Προϋπολογισμός Γαλλίας: «Χτυπά» πλούσιους και εταιρείες για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προϋπολογισμός Γαλλίας: «Χτυπά» πλούσιους και εταιρείες για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα
Τον προϋπολογισμό της για το 2025 με στόχο να υλοποιήσει περικοπές δαπανών ύψους 60,6 ευρώ, παρουσίασε η γαλλική κυβέρνηση.

Τον προϋπολογισμό της για το 2025 με στόχο να υλοποιήσει περικοπές δαπανών ύψους 60,6 ευρώ (ή 2% του ΑΕΠ) προς διόρθωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, παρουσίασε η γαλλική κυβέρνηση. Από αυτά, τα περίπου 40 δισ. ευρώ αναμένεται να προκύψουν από περικοπές δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας εξάμηνης καθυστέρησης στην πληρωμή των συντάξεων, ενώ τα άλλα 20 δισ. ευρώ θα προέλθουν από υψηλότερους φόρους που θα αφορούν στα ενισχυμένα εισοδήματα και επίσης σε εταιρείες με ανεβασμένα κέρδη.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα επιβληθεί μια εφάπαξ εισφορά σε περίπου 440 κερδοφόρες εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ που αναμένεται να αποφέρει 8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος και 4 δισ. ευρώ το 2026. Ένας έκτακτος φόρος στις εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών θα συνεισφέρει ακόμη 500 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ τα ίδια έτη.

Ακόμη, η κυβέρνηση προτείνει αυξημένους φόρους στα αεροπορικά εισιτήρια και επιβολή φόρου στη χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών. Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, περίπου 65.000 νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με υψηλότερους φόρους με στόχο την είσπραξη 2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τίθεται κατώτατο όριο 20% για όσους κερδίζουν 250.000 ευρώ ετησίως, ή τα ζευγάρια που παίρνουν το διπλάσιο ποσό.

Στόχος του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό είναι να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος από 6,1% φέτος - υψηλότερο σχεδόν από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες - ως ένα πρώτο βήμα για την ευθυγράμμιση του ελλείμματος με το όριο του 3% της Ε.Ε. Το εθνικό χρέος της Γαλλίας, όντας ήδη διογκωμένο στα 3,2 τρισ. ευρώ, αναμένεται να φτάσει σχεδόν το 115% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.

Οι πληρωμές τόκων θα είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη δαπάνη στον προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας ακόμη και τομείς με υψηλές δαπάνες, όπως η άμυνα και η εκπαίδευση. «Η χώρα μας βρίσκεται σε μια πρωτοφανή κατάσταση και σε μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Αντουάν Αρμάντ. «Η γαλλική οικονομία αντέχει, αλλά το δημόσιο χρέος είναι κολοσσιαίο. Θα ήταν κυνικό και ταυτόχρονα μοιραίο να μην το δούμε και να μην το αναγνωρίσουμε», πρόσθεσε.

Ο προϋπολογισμός του 2025 αποτελεί κομβικό σημείο στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, να αποκαταστήσει την πολιτική και δημοσιονομική τάξη έπειτα από μήνες αβεβαιότητας που ακολούθησαν απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Στον «πάγο» για ένα χρόνο – Οι φόβοι για απραξία και οι παρενέργειες στην οικονομία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider