, κάτι που συνολικά θα βοηθήσει στη βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Η πραγματική απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει πέσει κάτω από το 1,60, το χαμηλότερο σε περισσότερο από ένα χρόνο. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ έχουν πέσει σχεδόν σε χαμηλά 18 μηνών, ενώ τα πιστωτικά περιθώρια παραμένουν «σφιχτά» στα πρότυπα της τελευταίας δεκαετίας, αναφέρει ο Άλεν, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα υψηλά επιτόκια της Fed τελευταία δεν έχουν «πληγώσει» σημαντικά τους εταιρικούς ισολογισμούς.
Τέταρτον, τα risk assets έχουν αποδειχθεί εντυπωσιακά ανθεκτικά σε διάφορους κραδασμούς φέτος. Ο Άλεν παρατηρεί ότι από τότε που ο S&P 500 ξεκίνησε το τελευταίο του ράλι τον Οκτώβριο του 2023, έχει ανακάμψει γρήγορα από τυχόν υποχωρήσεις και εκρήξεις αστάθειας, όπως αυτές που προκαλούνται από γεωπολιτικές εντάσεις και την ανάπτυξη στις αρχές Αυγούστου και τον φόβο μεταφοράς εμπορίου.
«Το γεγονός ότι οι αγορές ήταν τόσο εύρωστες, ακόμη και σε στιγμές σοβαρής δυσκολίας, υποδηλώνει ότι η υποκείμενη μακροοικονομική ιστορία εξακολουθεί να είναι πολύ θετική, ιδιαίτερα καθώς φέτος ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται χωρίς εμφανή σημάδια ύφεσης», δηλώνει ο Άλεν.
Τέλος, ο πέμπτος λόγος σύμφωνα με την Deutsche Bank είναι πως, καθώς ο εποχικά ήπιος Σεπτέμβριος συνεχίζεται, η αγορά μπορεί να αρχίσει να κοιτάζει το τέταρτο τρίμηνο, το οποίο ήταν ιστορικά μία από τις ισχυρότερες περιόδους για τις μετοχές. Πράγματι, οι τελευταίοι τρεις μήνες του έτους παρείχαν καλύτερη απόδοση για τον S&P 500 από οποιοδήποτε άλλο τρίμηνο του 21ου αιώνα, χάνοντας έδαφος μόνο σε ένα από τα τελευταία έντεκα τρίμηνα.