Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται το «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η μόνη εκκρεμότητα που απομένει είναι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποδοχή των αιτήσεων. Η εκκρεμότητα αυτή αναμένεται να διευθετηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε μέσα στον Οκτώβριο «να βγει στον αέρα» το πρόγραμμα προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως έχει γράψει το insider.gr, η δράση έχει αλλάξει στόχευση από το ΥΠΕΝ, καθώς πλέον πρόκειται να επιδοτηθεί αποκλειστικά η εγκατάσταση μπαταριών από τους δικαιούχους. Στόχος είναι με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, αξιοποιώντας τις μεγάλες διακυμάνσεις που παρατηρούνται μέσα στο 24ωρο στις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά.
Όπως είναι γνωστό, το χονδρεμπορικό κόστος κινείται σε χαμηλά επίπεδα το μεσημέρι – όταν στο ενεργειακό μίγμα κυριαρχούν οι ΑΠΕ, με την κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών. Έτσι, μία μπαταρία θα μπορεί να αποθηκεύει αυτές τις ώρες ενέργεια χαμηλού κόστους στην μπαταρία, ώστε να την αξιοποιήσει κάποια άλλη στιγμή μέσα στο 24ωρο.
Κάλυψη από «πράσινο» ρεύμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είναι η κατεύθυνση της Κομισιόν για ανάλογα επιδοτούμενα προγράμματα, η ένταξη στο πρόγραμμα θα πρέπει παράλληλα να εξασφαλίζει στους δικαιούχους μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος κατά 30%. Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει παράλληλα να μειώσουν κατά ένα μίνιμουμ ποσοστό την ενέργεια που καταναλώνουν από το δίκτυο – ποσοστό που θα καθορίζεται στον Οδηγό του προγράμματος.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως μία επιχείρηση θα πρέπει παράλληλα να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό (χωρίς επιδότηση) για αυτοπαραγωγή, δηλαδή ένα σύστημα το οποίο θα λειτουργεί με net-billing. Μία εναλλακτική λύση θα είναι η σύναψη διμερούς σύμβασης με ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ («πράσινο» PPA) -και πάλι χωρίς επιδότηση- ώστε να καλύπτει μέρος των αναγκών της με «πράσινο» ρεύμα.
Υπενθυμίζεται ότι, στην αρχική του εκδοχή, το «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις» προέβλεπε την επιδότηση ηλιακών συστημάτων μηδενικής έγχυσης – και μάλιστα χωρίς απαραίτητα να συνοδεύονται από μπαταρίες. Η αλλαγή πλεύσης από το ΥΠΕΝ, που έγινε στην πορεία, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η επέλαση των ΑΠΕ καθιστά επιτακτική την όσο πιο άμεση διείσδυση των μονάδων αποθήκευσης στο σύστημα.
Κι αυτό η αποθήκευση αποτελεί το μοναδικό άμεσο «αντίδοτο» στις παρενέργειες που έχει φέρει το υψηλό μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών το φθινόπωρο και την άνοιξη (όταν είναι μικρή η κατανάλωση), δηλαδή τις μηδενικές ή και αρνητικές χονδρεμπορικές τιμές, καθώς και τις περικοπές ΑΠΕ.
Μπαταρίες 500-600 MW
Έτσι, κρίθηκε απαραίτητο το κονδύλι να χρησιμοποιηθεί ως «όχημα» για την ενίσχυση της αποθήκευσης. Με τα 160 εκατ. ευρώ του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν μπαταρίες συνολικής ισχύος 500-600 MW από επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι, για την ενίσχυση της αποθήκευσης, το ΥΠΕΝ προωθεί επίσης την προσθήκη μπαταριών σε ώριμα φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και τη fast-track αδειοδότηση αυτόνομων μπαταριών – και στις δύο περιπτώσεις, χωρίς κάποιου είδους ενίσχυση.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες παραμέτρους του προγράμματος, αυτές αναμένεται να παραμείνουν ίδιες με τον αρχικό σχεδιασμού του «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις». Έτσι, η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει μέσω κριτηρίων, όπως τον βαθμό στον οποίο οι ενεργειακές δαπάνες επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος τους. Παράλληλα, αναμένεται να διατηρηθεί ο επιμερισμός του συνολικού προϋπολογισμού, ώστε να ωφεληθούν εταιρείες όλων των μεγεθών.