Σε προσκλητήριο για την Βιωσιμότητα στο κρασί, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις, την κλιματική αλλαγή και την μείωση της κατανάλωσης παγκοσμίως, καλεί ο Διεθνής Οργανισμός Οίνου και Αμπέλου (OVI), μετά την Υπουργική Σύνοδο στις 13 Οκτωβρίου σε εμβληματική αίθουσα στη Dijon της Βουργουνδίας.
Η κλιματική αλλαγή επιτείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος του κρασιού, για αυτό ενθαρρύνεται η διατήρηση του αποθέματος των ποικιλιών σε συνδυασμό με τα οικοσυστήματα που αυτές αναπτύσσονται καλύτερα, η προστασία των εδαφών κυρίως από την διάβρωση, η ενδυνάμωση της προσπάθειας για αύξηση της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στη γη αλλά και η καταπολέμηση της σπατάλης στα τρόφιμα.
Η εν λόγω Υπουργική σύνοδος, είναι η δεύτερη στην 100ετή ιστορία του Διεθνούς αυτού οργανισμού, με την Ελλάδα να αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά της μέλη, δείχνοντας έτσι την κρισιμότητα της κατάστασης στον κλάδο. Προβληματισμένες οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών παραγωγής εκτιμούν ότι δεν διαφαίνεται εύκολη διέξοδος.
Οικοδέσποινα της συνάντησης ήταν η Γαλλίδα Υπουργός Γεωργίας κ. Annie Genevard, η οποία επισήμανε ότι η πτώση της κατανάλωσης στη χώρα της, έχει οδηγήσει στην απόφαση για άμεση εκρίζωση 300.000 στρεμμάτων αμπελιών ή το 4% της αντίστοιχης καλλιέργειας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και σχετική συνέχεια με στόχο το 1 εκατ. στρέμματα. Απέδωσε την πτώση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης κρασιού στη Γαλλία, τόσο στην αλλαγή των διατροφικών προτύπων (δεν υπάρχει πια οικογενειακό τραπέζι ούτε το μεσημέρι ούτε πολλές φορές και τις γιορτές τόνισε) αλλά και την στροφή των νέων σε άλλα αλκοολούχα ποτά.
Επεσήμανε όπως και άλλοι συνάδελφοί της, ότι ενδιαφέρεται πολύ, όχι απλώς για την διατήρηση του πολιτισμού του κρασιού αλλά και την μεταλαμπάδευσή του σε νεότερους.
Ο Διεθνής Οργανισμός Οίνου και Αμπέλου, ιδρύθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1924 από οκτώ χώρες, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Τυνησία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία. Σήμερα αριθμεί 50 μέλη, ενώ η Κίνα θα είναι το επόμενο μέλος από τον προσεχή μήνα. Οι αμπελώνες των χωρών μελών αντιπροσωπεύουν το 75% της παγκόσμιας καλλιεργούμενης έκτασης με οινοποιήσιμα αμπέλια και το 88% της παγκόσμιας παραγωγής οίνου. Μεγάλος απών από την οινική αυτή παρέα οι ΗΠΑ, που αποχώρησαν από τον Οργανισμό το 2001, μετά την αποτυχία τους να εκλέξουν πρόεδρο της αρεσκείας τους.