Αέριο: Αποκτούν «χρώμα» τα τιμολόγια – Δημοσίευση όλων των μηνιαίων τιμών στο σάιτ της ΡΑΑΕΥ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Αποκτούν «χρώμα» τα τιμολόγια – Δημοσίευση όλων των μηνιαίων τιμών στο σάιτ της ΡΑΑΕΥ
Παρεμβάσεις ανάλογες με τα μέτρα στα τιμολόγια ηλεκτρισμού προωθεί η ΡΑΑΕΥ, όπως ενημέρωσε η ΡΑΑΕΥ τους προμηθευτές σε χθεσινή σύσκεψη. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ρύθμισης κι Εποπτείας Αγορών Λιανικής και Καταναλωτών της ΡΑΑΕΥ, τα τιμολόγια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αποκτήσουν κίτρινη ή μπλε χρωματική σήμανση (ανάλογα με το αν είναι κυμαινόμενα ή σταθερά), ενώ υποχρεωτικά οι εταιρείες θα δημοσιεύουν στις ιστοσελίδες τους τις χρεώσεις όλων των προϊόντων τους. Η συγκεντρωτική λίστα των τιμών θα αναρτάται σε μηνιαία βάση από τη Ρυθμιστική Αρχή και στο invoices.rae.gr, όπως συμβαίνει από τις αρχές του έτους για το ρεύμα.

Η ενίσχυση της διαφάνειας στη λιανική αγορά φυσικού αερίου ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποίησε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με το σύνολο των εγχώριων προμηθευτών. Όπως ανέφεραν στις εταιρείες οι επικεφαλής της Διεύθυνσης Ρύθμισης κι Εποπτείας Αγορών Λιανικής και Καταναλωτών του κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να προωθηθούν ανάλογα μέτρα με τις παρεμβάσεις που έγιναν στα τιμολόγια ρεύματος.

Έτσι, κατ' αρχάς θα αποκτήσουν «χρώμα», και τα τιμολόγια αερίου των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων – δηλαδή χρωματική σήμανση, όπως συνέβη και με τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Το «χρώμα» κάθε προϊόντος θα αποτυπώνεται στο έντυπο προσφοράς του σε νέους καταναλωτές (δηλαδή το έντυπο προσυμβατικής ενημέρωσης), αλλά και στους λογαριασμούς που εκδίδονται στους καταναλωτών που έχουν συμβληθεί σε αυτό.

Στόχος της ΡΑΑΕΥ είναι και σε αυτή την περίπτωση να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να αποκτούν εύκολα μία πρώτη εικόνα για την κατηγορία στην οποία ανήκει κάθε προϊόν προμήθειας φυσικού αερίου, δηλαδή αν η χρέωση του μεταβάλλεται ή όχι και με ποιον τρόπο.

«Κίτρινο» και «μπλε» χρώμα

Επίσης θα ακολουθεί ανάλογη χρωματική σήμανση με την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς ο «κώδικας» αυτός εφαρμόζεται από τις αρχές του έτους στο ρεύμα, με συνέπεια να έχουν εξοικειωθεί σε μεγάλο βαθμό οι καταναλωτές. Επομένως, τα τιμολόγια σταθερής χρέωσης θα έχουν μπλε «χρώμα», όπως και στον ηλεκτρισμό.

Από την άλλη πλευρά, θα αποκτήσουν κίτρινο «χρώμα» τα τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης, τα οποία δηλαδή έχουν τιμή η οποία μεταβάλλεται κάθε μήνα. Μάλιστα, όσον αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία, η ΡΑΕΕΥ προσανατολίζεται στο να επιβάλλει τους προμηθευτές σε κάθε ανάλογο συμβόλαιο η χρέωση να προκύπτει από μαθηματική φόρμουλα, η οποία θα είναι γνωστή εκ των προτέρων στους καταναλωτές.

Η φόρμουλα θα εξαρτάται από βασικά μεγέθη της χονδρεμπορικής αγοράς, όπως για παράδειγμα η τιμή στο TTF, τον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου. Στόχος είναι να έχουν οι καταναλωτές τη δυνατότητα επαλήθευσης των χρεώσεών τους σε μηνιαία βάση, όπως και να μπορούν να συγκρίνουν τις χρεώσεις δύο διαφορετικών «κίτρινων» τιμολογίων αερίου, στη βάση υποθετικών σεναρίων για την εξέλιξη της χονδρεμπορικής αγοράς ή στοιχείων σχετικά με το πώς εξελίχθηκε στο παρελθόν (π.χ. πέρυσι).

Ανάρτηση των χρεώσεων

Όπως είναι φυσικό, δεν θα υπάρξει «πράσινο» τιμολόγιο αερίου – αφού το συγκεκριμένο «χρώμα» αντιστοιχεί αποκλειστικά στο ειδικό προϊόν ρεύματος που θέσπισε το ΥΠΕΝ. Το ίδιο ισχύει και για το πορτοκαλί «χρώμα» - που προβλέπεται για τα δυναμικά τιμολόγια ρεύματος. Αν και δρομολογείται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και στις παροχές αερίου, λόγω της περιοδικότητας με την οποία μεταβάλλεται το χονδρεμπορικό κόστος του καυσίμου, δεν έχει νόημα η εφαρμογή διαφορετικών χρεώσεων σε διαφορετικές ζώνες του 24ωρου – όπως ισχύει στο ρεύμα, κυρίως λόγω της στοχαστικής παραγωγής των ΑΠΕ.

Παράλληλα, η ΡΑΑΕΥ θα επιβάλει στους προμηθευτές να δημοσιοποιούν σε μηνιαία βάση τις τιμές όλων των προϊόντων της, κατ' αρχάς αναρτώντας τις στις ιστοσελίδες τους. Επίσης, οι εταιρείες θα αποστέλλουν σε μηνιαία βάση τις τιμές τους στη Ρυθμιστική Αρχή, ώστε να αναρτώνται στο invoices.rae.gr της ΡΑΑΕΥ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις αρχές του έτους, στο invoices.rae.gr καταχωρίζονται κάθε μήνα οι τιμές όλων των τιμολογίων ρεύματος, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επομένως, με την προσθήκη των τιμών αερίου, οποιοσδήποτε καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τα διαθέσιμα συμβόλαια και για τα δύο ενεργειακά προϊόντα.

Επομένως, πλέον και στο αέριο θα έχει τη δυνατότητα κάθε καταναλωτής και επιχείρηση να αντιπαραβάλει τις προσφορές των προμηθευτών για όλες τις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά, κυμαινόμενα), τις εκπτώσεις που τυχόν προσφέρονται και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτές ισχύουν, καθώς και την πάγια χρέωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιές: Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο εναέριος πυροσβεστικός στόλος της Ελλάδας

Τιμολόγια ρεύματος: Οριακή μείωση στις τιμές των νοικοκυριών τον Σεπτέμβριο

Έξυπνοι μετρητές: Ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο ο διαγωνισμός – Το σχέδιο για αντικατάσταση των 7,3 εκατ. συμβατικών «ρολογιών» έως το 2030

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider