Αττική Οδός: Τι προβλέπει η νέα σύμβαση για διόδια και αναπροσαρμογές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αττική Οδός: Τι προβλέπει η νέα σύμβαση για διόδια και αναπροσαρμογές
Διόδια 2,5 ευρώ ανά διέλευση ΙΧ για τα πρώτα 5 έτη, από 2,8 ευρώ που είναι σήμερα, αλλά και πιθανή αύξηση τελών διέλευσης σε ώρες αιχμής μετά από πέντε χρόνια, εφόσον κριθεί απαραίτητο, τυχόν επιπλέον ανάπτυξη και νέων σταθμών, προβλέπει, μεταξύ άλλων, η νέα 25ετής παραχώρηση που αναλαμβάνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Διόδια 2,5 ευρώ ανά διέλευση ΙΧ για τα πρώτα 5 έτη, από 2,80 ευρώ που είναι σήμερα, αλλά και πιθανή αύξηση τελών διέλευσης σε ώρες αιχμής μετά από πέντε χρόνια, εφόσον κριθεί απαραίτητο, αυτόματη μετάπτωση των κατόχων e-pass, χωρίς το τοπίο να είναι ξεκάθαρο ως προς την τιμολόγηση, διαφοροποιημένα διόδια για τα φορτηγά, ανάλογα με την παλαιότητα τους, τυχόν επιπλέον ανάπτυξη και νέων σταθμών, προβλέπει, μεταξύ άλλων, η σύμβαση παραχώρησης για τη νέα Αττική Οδό (25ετούς διάρκειας με παραχωρησιούχο από τις 6 Οκτωβρίου τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή προς κύρωση.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, προβλέπεται και η δυνατότητα εισαγωγής στο Χρηματιστήριο. Ρητώς ορίζεται, επίσης, ότι ο νέος παραχωρησιούχος δεν καθίσταται διάδοχος του προηγούμενου και των υπεργολάβων της εταιρίας και δε μεταβιβάζονται σε αυτόν δικαιώματα και υποχρεώσεις της «Αττική Οδός Α.Ε». Επίσης, εντός της πρώτης 5ετίας η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί αν μεταβιβάσει σε τρίτους έως το 49% του μετοχικούς κεφαλαίου της εταιρείας παραχώρησης.

Τα διόδια και οι αναπροσαρμογές

Έως τις 6 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σειρά προϋποθέσεων. Η σύμβαση προβλέπει μείωση των διοδίων από 2,8 σε 2,5 ευρώ από τις 6 Οκτωβρίου, την ημέρα που θα γίνει η παράδοση του αυτοκινητοδρόμου από το Ελληνικό Δημόσιο στον παραχωρησιούχο. Η μείωση αφορά τις εξής κατηγορίες οχημάτων: επιβατικά (Ι.Χ.), ελαφρά εμπορικά οχήματα και αυτοκίνητα με τροχόσπιτα.

Η διαφοροποίηση, μετά την πρώτη 5ετία, θα προκύψει εφόσον για μια ορισμένη περίοδο, σε συγκεκριμένα τμήματά της, η μέση ωριαία ταχύτητα στην Αττική Οδό μειωθεί κάτω από 45 χλμ. ανά ώρα για 30 ημέρες εντός περιόδου έξι συνεχόμενων μηνών, της θερινής περιόδου (15/6-31/8) μη συμπεριλαμβανομένης, σε τουλάχιστον τρία από τα τέσσερα κατωτέρω τμήματα του Αυτοκινητοδρόμου, μεταξύ ανισόπεδων κόμβων: Δουκίσσης Πλακεντίας - Αθηνών - Λαμίας, Παπάγου - Αγίας Παρασκευής, Φυλής - Αθηνών - Λαμίας, Λεονταρίου - Δουκίσσης Πλακεντίας. Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από το δημόσιο, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του ανεξάρτητου μηχανικού, καθώς και να ενημερωθεί σχετικά η DGMove.

Η διαφοροποίηση θα προβλέπει κλιμακωτές ανατιμήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, τα οποία άλλωστε ήδη παρατηρούνται σε συγκεκριμένα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου. Ο ανάδοχος μπορεί να προτείνει την καθιέρωση διαφοροποιημένου διοδίου, ανά χρονικά διαστήματα εντός της ημέρας, πχ ώρες αιχμής και μη, ή ανά ημέρες π. καθημερινές, Σαββατοκύριακα ή αργίες, ή ακόμα και ανά σταθμούς διοδίων. Ο παραχωρησιούχος μπορεί να αναπροσαρμόζει τα διόδια την 1η Ιανουαρίου κάθε ημερολογιακού έτους και οφείλει να ειδοποιεί το Δημόσιο και να δημοσιεύει τα νέα τέλη τα οποία πρόκειται να χρεωθούν το νωρίτερο ένα μήνα πριν.

Ο παραχωρησιούχος δικαιούται να θεσπίσει σύστημα εκπτώσεων στα Διόδια Τέλη ή ειδικών μειωμένων τελών διοδίων για συχνή ή καθημερινή χρήση ή για οποιαδήποτε άλλη ειδική κατηγορία χρηστών.

Για τα οχήματα που περνούν από τα διόδια χωρίς να πληρώνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο παραχωρησιούχος θα πρέπει να υποβάλει βεβαίωση μη καταβολής και ευκρινή φωτογραφία της πινακίδας του με επισημείωση του χρόνου διέλευσης. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών, από τη σχετική του αίτηση, η αρμόδια αρχή οφείλει να εκδίδει βεβαίωση για τα στοιχεία του υπόχρεου, ώστε να ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του οχήματος η καταβολή του διοδίου και της αστικής ποινής που αντιστοιχεί στο 20πλάσιο της τιμής του.

Επενδύσεις και επιπλέον έσοδα 7,5% για το δημόσιο

Πέραν του εφάπαξ οικονομικού ανταλλάγματος, ύψους 3,27 δισ. ευρώ, θα αποδίδει ετησίως στο ΤΑΙΠΕΔ ποσοστό 7,5% επί των πάσης φύσεως εσόδων από την εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου, ενώ κατά τη διάρκεια της παραχώρησης θα υλοποιήσει επενδύσεις και δαπάνες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ύψους 380 εκατ. ευρώ.

Περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για τη διασφάλιση της επαρκούς συντήρησης, της εύρυθμης λειτουργίας του οδικού άξονα και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Ο παραχωρησιούχος θα αξιολογείται κάθε δύο έτη, αλλά και μεμονωμένα, επί των βασικών δεικτών απόδοσης (KPIs). Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης των στόχων προβλέπεται η επιβολή χρηματικών ποινών και άλλες κυρώσεις ανάλογα με την υστέρηση στην προβλεπόμενη επίδοση.

Ο παραχωρησιούχος προβλέπεται να πληρώσει εγγύηση καλής εκτέλεσης 80 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεσμεύεται να καταβάλλει στην παραχωρησιούχο εταιρεία που είναι η Αττική οδός ως δεσμευτική επένδυση το ποσό των 671, 7 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα 494 εκατομμύρια θα είναι το μετοχικό κεφάλαιο και τα 174,6 το δευτερογενές χρέος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το χαρτί των φωτοβολταϊκών - Κληρώνει η Εθνική - Πιο δροσερές μέρες

Τράπεζες: Τα «φώτα» στο placement της Εθνικής – Ακολουθεί η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank

Επιδότηση για μπαταρίες: Νέο κονδύλι 160 εκατ. από τα φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις - Τον Οκτώβριο οι αιτήσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider