Ουόλερ (Fed): Λιγότερο επιθετικές οι επόμενες κινήσεις στα επιτόκια - «Χρειάζεται προσοχή»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουόλερ (Fed): Λιγότερο επιθετικές οι επόμενες κινήσεις στα επιτόκια - «Χρειάζεται προσοχή»
Την άποψη πως οι επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα είναι «λιγότερο επιθετικές» σε σχέση με την μείωσ κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, εξέφρασε ο αξιωματούχος της Fed Κρίστοφερ Ουόλερ.

Την άποψη πως οι επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι «λιγότερο επιθετικές» σε σχέση με την μείωσ κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, εξέφρασε ο αξιωματούχος της Fed Κρίστοφερ Ουόλερ, τονίζοντας πως τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ δείχνουν ότι «η οικονομία μπορεί να μην επιβραδύνεται όσο θα θέλαμε».

Μιλώντας σε ένα συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ο Ουόλερ εξέφρασε την ανησυχία ότι «η οικονομία ενδεχομένως να συνεχίσει να λειτουργεί με υψηλότερους ρυθμούς από το επιθυμητό», σημειώνοντας παράλληλα πως η θέση του για σταδιακές μειώσεις κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους παραμένει αμετάβλητη.

«Ό,τι κι αν συμβεί βραχυπρόθεσμα, η βασική μου γραμμή εξακολουθεί να απαιτεί τη σταδιακή μείωση κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ακόμα ο Ουόλερ.

«Θεωρώ ότι το σύνολο των στοιχείων που είναι διαθέσιμα υποδεικνύει ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να προχωρήσει με μεγαλύτερη προσοχή στον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων από ό,τι χρειαζόταν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Fed, επισημαίνοντας τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ που δείχνουν ότι η ανθεκτική εικόνα διατηρείται. «Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας», είπε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο προχώρησε σε μία ασυνήθιστη -για τα δικά της δεδομένα- κίνηση, μειώνοντας τα βασικά της επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σε ένα εύρος μεταξύ 4,75% και 5,0%, κάτι που στο παρελθόν, η Fed έκανε μόνο σε περιόδους κρίσης.

Μαζί με την μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσης, οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν το ενδεχόμενο μείωσης κατά 0,5% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του 2024, ενώ οι μειώσεις το 2025 θα είναι συνολικά της τάξης του 1%.

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Σβήνει τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας λόγω Κίνας - Απώλειες στα επίπεδα του 2%

Σε νέo ρεκόρ η μετοχή της Nvidia - Στα 3,4 δισ. το market cap, μία «ανάσα» από την Microsoft

Γιατί ο Ευρωπαϊκός Νότος νικά το γαλλογερμανικό άξονα σε ανάπτυξη – «Κλειδί» τουρισμός και κονδύλια ΕΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider