PMI Ευρωζώνης: Πάτησε φρένο η επιχειρηματική δραστηριότητα και τον Οκτώβριο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
PMI Ευρωζώνης: Πάτησε φρένο η επιχειρηματική δραστηριότητα και τον Οκτώβριο
Μικρή πτώση παρουσίασε για δεύτερο σερί μήνα η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο.

Μικρή πτώση παρουσίασε για δεύτερο σερί μήνα η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία έρευνας της S&P Global, δίχως να υπάρξουν ορατά σημάδια για ανάκαμψης στο προσεχές μέλλον, όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Ειδικότερα, σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες (από 49,6 τον Σεπτέμβριο), λίγο κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Η παραγωγή περιορίστηκε λόγω της εξασθένησης της ζήτησης, με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται για πέμπτο συνεχή μήνα. Οι εταιρείες αντέδρασαν στις μειωμένες παραγγελίες με μείωση της απασχόλησης στη μεγαλύτερη έκταση των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε σε χαμηλό 11 μηνών.

Το κόστος εισροών αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2020, με τις τιμές των εταιρειών να υποχωρούν ομοίως σε χαμηλό 44 μηνών. Η οριακή μείωση της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας συγκάλυψε μια συνεχιζόμενη απόκλιση μεταξύ των τομέων της μεταποίησης και των υπηρεσιών.

Η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε και πάλι αισθητά, αν και ο ρυθμός συρρίκνωσης αμβλύνθηκε ελαφρώς σε σχέση με αυτόν που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης PMI του μεταποιητικού τομέα διαμορφώθηκε στις 45,9 μονάδες από 45 τον Σεπτέμβριο και ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής στις 45,5 από 44,9 μονάδες, αντίστοιχα.

Ο τομέας των υπηρεσιών κατάφερε να συνεχίσει να αυξήσει τη δραστηριότητά του παρά την αδυναμία της ζήτησης. Ωστόσο, η συγκρατημένη αύξηση της δραστηριότητας στις υπηρεσίες ήταν η λιγότερο έντονη από τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη PMI στις 51,2 μονάδες από 51,4 τον Σεπτέμβριο. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - η Γερμανία και η Γαλλία - ήταν και πάλι οι κύριες πηγές αδυναμίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider