ΔΝΤ: Υποβαθμίζει την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη - Για ποιους κινδύνους προειδοποιεί

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΝΤ: Υποβαθμίζει την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη - Για ποιους κινδύνους προειδοποιεί
Η παγκόσμια οικονομική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 3,2%, ήτοι κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα λιγότερο σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Ιουλίου, αναφέρει το ΔΝΤ.

Την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος υποβάθμισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προειδοποίησε για ολοένα και αυξανόμενους κινδύνους που εκτείνονται από τους πολέμους έως τον προστατευτισμό και αυτό, παρά το γεγονός ότι πιστώνει στις Κεντρικές Τράπεζες τη συγκράτηση του πληθωρισμού χωρίς τη διολίσθηση των οικονομιών σε ύφεση.

Η παγκόσμια οικονομική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 3,2%, ήτοι κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα λιγότερο σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Ιουλίου, αναφέρει το ΔΝΤ στο επικαιροποιημένο World Economic Outlook. Η πρόβλεψη για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης παρέμεινε αμετάβλητη στο 3,2%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 4,3% το επόμενο έτος, από 5,8% το 2024.

Τι απειλεί την ανάπτυξη

Το Ταμείο προειδοποιεί εδώ και περίπου δύο χρόνια ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να αναπτυχθεί με τον τρέχοντα μέτριο ρυθμό μεσοπρόθεσμα -αρκετά ασθενής για να δώσει στα έθνη τους πόρους που χρειάζονται για τη συρρίκνωση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Οι κίνδυνοι συσσωρεύονται και υπάρχει αυξανόμενη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Pierre-Olivier Gourinchas. «Υπάρχει γεωπολιτικός κίνδυνος με ενδεχόμενη κλιμάκωση των περιφερειακών συγκρούσεων», που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές εμπορευμάτων, είπε. «Υπάρχει αύξηση του προστατευτισμού, των προστατευτικών πολιτικών, των διαταραχών στο εμπόριο που θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την παγκόσμια δραστηριότητα».

Αν και η έκθεση του ΔΝΤ δεν αναφέρεται ρητά στις αμερικανικές εκλογές, η εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει σε δύο εβδομάδες επικρέμαται πάνω από την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο πλαίσιο της οποίας, υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από σχεδόν 200 χώρες, θα συγκεντρωθούν στην Ουάσινγκτον, μόλις τρία τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο.

«Καμπανάκι» ΔΝΤ και για το χρέος

Το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε την ανησυχία του για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, το οποίο αναμένεται να φθάσει στα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή στο 93% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Το Ταμείο καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν σκληρές αποφάσεις για τη σταθεροποίηση του δανεισμού. Με την πολιτική διάθεση για περικοπές δαπανών εν μέσω πιέσεων για τη χρηματοδότηση καθαρότερης ενέργειας, τη αντιμετώπιση του δημογραφικού και την ενίσχυση της ασφάλειας να είναι περιορισμένη, οι «κίνδυνοι για τις προοπτικές του χρέους είναι έντονα προς τα πάνω», προειδοποίησε το ΔΝΤ.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρέος: Στο 163,9% του ΑΕΠ το 2023 στην Ελλάδα – Πώς η αναθεώρηση ΑΕΠ «λείανε» την ενσωμάτωση των αναβαλλόμενων τόκων

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,3% το 2024 και 2,4% το 2025 – Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider