Τράπεζες: Τα «φώτα» στο placement της Εθνικής – Ακολουθεί η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Τα «φώτα» στο placement της Εθνικής – Ακολουθεί η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank
...
Οι δύο τελευταίες εκκρεμότητες στον τραπεζικό χάρτη κλείνουν μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Στόχος να ανοίξει σήμερα το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Η προσέλευση επενδυτών αναμένεται να καταρρίψει ρεκόρ. Εν αναμονή των ανακοινώσεων του ΤΧΣ για τη διαδικασία.

Στραμμένοι στο placement της Εθνικής Τράπεζας είναι οι προβολείς αυτή την εβδομάδα, με τον Οκτώβριο που μπαίνει αύριο να είναι ο μήνας που θα κλείσει τραπεζικές εκκρεμότητες, καθώς θα ολοκληρωθεί και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Σήμερα ή αύριο θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας (91.471.515 μετοχές) από το εναπομείναν ποσοστό στην κατοχή του ΤΧΣ (18,39%). Μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις του διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου με τον σύμβουλο, JP Morgan, μέσα στο Σαββατοκύριακο, στόχος είναι το βιβλίο προσφορών να ανοίξει σήμερα. Αυτό θα κριθεί, όμως, από το πότε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα δώσει την έγκρισή της στο Ενημερωτικό. Αν τελικώς το βιβλίο ανοίξει σήμερα, τότε νωρίς, πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου, το ΤΧΣ θα εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα γνωστοποιεί όλες τις λεπτομέρειες της συναλλαγής. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών, με μέγιστη την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου (7,844 ευρώ) και κατώτατη τιμή τον μέσο όρο της τιμής της μετοχής το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Η προσέλευση επενδυτών στο placement της Εθνικής αναμένεται να καταρρίψει ρεκόρ, καθώς, όπως αποκάλυψε το insider.gr, ήδη από τη διαδικασία του wall crossing οι προσφορές έφτασαν στα 3 δισ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. στο προηγούμενο placement μετοχών της ΕΤΕ, τον περασμένο Νοέμβριο. Το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών απορρέει από το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα έχει να παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ελκυστικό growth story και επιπλέον, το ποσοστό που θα διατηρήσει στην κατοχή του το Δημόσιο θα έχει επενδυτικό χαρακτήρα, χωρίς δικαίωμα άσκησης βέτο. Η σημαντική υπερκάλυψη της προσφοράς μετοχών ΕΤΕ αναμένεται να οδηγήσει και σε πολύ μικρό discount στην τιμή διάθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι το placement διοργανώνει ο σύμβουλος διάθεσης JP Morgan με συνδιοργανωτές για το διεθνές βιβλίο τις Morgan Stanley, Goldman Sachs και UBS. Την ομάδα των αναδόχων συμπληρώνουν οι BofA, Citigroup, Deutsche Bank και BNP και από ελληνικής πλευράς οι Euroxx και Axia. Το ελληνικό βιβλίο θα «τρέξουν» οι NBG Securities και Euroxx. Όπως είχε γράψει το insider.gr, η συνδυασμένη προσφορά μετοχών σε Ελλάδα και εξωτερικό θα προβλέπει ότι τουλάχιστον 15% της έκδοσης θα πάει σε retail επενδυτές.

Το placement της Εθνικής Τράπεζας θα δώσει τη σκυτάλη στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της νέας (μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια) Attica Bank. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προβλέπει την έγκριση του Ενημερωτικού στις 4 Οκτωβρίου, την αποκοπή του δικαιώματος στην ΑΜΚ στις 8 Οκτωβρίου, στις 11 Οκτωβρίου την έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στην ΑΜΚ και των μετοχών μετά το reverse split (100 μετοχές συνενώνονται σε 1, έτσι ώστε ο αριθμός μετοχών της Τράπεζας να μειωθεί από τα 53 εκατομμύρια σε 530.000), την ολοκλήρωση της άσκησης των δικαιωμάτων στην αύξηση κεφαλαίου στις 24 Οκτωβρίου και στις 31 Οκτωβρίου την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Οκτώβριο με Νοέμβριο θα είναι η περίοδος άσκησης των warrants που θα εκδοθούν επίσης, καθώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών κατά 672,1 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και με έκδοση δικαιωμάτων κτήσης κατά 62,9 εκατ. ευρώ. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών από τα warrants θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το χαρτί των φωτοβολταϊκών - Κληρώνει η Εθνική - Πιο δροσερές μέρες

Αττική Οδός: Τι προβλέπει η νέα σύμβαση για διόδια και αναπροσαρμογές

Επιδότηση για μπαταρίες: Νέο κονδύλι 160 εκατ. από τα φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις - Τον Οκτώβριο οι αιτήσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider