Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Έχουμε κλείσει το μισό επενδυτικό κενό με την Ευρώπη - Προς νέο σύμφωνο πολιτείας και παραγωγικών φορέων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Έχουμε κλείσει το μισό επενδυτικό κενό με την Ευρώπη - Προς νέο σύμφωνο πολιτείας και παραγωγικών φορέων
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «δεν υπάρχει ακμαία οικονομία χωρίς συνεκτική κοινωνία, δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους και παραγωγικούς εργαζομένους». Κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό.

«Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019. Η οικονομία μας έχει βγει από την εντατική, καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως. Η επενδυτική βαθμίδα είναι γεγονός ύστερα από 14 χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ανοιχτή Εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου έδωσε και φέτος το παρόν.

«Ο τουρισμός καταγράφει ρεκόρ, οι εξαγωγές μας υπηρεσιών και προϊόντων αγγίζουν πια το 50% του ΑΕΠ με τη συμβολή της βιομηχανίας και της μεταποίησης να συνιστούν μάλιστα μία πολύ σοβαρή ποιοτική μεταβολή της διάρθρωσης της οικονομίας μας. Έχουμε κλείσει πρακτικά το μισό επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Πιστεύω ότι είναι τώρα η στιγμή για ένα νέο συμβόλαιο δράσης που θα κάνει αποτελεσματικότερη τη συνεργασία πολιτείας και επιχειρηματικότητας, με διακριτούς ρόλους, με σαφείς κανόνες, αλλά και με κοινές προοπτικές, ώστε αυτή η θετική συγκυρία να μετατραπεί γρήγορα σε μία νέα ευκαιρία. Τα αποτελέσματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να γίνει μέρος της συλλογικής ευημερίας. Η εθνική πρόοδος να απλωθεί οριζόντια σε όλη την κοινωνία και σε όλη τη χώρα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Τόνισε ότι «έχουν απορροφηθεί 28 δισ. από τα 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης με επενδυτικά σχέδια που αλλάζουν την εικόνα της χώρας. Και αν υπολογιστούν και τα κονδύλια του Εθνικού Προγράμματος Επενδύσεων, το οποίο και αυτό είναι ενισχυμένο, του νέου ΕΣΠΑ, τότε η ελληνική οικονομία θα τροφοδοτηθεί με σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Μια μοναδική ευκαιρία για όλους μας να κάνουμε ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα» και επανέλαβε τη σημασία που έχει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή μια πολύ σημαντική πολιτική σταθερότητα η οποία «είναι τελικά και η αφετηριακή προϋπόθεση για κάθε βήμα προς αυτή που διαμορφώνει τελικά ένα θετικό επενδυτικό κλίμα που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επενδύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια».

«Μπροστά μας έχουμε ακόμα πολλές προκλήσεις, δεν γίναμε παράδεισος και σε αυτές τις προκλήσεις πρέπει να απαντήσουμε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτό μας λέει και η έκθεση Ντράγκι» δήλωσε και συνέχισε λέγοντας «Υποστηρίζω στο σύνολό της την έκθεση αυτή» που περιλαμβάνει «τολμηρές πρωτοβουλίες».

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις γίνονται πραγματικότητα και έφερε ως παράδειγμα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 5,5%, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όσον αφορά τον νέο δικαστικό χάρτη ανέφερε ότι: «Κρίσιμες είναι ακόμα οι μεταρρυθμίσεις που επιταχύνουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου. Είναι δύο τομείς όπου είναι αλήθεια ότι συχνά αναχαιτίζονται πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Πιστεύω, ωστόσο, ότι ο νέος δικαστικός χάρτης που έχει ήδη ψηφιστεί και υλοποιείται, η ψηφιοποίηση, η καθιέρωση της μίας και μόνο αναβολής, θα μας φέρουν τελικά πιο κοντά στο στόχο: δηλαδή να τελεσιδικούν οι αποφάσεις πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι αυτό συμβαίνει σήμερα».

Αναφορικά με τα εργασιακά, σημείωσε ότι «η ψηφιακή πραγματικότητα έρχεται να μειώσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια, το κτηματολόγιο και τα νέα χωροταξικά πλαίσια είναι ίσως η πιο σημαντική αθέατη μεταρρύθμιση που υλοποιείται από αυτήν την κυβέρνηση». Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δημιουργηθεί πάνω από 500.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία είναι σε μονοψήφια ποσοστά, ενώ οι μισθοί αυξάνονται, υπερβαίνοντας συχνά τον πληθωρισμό.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «δεν υπάρχει ακμαία οικονομία χωρίς συνεκτική κοινωνία, δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους και παραγωγικούς εργαζομένους. Καμία ανάπτυξη στους αριθμούς δεν αποκτά περιεχόμενο αν αυτή τελικά δεν αφορά τους πολλούς».

Απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι «τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν πρέπει να μεταφράζονται μόνο σε μερίσματα. Το μεγαλύτερο μέρος τους πρέπει να επενδύεται ξανά στις επιχειρήσεις, να εκσυγχρονίζονται εγκαταστάσεις να τονώνεται η έρευνα, να επενδύεται στην καινοτομία. Έχουμε εξάλλου βελτιώσει πολύ τα φορολογικά κίνητρα που δίνουμε στις επιχειρήσεις που το κάνουν. Το βλέμμα σας να είναι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό, να τονώσουμε την εξωστρέφεια μας αλλά όχι μόνο. Θα ξαναπώ ότι η πρόοδος των επιχειρήσεων οφείλει να μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Είναι κάτι που σε ένα βαθμό το βλέπουμε ήδη, αλλά η σύγχρονη επιχειρηματικότητα έχει πια χρέος να κάνει συμμέτοχο τους υπαλλήλους μιας εταιρείας στην πρόοδό της».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του με την προσδοκία «ότι αυτός ο «δεκάλογος» αμοιβαίων δεσμεύσεων πολιτείας και επιχειρηματικότητας θα γίνει αφετηρία για μια ακόμα πιο παραγωγική συνεργασία. Συνεργασία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου η εθνική φωνή ακούγεται ακόμα πιο ισχυρή. Έχει μεγάλη σημασία, πια, να μπορούμε να συνομιλούμε ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, και να διαμορφώνουμε, εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων, πολιτικές οι οποίες θα είναι ωφέλιμες για τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Είναι κάτι που ήδη κάνουμε σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενεργειακή μετάβαση, η πρόσβαση στο Innovation Fund. Μπορούμε να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή και της επιχειρηματικής καινοτομίας αλλά και της διαμόρφωσης ευρωπαϊκής πολιτικής σε αυτούς τους τομείς».

«Τα στοιχήματα που ανοίγονται είναι κοινά: ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, η αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, η σωστή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, η προστασία της κοινωνικής συνοχής. Είναι στοιχήματα τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν, τα οποία, όμως, είμαι σίγουρος ότι μαζί μπορούμε να τα κερδίσουμε», κατέληξε.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του European Movement International και πρώην ευρωβουλευτής και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Βερχόφσταντ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ): Διάλογος για εργασιακά και υπεραποσβέσεις για επενδύσεις

Φερχόφστατ στον ΣΕΒ: Χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider