Offshore αιολικά: Ξεμπλόκαραν οι περιοχές εγκατάστασης σε Σητεία και Γυάρο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Offshore αιολικά: Ξεμπλόκαραν οι περιοχές εγκατάστασης σε Σητεία και Γυάρο
Δεκτή από το υπουργείο Πολιτισμού η αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Επισφραγίστηκε και επίσημα η παραμονή στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων των υποψήφιων θαλάσσιων ζωνών στη Γυάρο και ανοικτά της Σητείας («Κρήτη 1»), καθώς δημοσιεύθηκε η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (έπειτα από εισήγηση του ΚΑΣ), με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η αίτηση θεραπείας γίνεται αποδεκτή «καθώς από τη χωροθέτηση:
α) της ΠΟΑΥΑΠ (Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων) "Κρήτη 1" βορείως του όρμου Ζάκρου, σύμφωνα με τα φωτορρεαλιστικά σχέδια που προσκομίστηκαν από την ΕΔΕΥΕΠ, και
β) της ΠΟΑΥΑΠ Κέας-Γυάρου δυτικά της νήσου Γυάρου, δεν προκύπτει άμεση ή έμμεση βλάβη επί του αρχαιολογικού χώρου της Ζάκρου και του ιστορικού τόπου της Γυάρου».

Επίσης, η έγκριση δίδεται με τους εξής όρους:

1. Για την ΠΟΑΥΑΠ Κρήτη 1 η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών να ακολουθεί όσο το δυνατόν πιο πιστά την προτεινόμενη από την ΕΔΕΥΕΠ πρόταση χωροθέτησης προς τον Κάβο Πλάκο και σε απόσταση 9 χλμ. από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου Ζάκρου, προκειμένου να μην υπάρχει ορατότητα από το ανακτορικό συγκρότημα.

2. Η χωροθέτηση της ΠΟΑΥΑΠ Κέας-Γυάρου να γίνει δυτικά της νήσου. Υπενθυμίζεται ότι με την αρχική απόφαση του ΥΠΠΟ, για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Προγράμματος, έμπαινε μπλόκο στις δύο παραπάνω περιοχές, όπως και στην παραχώρηση «Κρήτη 2α και 2β» (στην ευρύτερη περιοχή της Ελούντας). Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το «όχι» του υπουργείου Πολιτισμού οφειλόταν σε «λόγους προστασίας των εγκείμενων μνημείων και θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Η «επόμενη ημέρα» μετά τη διακρατική συμφωνία

Αττική Οδός: «Ανοιχτή» η παράδοση της υποδομής στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τον Οκτώβριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider