Νέο ραντεβού τον Δεκέμβριο από Λαγκάρντ για επιτόκια: Data dependent οι αποφάσεις

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέο ραντεβού τον Δεκέμβριο από Λαγκάρντ για επιτόκια: Data dependent οι αποφάσεις
Ομόφωνη η απόφαση για μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο - Αισιοδοξία Λαγκάρντ για την πορεία του πληθωρισμού - Ανοδικοί και καθοδικοί κίνδυνοι. Εξέφρασε την πεποίθησή της πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη με βάση τα τωρινά στοιχεία - Θετική σε ένα soft landing σενάριο της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το μήνυμα πως δεν υπάρχει προδέσμευση ή συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των επόμενων μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, εξέπεμψε για πολλοστή φορά η πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση του ΔΣ για νέα περικοπή στο κόστος δανεισμού κατά 0,25%, διαμηνύοντας πως οι αποφάσεις των υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής παραμένουν data dependent ενώ πρόσθεσε πως μέχρι την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (12/12) θα υπάρχουν διαθέσιμα ακόμη περισσότερα στοιχεία.

Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι ο πληθωρισμός μπορεί να επιστρέψει βιώσιμα στον στόχο του 2% «νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε», ενώ η σημερινή απόφαση για «ψαλίδισμα» ήταν ομόφωνη. Οι αξιωματούχοι «θα λάβουν περισσότερα δεδομένα, μερικά ελαφρά και μερικά σημαντικά και θα προβούν σε λεπτομερείς αναλύσεις» μέχρι τον Δεκέμβριο. «Δεν ανοίγω την πόρτα σε τίποτα» ξεκαθάρισε ερωτώμενη για τον Δεκέμβριο.

Η ΕΚΤ έχει δείξει ότι «δεν είναι τυφλή» σε δεδομένα που «συνδυαστικά, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός είναι σίγουρα σε αντιπληθωριστική τροχιά -disinflationary process- (σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών)». «Έχουμε θέσει υπό απόλυτο έλεγχο την πορεία του πληθωρισμού; Όχι ακόμη. Είμαστε στη διαδικασία να το κάνουμε; Ναι», απάντησε χαρακτηριστικά.

«Αυτό θα βοηθήσει να αποφασιστεί η κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής» σημείωσε και έδωσε ραντεβού για την επερχόμενη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου, όπου μεσολαβούν έξι εβδομάδες για νέα δεδομένα. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πεποίθησή της πως με βάση τα τωρινά data η Ευρωζώνη, δεν βαδίζει σε υφεσιακά μονοπάτια και εμφανίστηκε θετική σε ένα soft landing (ομαλή προσγείωση) σενάριο της οικονομίας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ήταν κάπως ασθενέστερη από το αναμενόμενο. Ενώ η βιομηχανική παραγωγή ήταν ιδιαίτερα ασταθής τους καλοκαιρινούς μήνες, η μεταποίηση συνέχισε να συρρικνώνεται. Όσον αφορά τις υπηρεσίες, υπήρξε μια άνοδος τον Αύγουστο, υποστηριζόμενη από την ισχυρή καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια πιο υποτονική ανάπτυξη. «Οι επιχειρήσεις επεκτείνουν τις επενδύσεις τους αργά, ενώ οι δαπάνες για στέγαση συνεχίζουν να μειώνονται. Οι εξαγωγές έχουν αποδυναμωθεί, ειδικά για αγαθά» επεσήμανε η Γαλλίδα αξιωματούχος.

«Αν και τα εισοδήματα ενισχύθηκαν το δεύτερο τρίμηνο, τα νοικοκυριά ξόδεψαν λιγότερα. Η αποταμίευση άγγιξε το 15,7% το δεύτερο τρίμηνο, πολύ πάνω από τον μέσο όρο 12,9% πριν από την πανδημία. Ωστόσο, παρατηρείται σταδιακή ανάκαμψη των δαπανών των νοικοκυριών» εξήγησε, συμπληρώνοντας πως η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, ενώ η ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 6,4% τον Αύγουστο, αν και γίνεται ορατή μία επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης και περαιτέρω συγκράτηση της ζήτησης εργασίας.

«Αναμένουμε ότι η οικονομία θα ανακάμψει με την πάροδο του χρόνου, καθώς η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων επιτρέπει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν περισσότερα» τόνισε και διευκρίνισε πως η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με την μείωση των επιτοκίων θα στηρίξει την κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ εκτίμησε πως οι εξαγωγές θα συμβάλουν στην ανάκαμψη καθώς η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται.

Παράλληλα, κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβέρνησης να παρακολουθήσουν τις φιλόδοξες διαρθρωτικές προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας σε συνδυασμό με το report του Ενρίκο Λέτα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς. Ζήτησε επίσης για ισχυρές δεσμεύσεις για την ταχεία εφαρμογή νέων δημοσιονομικών κανόνων.

Ρίσκα και κίνδυνοι για πληθωρισμό - ανάπτυξη

Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί. Η χαμηλότερη εμπιστοσύνη θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων με τον αναμενόμενο ρυθμό, σε συνδυασμό με αναζωπύρωση των γεωπολιτικών εντάσεων όπως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν επίσης να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό και το παγκόσμιο εμπόριο.

«Η χαμηλότερη ζήτηση για εξαγωγές στην ζώνη του ευρώ λόγω, για παράδειγμα, εξασθένισης της παγκόσμιας οικονομίας ή της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών θα επιβάρυνε περαιτέρω την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να είναι χαμηλότερη εάν τα αποτελέσματα της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εμφανιστούν με καθυστέρηση και αποδειχθούν ισχυρότερα από το αναμενόμενο. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη εάν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει ταχύτερα από το αναμενόμενο ή εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης διευκολυνθούν και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων» διευκρίνισε.

Ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί εάν οι μισθοί ή τα κέρδη αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό προέρχονται επίσης από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος μεταφοράς υψηλότερα βραχυπρόθεσμα και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο. Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η εξελισσόμενη κλιματική κρίση ευρύτερα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων. Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει καθοδικά εάν η χαμηλή εμπιστοσύνη και οι ανησυχίες για τα γεωπολιτικά γεγονότα εμποδίσουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων, η νομισματική πολιτική περιορίσει τη ζήτηση ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα.

Η Συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: Όφελος 250 – 300 εκατ. ευρώ για τους δανειολήπτες στεγαστικών από το «πάγωμα» που έκαναν οι τράπεζες

Ποιες τράπεζες θεωρεί συστημικές η ΤτΕ

Ξηρουχάκης (ΤΧΣ) στο Bloomberg: Οι τράπεζες στην Ελλάδα μετατράπηκαν στα πιο επιθυμητά assets στην Ευρώπη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider