Πατσαλίδης: Η ΕΚΤ έχει περιθώριο να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια αλλά προσεκτικά

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πατσαλίδης: Η ΕΚΤ έχει περιθώριο να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια αλλά προσεκτικά
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιθώρια να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει το επίπεδο-στόχο που έχει ορίσει, ωστόσο θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στους κινδύνους που ελλοχεύουν, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Χριστόδουλο Πατσαλίδη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιθώρια να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει το επίπεδο-στόχο που έχει ορίσει, θα πρέπει, ωστόσο, να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στους κινδύνους που ελλοχεύουν, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Χριστόδουλο Πατσαλίδη.

Ενώ η οικονομία των 20 χωρών της Ευρωζώνης έχει ξεκάθαρα «κόψει ταχύτητα» και μπορεί να αποδειχθεί πιο αδύναμη από ό,τι δείχνουν οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τις πιέσεις στις τιμές, είπε ο Πατσαλίδης, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της κυπριακής κεντρικής τράπεζας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει συνεπώς να κινηθούν προσεκτικά και να αποφύγουν να αποσύρουν την περιοριστική πολιτική πολύ γρήγορα.

«Εάν δεν υπάρξουν ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό, τότε θα μπορούσαμε και θα πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκιά μας», είπε σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετέχει στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Ο Δεκέμβριος είναι ένας σημαντικός μήνας γιατί θα είναι διαθέσιμα πολλά περισσότερα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων νέων προβλέψεων. «Έτσι, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να αξιολογήσουμε τη στάση μας».

Οι συστάσεις του έρχονται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η ΕΚΤ επιτάχυνε το ρυθμό της μείωσης των επιτοκίων και η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τροφοδότησε τις προσδοκίες των οικονομολόγων και των traders ότι είναι πιθανή μία ακόμη μείωση στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV την Τρίτη, η Λαγκάρντ είπε ότι είναι σαφές ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί περαιτέρω, ακόμα κι αν δεν είναι σαφές με τι ρυθμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όλι Ρεν: Η αδύναμη ανάπτυξη μπορεί να ενισχύσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις

Λαγκάρντ για επιτόκια: Ξεκάθαρη η κατεύθυνση για το πού θα κινηθούν, όχι ο ρυθμός

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider